Home Laatste NieuwsDe week van... De Week Van Jelmer van der Linden richting de CoronaSolo5k

De Week Van Jelmer van der Linden richting de CoronaSolo5k

door hardloopnetwerk

Ook deze week mogen we weer meekijken met een Nederlandse topatleet! Jelmer van der Linden (persoonlijk record op de 1500m van 3:43!) neemt ons zeven dagen lang mee in zijn trainingen. Natuurlijk konden we het ook niet laten om hem te vragen naar de CoronaSolo5k op 25 april, een hartstikke leuk initiatief dat Jelmer samen met Tom de Gelder heeft opgezet.

“In deze onvoorspelbare tijd heb ik met mijn coach besproken lekker wat omvang te maken en de intensiteit gaat iets naar beneden. Behalve natuurlijk op zaterdag 25 April. Dan gaan de remmen los!”

Maandag

“De maandag is voor mij een ‘hersteldag’. Vandaag staat er een rustig duurloopje van 50 min voor mij op het programma. Deze run doe ik voor het eerst op de loopband die ik onlangs heb aangeschaft. Even wennen, maar met wat muziek op vliegen de minuten voorbij. Mijn schema wordt gemaakt door Tonnie Dirks en die krijg ik maandelijks. Soms hoor ik van atleten dat zij het niet prettig vinden om al geruime tijd van tevoren te weten welke trainingen zij voorgeschoteld krijgen, maar voor mij werkt dit prettig en ik heb dit al jaren zo.”

Dinsdag

”Dinsdag, donderdag en zaterdag loop ik vrijwel altijd dubbel. Normaal gesproken word ik wakker en druk ik de koffiemachine aan en na een sterke dubbele espresso vlieg ik de deur uit voor een easy 40 minuten duurloop. Sinds twee weken probeer ik wel eerst nog wat te eten voordat ik ga rennen, omdat ik van mening ben dat mijn weerstand sterker achteruitgaat wanneer ik regelmatig nuchter loop. Nu met alles wat er in de wereld gaande is, probeer ik uiteraard mijn weerstand hoog te houden.

“Met alles wat er in de wereld gaande is, probeer ik uiteraard mijn weerstand hoog te houden.”

De tweede training van vandaag is een tempotraining. Een baantraining, maar dan op de weg. Ik woon in Utrecht in een topsportwoning op de Uithof en ook hier is de baan gesloten. Ik spreek dus af met twee teamgenootjes en wij werken de training (op 1,5m afstand) op de weg af. Het programma is 4x1200m-200m met afwisselend 100-400m pauze. Ik loop deze tempo’s vaak rond mijn omslagpunt, 3:20-3:00 min/km.

‘s Avonds kreeg ik tijdens de persconferentie te horen dat mijn stage fysiotherapie voorlopig wordt stopgezet. Begrijpelijke beslissing, maar hopelijk kan ik deze snel weer voortzetten en afmaken.”

Woensdag

”Woensdag was een relatief eenvoudig dagje. Ik deed wat werk op de laptop en liep een uurtje door het Panbos bij De Bilt. In de middag had ik nog een videoafspraak met mijn groepje voor de studie. Normaal loop ik maandag, woensdag en vrijdag mijn stage en zit mijn week best wel vol. Nu de stage weg valt was dat wel even wennen.”

Donderdag

”Donderdag begin ik mijn dag weer met een duurloop van 40 minuten (rond de 9 kilometer) . Ik heb wat nieuwe podcasts op mijn horloge gegooid, dus ik word tijdens mijn run weer helemaal bijgepraat over alles in de hardloopwereld. Na het ontbijt ben ik met een van mijn vier huisgenoten (allemaal sporters) een halterstang en wat gewichten op gaan halen bij de roeivereniging ter bruikleen. Ideaal! Zo kunnen wij thuis in ieder geval nog wat krachtoefeningen doen, omdat alle sportscholen natuurlijk gesloten zijn.

“Na het ontbijt ben ik met een van mijn vier huisgenoten (allemaal sporters) een halterstang en wat gewichten op gaan halen bij de roeivereniging ter bruikleen.”

In de middag doe ik 14x 400m met 200m pauze. Vlak bij mijn woning is er een 400m baan uitgemeten op de weg, dus hier hebben wij gebruik van gemaakt. Ik liep de 400tjes tussen de 71 en 66 sec.”

Vrijdag

”Vrijdag is mijn looprustdag. Wel doe ik altijd krachttraining, vandaag was dit dus voor het eerst in onze (vrij kleine) woonkamer. Dit was ook de eerste dag dat mijn vriendin in lockdown zit. Zij woont in Zuid-Afrika en daar zijn de maatregelen toch wel een stuk strenger dan hier in Nederland. Samen doen we via videobellen een core-workout. We hebben elkaar nu al zo’n twee maanden niet gezien en dat is best lastig. Normaal gesproken zagen wij elkaar wel om de 4-6 weken, maar nu er ook niet meer gevlogen mag worden gaat het nu een stuk langer worden. Als ik haar verhaal zo hoor, laat dit mij wel beseffen dat wij niet mogen klagen. Zij mag haar huis niet meer uit, ook niet voor een stukje hardlopen.

Verder was vandaag ook het ontstaans-moment van de CoronaSolo5k. Ik sprak Tom de Gelder over hoe hij deze hectische periode ervaarde en we kwamen erachter dat wij beiden wel moeite hadden met het focussen op de trainingen. Alle wedstrijden komende maanden zijn afgeblazen en dit zorgt voor een vreemde situatie. Normaal gesproken hadden wij altijd een doel om naartoe te werken. ‘Ik ga denk gewoon zelf een keer keihard een 5 of 10 kilometer lopen. Gewoon voor de lol’, zei Tom. Hier had ik ook wel oren naar en zo ontstond eigenlijk het idee om een virtuele 5km te organiseren. Racen tegen elkaar op dezelfde dag, maar dan wel volgens de RIVM-richtlijnen; solo dus.

Binnen een paar minuten hadden wij de ideeën op tafel en de social media profielen aangemaakt. Het leek ons al tof als we een groepje gemotiveerde atleten zover konden krijgen om mee te doen. Dit bleek anders te gaan, binnen 4 dagen zaten we op de 1000 deelnemers! Verschillende merken hebben al interesse getoond om prijzen beschikbaar te stellen en ook komt er een stuk in de krant dit weekend. Supergaaf en wij zijn benieuwd waar dit eindigt. We hebben meteen besloten het Rode Kruis aan ons event te koppelen en wij vragen de deelnemers een vrijwillige donatie te doen.”

“Racen tegen elkaar op dezelfde dag, maar dan wel volgens de RIVM-richtlijnen; solo dus.”

Zaterdag

“Ik verzamel met twee teamgenootjes in Hollandsche Rading voor een fartlek training. We proberen zoveel mogelijk uit elkaar te lopen en de tempo’s lopen we solo. Het programma is 3x9min in threshold tempo, maar ik voelde mij niet super dus dat was vandaag rond de 3:20 min/km. ’s Middags loop ik nog een halfuurtje en daarmee komt het dagtotaal uit op 22,5 km.”

Zondag

“Elke zondag werk ik normaal gesproken en doe ik een lange duurloop ’s ochtends vroeg. Nu had ik sinds lange tijd een zondag vrij en dit was om eerlijk te zijn ook wel lekker. Op je gemak wakker worden, ontbijten en de deur uit voor een lange duurloop. Ik leg 19,5 km af in 80 min door Zeist en Bilthoven. Vandaag besloot ik niet het bos in te gaan, omdat dat op een zonnige zondagochtend vrij druk kan zijn. Verder ben ik alvast een route gaan uitstippelen voor mijn solo race op 25 April. Voor de lopers uit omgeving Utrecht is hij hieronder te vinden! Snelle ronde zonder stoplichten, weinig drukke kruispunten en zo goed als autovrij.

Afbeelding met tekst, kaart

Automatisch gegenereerde beschrijving

Totaal kom ik dan deze week uit op 118 km. Voor mij weer een prima week. Tijdens het NK indoor in februari ben ik geblesseerd geraakt. Na 4 ronden schoot het in mijn kuit en deze was dezelfde avond al zo dik als een ballon. Twee weken heb ik niet gelopen en aan mijn herstel gewerkt. Vervolgens rustig aan opgebouwd met fietsen en cross-trainen. Dus ik ben alweer erg blij met een complete loopweek!

In deze onvoorspelbare tijd heb ik met mijn coach besproken lekker wat omvang te maken en de intensiteit gaat iets naar beneden. Behalve natuurlijk op zaterdag 25 April. Dan gaan de remmen los! Je kunt meer informatie vinden over de CoronaSolo5k op Facebook en aanmelden kan via Strava.

Thanks voor het lezen en success met je trainingen!

Jelmer”

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten