Home Laatste NieuwsDe week van... De Week Van… Bo Ummels

De Week Van… Bo Ummels

door hardloopnetwerk

In deze editie van “De Week Van” neemt Bo Ummels, die samen met haar tweelingzus Britt bij Team Distance Runners traint en daar de afgelopen jaren flinke progressie heeft geboekt, ons mee in haar voorbereidingsweek richting het Nederlands Kampioenschap in Den Haag. Bo loopt wat langere afstanden dan haar zus, en maakte eerder deze week bekend komende herfst haar debuut op de marathon te maken in Amsterdam, waar ons Polar-team ook in actie komt. Op het NK wist ze een zilveren medaille te halen op de 5000m.

“Achteraf ben ik erg blij met deze zilveren medaille. Er stond geen maat op Irene dit weekend!”

Bo: “Aangezien mijn doelen gericht zijn op het aankomende wegseizoen en mijn debuut op de marathon, staat het baanseizoen vooral in het teken van het wennen aan het draaien van veel omvang en zijn de wedstrijden vooral bedoeld als snelheidsprikkels. Deze week staat de belangrijkste wedstrijd van het seizoen op het programma, namelijk het NK 5000m op zaterdag. Dat betekent dat ik de omvang wat lager zal houden om fris aan de start te staan.”

Maandag

“Afgelopen zaterdag liep ik een 1500m in Heusden-Zolder. Het doel is om onder de 4:20 te lopen en vorig jaar kwam ik erg dichtbij met 4:20.04. Zaterdag zat ik in een perfecte serie waar ik elke ronde wat meer plekjes naar voren kon schuiven, en met een laatste harde 400m liep ik een PR van 4:17.14. Doel bereikt!”

AM: “Vandaag staat vooral in het teken van herstel. Elke dag sta ik omstreeks 07:15 uur op om dag te beginnen met een kopje koffie en losmaakoefeningen. Omstreeks 08:00 begin ik met een rustige duurloop van ongeveer 50 minuten. Hierna ga ik ontbijten en staat de rest van de dag in het teken van mijn opleiding. Ik doe een premaster Medical Informatics aan de UvA, en ik ben net beginnen aan een nieuw vak: programmeren. Hier gaat veel tijd inzitten en daarom probeer ik elke dag een paar uur te leren. Het is ideaal dat de studie online is, zodat ik thuis mijn laptop maar hoef open te klappen om te beginnen.”

PM: “Rond 16:00 uur begint de tweede duurloop van de dag. Ik besluit 60 minuten te lopen en houd deze relatief rustig omdat ik me nog wat vermoeid voel van de wedstrijd. Gelijk na de duurloop hebben we krachttraining. Deze krachttraining doen we onder begeleiding van onze fysiotherapeut en is vooral gericht op functionele kracht voor het hardlopen, stabiliteit en maximaal kracht. Na 80 minuten zit de training erop, ga ik avondeten en rust ik de rest van de avond wat uit.”

Aantal km: 24.2

“Voor mij staat er nog een scherpere training op het programma. Na 2km rustig inlopen op het gras, begin ik aan een progressieve duurloop van 9km tot het omslagpunt.”

Dinsdag

AM: “Ook vandaag begin ik de dag met een rustig duurloopje van 50 minuten. Het tempo wordt bepaald door hoe ik me op dat moment voel. Vanochtend ging het relatief rustig, wat vooral werd veroorzaakt door de warmte. Hierna deed ik nog wat losmaakoefeningen en core. De rest van de dag richtte ik mij op mijn studie.”

PM: “Om 17:00 verzamelen we op de baan in Castricum. Voor mij staat er nog een scherpere training op het programma. Na 2km rustig inlopen op het gras, begin ik aan een progressieve duurloop van 9km tot het omslagpunt. Hierna heb ik een aantal minuten rust, wat wordt gevolgd door een aantal tempo’s op de baan: 1600m, 1200m, 800m en 400m met 3 minuten pauze. De 1600m loop ik op 10km tempo en de 400m rond 1500m tempo. Ondanks de warmte ging de training erg goed. Na kort uitlopen ga ik snel richting huis om te koken en eten. Veel tijd blijft er dan niet meer over, dus na het douchen rust ik nog wat uit en ga ik omstreeks 22:00 naar bed.”

Aantal km: 27.2

“Naast het lopen probeer ik ook nog een aantal uren alternatief per week erbij te trainen, en de ElliptiGO is bij uitstek mijn favoriete middel om dit te bereiken.”

Woensdag

“Vandaag staat er relatieve rust op het programma. Omdat ik toch graag actief wil herstellen, maar de schokbelasting laag wil houden, kies ik ervoor om 60 minuten alternatief te trainen op de ElliptiGO. Naast het lopen probeer ik ook nog een aantal uren alternatief per week erbij te trainen, en de ElliptiGO is bij uitstek mijn favoriete middel om dit te bereiken. De rest van de dag besteed ik aan mijn studie.”

Aantal km: 0

Donderdag

AM: “Net zoals maandag en dinsdag begin ik vandaag mijn dag ook weer met wat losmaakoefeningen en een rustige duurloop van 50 minuten. Na de duurloop neem ik wat meer tijd voor corestability en flexibiliteit. De rest van de dag besteed ik aan studie en huishoudelijke taken.”

PM: “Om 17:00 verzamelen we weer op de baan in Castricum. Aangezien het grootste gedeelte van TDR dit weekend het NK loopt, doet iedereen zijn eigen wedstrijdvoorbereiding. Zaterdag staat voor mij pas de finale 5000m op het programma, dus ik loop nog een progressieve duurloop van 30 minuten. Hierna doe ik wat losmaakoefeningen en loopscholing en doe ik 5 versnellingen op de baan. Het werk zit erop, en nu is het vooral zaak om goed uit te rusten voor de wedstrijd.”

Aantal km: 18.6

“Aanstaande maandag vertrek ik naar St. Moritz voor een hoogtestage van 3,5 weken!”

Vrijdag

“Aangezien het nog erg warm is, besluit ik de enige duurloop van de dag in de ochtend te doen. Ik loop 50 minuten easy en mijn benen zijn klaar voor morgen! De rest van de dag besteed ik aan het inpakken van mijn koffer, want aanstaande maandag vertrek ik naar St. Moritz voor een hoogtestage van 3,5 weken!

Vandaag start ook het NK in Den Haag. Ideaal dat er een livestream beschikbaar is, zodat ik naast alle mooie onderdelen ook mijn TDR teamgenoten in actie kan zien. Daarnaast besteed ik nog wat tijd aan mijn studie en ga ik op tijd naar bed, want morgen is het raceday!”

Aantal km: 10.6

Zaterdag

Raceday: Vanavond om 18:05 sta ik aan de start van het NK 5000m, waar ik erg veel zin in heb! Aangezien ik over 10 uur pas mijn wedstrijd loop, besluit ik om nog even 30 minuten rustig los te lopen. Na het ontbijt pak ik al mijn spullen en kijk ik de 1500m series, waar 4 teamgenootjes zich hebben gekwalificeerd voor de finale! Omstreeks 14:30 zit ik in de auto richting Den Haag, en eenmaal daar aangekomen drink ik een kopje koffie en spreek ik nog even het raceplan door met mijn coach. Een uur voor de wedstrijd loop ik 20 minuutjes in en doe ik nog wat korte versnellingen. Al snel is het tijd om mij te melden in de callroom. Het is extra spannend, aangezien ik in de callroom zie hoe mijn zus Britt haar titel prolongeert op de 800m en hoe teamgenoot en B-junior Noah Baltus naar een sterke 5e plek loopt! Zo gaaf! Dit geeft mij veel energie voor mijn eigen wedstrijd!

Tijd voor de wedstrijd. Na de start besluit ik mij in het midden van het veld te positioneren. Het tempo gaat de eerste kilometer erg rustig (3:30/km). Het is vooral Diane van Es die veel kopwerk doet. Ik besluit iets meer voorin het veld te zitten en ga schuin naast Diane lopen om de drukte te vermijden. Het tempo gaat gestaag elke kilometer iets omhoog, maar niet hoog genoeg om het veld op een lint te trekken. Alhoewel ik samen met mijn coach had besproken om de wedstrijd hard te maken na 2400m voel ik mij niet sterk genoeg en wellicht wat onzeker om dit daadwerkelijk uit te voeren. Tot ongeveer 1500m voor het einde zitten we nog met een grote groep samen. Doordat Diane struikelt, ontstaat er wat onrust, wat voor mij het moment was om een versnelling te plaatsen. Tot 600m voor het einde kan ik dit goed doortrekken en alleen Irene van der Reijken zit vlak achter mij. Met een harde versnelling gaat ze langs me. Ik reageer helaas niet meteen, waardoor ze al gelijk een voorsprong heeft van een paar meter. Zo snel mogelijk de knop omzetten en zo hard mogelijk naar de finish lopen! Ik zit stuk, maar geef nog alles de laatste 500m. Achter me zie ik Tirza van der Wolf snel naderen, maar ik kan gelukkig mijn tweede positie nog handhaven. Na de wedstrijd voel ik eerst vooral wat teleurstelling, omdat ik mijn raceplan niet goed heb uitgevoerd, maar achteraf ben ik erg blij met deze zilveren medaille. Er stond geen maat op Irene dit weekend!”

Aantal km: 18.6

Zondag

“De dag na de wedstrijd. Ik heb aardig wat spierpijn en loop mijn duurloopje van 60 minuten dan ook erg rustig. Samen met mijn zus Britt ga ik weer naar Den Haag voor de laatste dag van het NK. Er staan nog mooie onderdelen op het programma, maar ik kijk vooral uit naar de finales van de 1500m. Eerst zijn de mannen aan de beurt, en ik zie teamgenoot Mahadi Abdi Ali naar het brons snellen! Een medaille die hem zeer gegund is. Na vorig jaar de gehele zomer geblesseerd te zijn geweest is dit een erg mooie comeback!

Daarna mogen de vrouwen starten en vol ongeloof zie ik Britt ook het goud pakken op de 1500m! Zo ontzettend gaaf, het is niet te beschrijven hoe trots ik op haar ben! Ook Lotte Krause loopt een sterke wedstrijd en weet nog een 4e plek te bemachtigen nadat ze op vrijdag ook al de 3000m steeple liep.

Na een zeer mooi weekend atletiek is het tijd om naar huis te gaan en de rest van mijn spullen te pakken. Ik ga vroeg naar bed, want morgen zit ik al om 07:05 in het vliegtuig naar St. Moritz om me voor te bereiden op het wegseizoen!”

Aantal km: 13.0

Aantal km deze week: 112

Foto’s: Bjorn Parée


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten