Home Laatste Nieuws Lucas Nieuweboer: ‘Ik train al vanaf m’n veertiende bij dezelfde trainer’

Lucas Nieuweboer: ‘Ik train al vanaf m’n veertiende bij dezelfde trainer’

door Tijn Piest

Al even hikte hij tegen de Nederlandse top aan, maar in 2022 kon hij ook echt meedoen voor de medailles. Lucas Nieuweboer (28) verkeerde in topvorm, met onder andere NK-brons op de halve marathon en een zilveren medaille op het NK marathon. Zijn laatste wedstrijd was de Ameland Adventurerun, waar half december een goed bezette halve marathon plaatsvond. Op een glooiend parcours sloeg Nieuweboer al voor de strandopgang een gat, om vervolgens solo in Nes aan te komen en het parcoursrecord aan te scherpen tot 1:05.53. Hoe staat hij er nu voor en wat zijn zijn verwachtingen voor dit jaar?

Hoe gaat het met je sinds je winst op Ameland?

‘Net als zo’n beetje de helft van Nederland heb ik in de week voor kerst de griep opgelopen. Natuurlijk balen! Waar je bij een verkoudheidje nog wel kan doortrainen betekent koorts ook echt rust nemen en niet lopen. Toen ik na een paar dagen weer beter was ben ik begonnen met rustige duurloopjes en heb daarna de training weer opgepakt.’

Lees ook: De 17 beste hardloopschoenen met een carbonplaat getest 

Je hebt prachtige (NK-)resultaten laten zien in 2022 en ook PR’s gehaald op diverse afstanden. Waar ben je het meest trots op? En wat verbaasde je het meest?

‘De zilveren medaille op de marathon in combinatie met 2.15.26 was wel echt gaaf. Het was ook precies de tijd die ik wilde lopen, dus dan kan je alleen maar tevreden zijn! Maar op de bronzen plak op het NK halve marathon ben ik misschien wel trotser. Er was een sterk veld en het zat de hele wedstrijd dicht bij elkaar. Het tempo lag heel hoog met veel tempowisselingen. Daar moest ik echt tot het gaatje gaan en alles geven. Ik kan enorm genieten van die strijd en dan altijd net wat extra’s geven.’

Even terug naar je laatste wedstrijd: de Ameland Adventurerun. Kun je ons mee terugnemen naar die race? Wanneer voelde je dat je kon winnen en ook nog eens een snelle tijd op dat moeilijke parcours kon neerzetten?

‘Wat een mooie race is dat! Het parcours gaat door de duinen, over het strand en je loopt natuurlijk op een eiland. Het is wat dat betreft echt een unieke race in Nederland. Al vrij vroeg in de race kwam ik alleen te lopen. Ik heb een comfortabel tempo gezocht en daarin doorgelopen. Ik had eigenlijk pas vrij laat door dat ik het parcoursrecord ging halen en dacht dat het krap werd (parcoursrecord stond op 1.06.55 van Dennis Licht). Daardoor heb ik de laatste kilometers nog wel echt gepusht. Uiteindelijk bleek het ruim voldoende en kwam ik in 1.05.53 over de finish!’

Hoe ziet een trainingsdag er voor je uit en kun je werk & lopen goed combineren?

Lucas Nieuweboer in actie tijdens de Indie 10K in februari.

‘Overdag werk ik bij het adviesbureau Sweco als adviseur stedelijk water. Ik kijk dan onder andere naar wat er gebeurt als er een hoosbui op een stad valt en ontwerp oplossingen om wateroverlast en schade te voorkomen. Een heel interessant en actueel vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan de zware regenval in Limburg in 2021. Na mijn werk train ik vervolgens. Dat kan variëren van een duurloop tot een baantraining. Als ik twee keer op een dag train loop ik ’s ochtends van huis naar kantoor en dan ’s middags weer terug. Scheelt weer reistijd!‘

Lucas’ 2022 in hoogtepunten

INDIE 10 KM – 6e – 29.26 (PR)

NK halve marathon – 3e – 1:04.17 (PR)

EA Meeting Oordegem 5000 m – 37e – 13:59.66 (PR)

NK 5000 m – 4e – 14:08.12

NK 10.000 m – 4e – 29:26.42

NK marathon – 2e – 2:15.26

NK cross 10 km – 12e – 30:29

Ameland Adventuerun 21,1 km – 1e – 1:05.53

Hoe ziet je trainingsomgeving eruit?

‘Ik train veel in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Het liefst loop ik onverhard, dat is echt genieten. Verder train ik op de atletiekbaan in Amersfoort. Dit doe ik dan bij Team AART, de groep van Aart Bakker. Soms kan ik wat combineren met de andere atleten, maar meestal werk ik mijn eigen training alleen af. Mijn schema wordt gemaakt door Koos Kiers van KAV Hollland. Ik train al vanaf m’n veertiende bij Koos en het klikt enorm goed. Hij weet steeds weer nieuwe accenten in te brengen, waardoor je vooruit blijft gaan.’

Wat zijn je focuspunten deze winter?

‘De laatste twee jaar heb ik veel aan lenigheid en flexibiliteit gewerkt. Hierdoor ben ik efficiënter gaan lopen en ik ga er zeker mee door. Voor de komende winter hoop ik weer wat meer kilometers te maken dan vorig jaar. Uiteindelijk gaat het bij de lange afstand ook om voldoende trainingsuren.‘

‘Het zou mooi zijn als de Atletiekunie volle teams stuurt nu het naast de deur is. Dan hoop ik er zeker bij te zijn!’

Lucas Nieuweboer over de EK cross in Brussel.

Wat is eigenlijk je favoriete afstand? En is dat ook de afstand waarop je je dit jaar meer wil toeleggen?

‘Stiekem vind ik de 3000 meter misschien wel de mooiste afstand. Hier komt snelheid en duur bij elkaar en kan je ook geweldig strijden met je tegenstanders. Als alles klikt is zo’n race ontzettend vet. Maar ik mis de snelheid om hier echt in mee te doen. De lange afstand ligt mij beter en ik heb dit jaar ook enorm genoten van de trainingen voor de marathon. Ik ben heel benieuwd wat ik op deze afstand zou kunnen lopen.’

Dit zijn de Top 5 supplementen voor hardlopers

Heb je al een hoofddoel voor 2023?

‘In het voorjaar kies ik voor een snelle halve marathon. Ik sla het NK marathon in Rotterdam over. Ik denk dat als ik weer een stap in snelheid op de 10 kilometer en de halve marathon kan maken, ik hier op de marathon van profiteer. Zo kan ik ook nog een baanseizoen draaien. Het NK halve marathon ligt te dicht bij de najaarsmarathon, dus dan moet die medaille er op de baan maar komen dit jaar! Internationaal hoop ik ooit mee te kunnen doen op een EK marathon of cross. Komend jaar vinden de EK cross plaats in België, op een geweldig mooi parcours in Brussel. Veel heuvels en 100% garantie op modder. Het zou mooi zijn als de Atletiekunie volle teams stuurt nu het naast de deur is. Dan hoop ik er zeker bij te zijn! Hoe zwaarder hoe beter voor mij!’

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten