Home Laatste Nieuws Edwin Sjerps: ‘Mijn droom is op de afterparty van een toernooi te komen’

Edwin Sjerps: ‘Mijn droom is op de afterparty van een toernooi te komen’

door Tijn Piest

In Kerkrade was Edwin Sjerps opnieuw de sterkste op de korte cross. De 26-jarige allrounder reist zondag met één doel af naar het Bredase Mastbos. We spraken Edwin over de combinatie crossen, weg- en baanwedstrijden. Maar ook over zijn full-time baan, zijn favoriete trainingsschema en waarom hij zo graag de afterparty van een toernooi wil halen.

Kun je ons mee terugnemen naar Kerkrade, hoe verliep je korte cross?

‘Volledig volgens plan. Vooraf had ik Louis Dam, mijn coach, die helaas niet aanwezig kon zijn, een berichtje gestuurd met mijn plan. Ik besloot om na de grote heuvel, een kenmerkend onderdeel in de Abdijcross, te versnellen. Dit was gelukt en daarbij kon alleen trainingsmaatje Seb Wals volgen. Ik overwoog vervolgens te wachten op hem, maar een wedstrijd is natuurlijk een wedstrijd. Daarna was het vooral zaak om niet te vallen. Er lag namelijk 20 centimeter sneeuw op het parcours en ik had 15-millimeterspikes onder mijn schoenen. Ruim voor de finish wist ik dat de overwinning binnen was. De laatste tijd gaat het goed op de korte cross. Ik kan goed omgaan met lactaat en ken mijn lichaam goed.’

Lees ook: Hoe hardlopen je immuunsysteem verbetert

Ook tijdens de korte cross bij de NK (derde) en de Sylvestercross (eerste) eindigde je op het podium. Waar komt die goede vorm vandaan denk je? 

‘Het is cruciaal om aandacht te besteden aan de juiste omvang en de juiste training. Dan komt de vorm vanzelf. Soms moet je gewoon niet te veel nadenken. Het denken moet je aan anderen overlaten, zoals de coach. Bij het lopen moet je simpelweg je verstand op nul zetten en gaan. Daarbij is de vraag: hoe ver durf jij pijn te lijden? Als jij dit meer wilt dan anderen, dan zul jij winnen. Deze gedachte heb ik nu mentaal goed onder de knie, waardoor ik gemakkelijk de wedstrijd kan lopen en mijn maximale inzet kan geven. Wat anderen presteren, boeit me ook niet zoveel. Mijn focus ligt op mezelf. Het was toch wel een kleine verrassing dat ik derde was geworden tijdens het NK korte cross. Voorafgaand aan dat evenement had ik helemaal geen crosstraining of specifieke lactaattraining gedaan.’

Edwin Sjerps loopt weg bij de concurrentie in de Abdijcross.

Zie je de cross momenteel ook als je beste discipline?

‘Ik denk dat de weg het best bij me past. Crossen is leuk, maar ik kan mijn kracht en energie beter kwijt op de weg. Waarschijnlijk ook omdat ik 1.92 meter ben en redelijk zwaar loop. Dit zorgt er soms voor dat ik tijdens crosswedstrijden moeilijker over heuvels en modder kan komen. Op de weg heb je daar aanzienlijk minder last van en kan ik soepeler lopen. Eigenlijk zou ik wel goed kunnen zijn in crossen, maar ik vind de weg leuker. Uiteindelijk doe ik wat mijn gevoel zegt en waar ik het meeste plezier uithaal.’

En wat is je beste afstand?

‘De 1500 meter op de baan past het beste bij mij denk ik. Mijn tijden zijn nog niet echt waar ik ze wil hebben. Afgelopen jaar was ik drie maanden geblesseerd, van februari tot april 2023. Desondanks slaagde ik erin om vijfde te worden in de NK-finale, met een beste seizoenstijd van 3:49. Die tijd moet echt veel sneller, maar dat zal dit seizoen gebeuren.

Lees ook: Next Generation Athletics treedt toe tot World Athletics Continental Tour

Waar train je het liefst en waarom?

‘Persoonlijk train ik het liefst in de Schoorlse Duinen, maar de baan vind ik ook erg gaaf. Schoorl is zo’n mooi natuurlijk gebied. Dankzij de verschillende hoogtemeters kun je jezelf behoorlijk uitdagen. Normaal loop ik altijd op verhard terrein op de weg in Nibbixwoud. Ik heb niet heel veel trainingsgenoten. In september vorig jaar ben ik overgestapt van Team Distance Runners naar de groep van Louis. We trainen met verschillende niveaus en proberen altijd zoveel mogelijk te combineren. Maar het belangrijkste is dat we samen plezier hebben. Uiteindelijk heb ik niet veel trainingsgenoten nodig. Zolang ik maar af en toe samen in een groep kan lopen. Mijn favoriete training is iets van 12 keer 400 meter met 1 minuut pauze, waarbij we proberen de tijden van 66 naar 56 seconden op te bouwen. In zo’n training komt eigenlijk alles aan bod.’

Stefan Nillessen, Robin van Riel en Edwin Sjerps op het podium van het NK korte cross vorige maand in Eersel.

Doe je momenteel nog wat naast lopen?

‘Je zal het niet verwachten, maar naast het lopen heb ik een 40-urige baan in opleiding om AA-accountant (Accountant -Administratieconsulent) te worden. Gelukkig hoop ik in mei 2025 afgestudeerd te zijn. Maar naast werken ben ik ook mijn eigen onderbroekenlijn ”Shitman” begonnen. Dit zal ergens komende maand op de markt komen. Ik vind verschillende dingen leuk naast het lopen. Hoef mij eigenlijk nooit te vervelen. De combinatie is soms best wel pittig, maar tot nu toe pakt alles goed uit. Het is wel de bedoeling om na mijn studie een succesvol eigen bedrijf te starten en vervolgens meer tijd te kunnen focussen op het lopen. Uiteindelijk moet er natuurlijk ook geld verdiend worden.’

Heb je al tijden voor ogen voor dit jaar?

‘Tijden zijn eigenlijk niet iets waar ik mij echt bezighoud. Ik weet bijvoorbeeld ook niet mijn wekelijkse kilometeraantal. Soms loop ik zonder horloge. Het doel voor dit jaar is om op het NK 1500 meter in de zomer een podiumplaats te behalen. De tijd waarin dit gebeurt, boeit mij dan niet zo veel.’

Lees ook: Een dag in Windhoek met Bram Anderiessen

Denk je momenteel ook aan het internationale toneel?

‘Mijn droom is ooit, en sommige mensen weten dit toevallig, op de afterparty van een toernooi te komen. Ik was supporter tijdens de EK cross in Tilburg in 2018. Ik hoorde toen zoveel goede verhalen over de afterparty. Sinds toen heb ik altijd gezegd dat ik het een keer wil meemaken. Atleten waarvan je het niet verwacht doen er de gekste dingen. Maar om te worden uitgenodigd moet ik eerst op dat toernooi komen, haha. Ik zie zeker de mogelijkheid om dit te realiseren. Over de EK cross gesproken: het zal waarschijnlijk makkelijker zijn om geselecteerd te worden voor de mixed relay dan voor de lange cross. Ik ga natuurlijk mijn uiterste best doen om er in december in Antalya te staan. Later in het seizoen bepaal ik of ik voor kwalificatie ga op de korte of lange cross.’

Je hebt goede zaken gedaan in het Nationaal Crosscircuit, waar je met 700 punten ruimschoots bovenaan staat op de korte cross. Is winnen in de Mastboscross zondag, de finale van het circuit, het volgende doel?

‘Het is mijn doel om de 750 punten te behalen. Daarom zal en moet ik de Mastboscross winnen. Normaal gesproken zou dat goed haalbaar moeten zijn, maar ik train gewoon door de komende week. Het NK 10 kilometer in Schoorl staat zondag 11 februari alweer op het programma. Daar ga ik opnieuw voor een goede klassering. Hopelijk een tijd onder de 29 minuten en een top 5. Maar een plan of voorspelling loopt nooit zoals je wil. In de race zijn er zoveel factoren die meespelen. Eigenlijk doe ik nooit uitspraken over wedstrijden. Het lichaam is niet te voorspellen, waardoor je nooit zeker van je zaak kan zijn. De korte cross heb ik voor m’n gevoel bijna uitgespeeld. Volgend jaar ga ik een nieuwe uitdaging aangaan: hetzelfde bereiken bij de lange cross.’

Foto’s: Erik van Leeuwen en eigen bezit

Bekijk de beste hardloopaanbiedingen van deze winter

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten