Home Laatste Nieuws Jonatan Venema: Dé ontdekking van Rotterdam 2024

Jonatan Venema: Dé ontdekking van Rotterdam 2024

door Imo Muller

Hij was dé revelatie tijdens de NN Marathon Rotterdam. Jonatan Venema liep een geweldige race, verpulverde zijn persoonlijk record en werd zevende Nederlander in 2:13.45. Voor velen een verrassing, maar voor de pas 22-jarige Venema was zijn progressie in de lijn der verwachting. Nog maar anderhalf jaar geleden debuteerde hij op de Amsterdam Marathon in 2 uur 38, nu ging het in zijn tweede marathon maar liefst 25 minuten sneller. Een kennismaking met het nieuwe Nederlandse marathontalent.

Alles over Marathon Rotterdam 2024

Voor veel mensen was je tijd in Rotterdam een verrassing, voor jou ook?

Jonatan in de groep bij Roy Hoornweg, Lucas Nieuweboer en Gianluca Assorgia

‘Voor veel mensen inderdaad een beetje een verrassing, maar voor mij niet helemaal. Ik startte met als doel een tijd van 2 uur 15 te lopen, want ik dacht dat dat mogelijk was. Ik moest alleen een groepje hebben om bij aan te sluiten. Bij de start bleek al snel dat er eigenlijk maar één optie was en dat was aansluiten bij de groep met de Nederlanders Roy Hoornweg, Gianluca Assorgia en Lucas Nieuweboer. Zij gingen weg op een tijd van 2 uur 13, iets harder dan mijn plannen. Dus ja, eigenlijk wel wel een beetje verrast.’

Jonatan woont in Huizen, traint veel op de heide in het gebied tussen Hilversum en Huizen in. Hij sport zijn hele leven al veel, naast lopen zit hij ook veel op een gravelbike en houdt hij van schaatsen. Lopen doet hij ook veel, vooral op de trails. Pas het laatste jaar is Jonatan wat serieuzer aan het trainen en de Marathon van Rotterdam was zijn eerste echt grote doel.

‘Ongeveer 3,5 jaar geleden raakte ik geblesseerd en heb ik eigenlijk twee jaar niet kunnen hardlopen. Het bleek uiteindelijk een relatief simpel probleem (scheefstand van mijn heup) en ben nu weer bijna 1,5 jaar echt aan het trainen. Dat begon met ongetraind de Amsterdam Marathon in 2022 in 2 uur 38, daarna liep ik in de lente vorig jaar voor het eerst net onder de 15 minuten op de 5000 meter. In september liep ik op jullie BIG10 in Rotterdam de 10 kilometer in 30:14. Na het missen van de EK cross, heb ik besloten om alle pijlen op de marathon van Rotterdam te richten.’

Lees ook: Vier tips om te herstellen na de marathon

Train je eigenlijk bij een trainer?

‘Ik doe eigenlijk alles zelf. Plannen maken en experimenteren met training vind ik erg leerzaam en goed voor je zelfkennis. Met een leuke groep atleten train ik wel geregeld op de baan in Hilversum bij atletiekvereniging GAC. Ik hou van lange trainingen en mijn grootste trainingsweek was denk ik tijdens mijn trainingskamp en vakantie in de Alpen. Daar heb ik in een week ongeveer 35 uur gesport. Dan ging ik vaak s’ochtends of een lange trail doen of een paar bergen op fietsen en dan in de middag weer een stuk lopen.’

‘In voorbereiding op korte wedstrijden heb ik al een paar ultra’s gelopen als duurloop. Al vier keer een afstand langer dan de marathon. Ik verteer dat goed en vind het een leuke mannier om trainen leuk en uitdagend te houden. Ook op de fiets doe ik dit soort dingen ook, 360 kilometer op een gravelbike in het donker of 430 kilometer op een baanfiets. Geweldig en mentaal word je er ook sterker van. Oja, in aanloop naar de marathon liep ik vier weken geleden de Sallandtrail, 80 kilometer, dat was mijn langste duurloop.’

We zagen na de finish een foto van je met een sigaret en een biertje? Is dat hoe jij succes viert?

‘Die foto met sigaret is eigenlijk gewoon een grapje. Na de marathon zat ik met vrienden op het terras, ik heb nog nooit alcohol gedronken of en sigaret gerookt. Dus ik ging als grap met sigaret en biertje met mijn vrienden op de foto. Laatste tijd geleefd als een profatleet, ben zelfs op trainingstage naar Portugal gegaan. Nu moet ik dus weer een beetje aan het werk om weer wat bij te sparen voor een volgend doel. Als bijbaan werk ik in de horeca bij het Singermuseum. Daar maak ik af en toe wat extra uurtjes.’

Wat zijn je loopplannen de aankomende maanden?

‘Mijn loopplannen zijn nog niet helemaal helder. Ik kan nog veel verbeteren in snelheid op de baan denk ik. Maar vind het misschien ook leuk om een 100 kilometer te gaan lopen. Misschien eerst de baan op en dan kijken hoe het gaat. Een persoonlijk record op alle afstanden in één jaar lijkt me wel een leuk plan, al staat de marathon nu wel een beetje scherper dan mijn baan pr’s. Ik zie wel.’

Bekijk de Marathonkalender 2024

Foto’s: TMMarketing (hoofdfoto) en Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten