Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atleet van de Week: Jelmer van der Linden

Atleet van de Week: Jelmer van der Linden

door hardloopnetwerk

Hoeveel Nederlanders halen op het WK Indoor de finale? Jelmer van der Linden weet het zeker; vier Nederlandse atleten gaan de finale halen. Onze ‘Atleet van de Week’ maakt zelf ook een stormachtige ontwikkeling door. Elk jaar weet hij wéér drie seconden van zijn persoonlijk record op de 1500 meter af te snoepen. Tijd voor Hardloopnetwerk om Jelmer te interviewen.

Door de redactie

Jelmer, je draait een prima crossseizoen met sterke klasseringen in Kerkrade (1e) en Soest (2e Nederlander) op de korte cross. Over een kleine twee weken is in Amsterdam het NK Cross. Met welke verwachtingen reis je naar Amsterdam af?

Het NK Cross gaat weer een echte cross worden. Ik neem net als de vorige crossen deel aan de korte cross. Naast snelheid, gaan behendigheid en kracht tijdens dit NK erg belangrijk zijn. Over het algemeen ligt een zwaar parcours mij goed, dus ik ga zeker proberen mee te strijden voor een podiumplek.

 Hoe combineer jij topsport met de opleiding fysiotherapie?

Goed! Ik zit nu in mijn laatste jaar en moet alleen nog stagelopen. Afgelopen jaren heb ik weinig verplichte lessen gehad, waardoor ik de mogelijkheid had om op een aantal trainingsstages te gaan. Tentamens kon ik dan vrij gemakkelijk verplaatsten. Kortom, studeren bevalt mij goed. Ik vind het fijn om mijn tijd zelf in te kunnen delen. Naast mijn studie en sport werk ik nog een aantal uurtje per week in de Nike Store Utrecht om toch wat bij te verdienen. Wellicht dat ik hierna nog door ga studeren, wat precies weet ik nog niet.

 In 2013 deed je mee aan het WK berglopen voor B-junioren. Hoe ervaarde je dat?

Ha, ja dat klopt! Dat was een ervaring om nooit te vergeten. En dan doel ik vooral op het wedstrijdverloop. We moesten twee rondjes 1,2km en 4km. Het eerste rondje liep ik lekker voorin het veld mee en alles leek prima te gaan. De tweede ronde wist ik niet was mij overkwam. Het parcours werd smal en enorm steil. Zo steil dat rennen niet meer mogelijk was. Wandelen en afzetten op de knieën was de manier om boven te komen. In 4km werden 600 hoogtemeters overbrugd als ik het mij goed herinner. Uiteindelijk na een levensgevaarlijke afdaling gefinisht op een 40e plek ongeveer. Ik denk dat ik nog nooit zo kapot ben gegaan tijdens een race. Uiteraard was het wel ontzettend gaaf om in oranje te lopen.

Als je mag kiezen; een medaille op het NK Indoor of het NK Cross. Wat kies je dan?

Dan kies ik toch voor die medaille Indoor, aangezien ik de 1500m nog wel als mijn favoriete afstand zie.

Momenteel focus jij je voornamelijk op de 1500 meter. Ligt op deze afstand de komende jaren ook de focus?

Uit inspanning/lactaat testen komt dat ik een ultra-loper ben. De langere afstand zou mij dus fysiologisch gezien beter moeten liggen. Toch kwam dit er vorig baanseizoen totaal niet uit. Deze winter heb ik veel aan mijn basis gewerkt en komende zomer zal mijn focus liggen op 1500m t/m 5000m.

Nederland reist met acht atleten naar het WK in Birmingham. Als je een voorspelling mag doen; hoeveel Nederlanders halen minimaal de finale?

Vier! Met een podiumplek voor Dafne en Sifan!

Jouw persoonlijk record op de 1500 staat op 3:48,31. Wat is je doel voor komend baanseizoen?

Tot nu toe snoep ik elk jaar ongeveer 3 seconden van mijn pr 1500m af. Dan zou ik dus uitkomen op 3:45min. Uiteraard hoop ik op die uitschieter. Verder wordt het tijd om een sterk 5000m persoonlijk record neer te zetten.

Van welke atleet probeer jij zoveel mogelijk te leren?

Mo Farah! Ik vind het geweldig om te zijn hoe hij zijn races controleert. Zo zie je hoe belangrijk je tactiek kan zijn tijdens een kampioenschap, aangezien hij vaak niet het snelste pr van het veld heeft staan. Door zijn tactiek en enorm sterke laatste rondes krijgt hij het toch voor elkaar er bijna altijd met de winst vandoor te gaan.  

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s: Odile Verzantvoort

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten