Home Laatste NieuwsDe week van... De Week Van… Tirza van der Wolf

De Week Van… Tirza van der Wolf

door hardloopnetwerk

Regelmatig geeft een topatleet ons een inkijkje in zijn of haar trainingsweek. In deze editie lezen we mee met de week van Tirza van der Wolf (24). Tirza traint bij het JJ Runningteam onder leiding van John Jansen. Ze maakte dit seizoen al enorme sprongen, met dikke persoonlijke records op de 3000m (9.29.74 -> 9.22.58), en 5000m (16.23.80 -> 16.12.55). Dit is extra knap omdat Tirza vorig jaar te maken had met ziekte en lange tijd aan de kant stond. Er werd bij haar een dubbele longembolie vastgesteld. Pas eind juli kon ze weer heel rustig beginnen met trainen, en inmiddels loopt ze dus al haar persoonlijke records aan gruzelementen. Hoe ziet haar week eruit?

“Ik duik lekker de bossen in en voor 100 minuten heb ik alle tijd voor mijzelf. Ik word onderweg vergezeld door een reetje en geniet van alle geluiden om mij heen.”

Maandag

Tirza tijdens een trainingskamp

Met het geluid van de wekker om half 7 sta ik deze maandag, net als de meeste werkdagen, op. Het weekend is weer achter de rug en ik heb een werkdag voor de boeg. Ik werk als software developer bij Transfer Solutions. Om half 8 ben ik aanwezig op werk voor demo-dag. Tijdens demo-dag laten we zien wat we de afgelopen twee weken gedaan hebben en wordt er besproken wat we de aankomende twee weken gaan doen. Om 4 uur is het voor mij weer tijd om naar huis te gaan en door mijn korte reistijd ben ik al voor half 5 weer thuis. Dan sta ik altijd voor de keuze: ga ik eerst eten of eerst trainen? Vandaag kies ik ervoor om wat extra rust voor mijn training te pakken en eerst te eten. Om kwart voor 7 stap ik dan uiteindelijk de deur uit voor het leukste uurtje (of langer) van de dag: hardlopen. Er staat vandaag een duurloopje van 60’ op het schema, afwisselend in zone 1 en zone 2. Ondanks de wedstrijd van vrijdagavond (5000m in 16.12.55 in Wageningen) voelen mijn benen weer top en gaat de training meer dan prima. De avond sluit ik af met Netflix, een douche en kwark. Ik lig uiteindelijk om 10 uur in mijn bed.

Dinsdag

Om half 7 word ik weer gewekt door de wekker en een uurtje later ben ik alweer op kantoor aanwezig. De ochtend gaat snel voorbij en voordat ik het weet is het alweer 12 uur en zit mijn dag erop. Aangezien ik 32 uur werk in verband met het sporten, heb ik twee dagdelen in de week vrij. Voor mij zijn dit de dinsdag- en vrijdagmiddag. Thuis aangekomen lunch ik lekker en rust ik uit, om om kwart over 3 alweer de auto in te springen, aangezien ik om 16 uur een baantraining gepland heb staan. Ik train onder leiding van John Jansen van het JJ Running Team, maar op de dinsdagmiddag sluit ik aan bij de groep van Loopland Gelderland. Ik heb vandaag een kort programma in verband met de 1500m wedstrijd die ik aankomende vrijdag heb. Het programma is 7x300m met 2’ pauze op 1500m pace. Ik kan gezellig aansluiten bij een groepje dat hetzelfde tempo loopt. Ik merk tijdens de training dat ik uit mijn 5km stand moet komen met de kortere en snellere tempo’s, maar al snel heb ik het goede ritme te pakken. Als ik rond 18:45 uur thuis kom, heb ik eigenlijk geen zin meer om te koken (lees hier: hongerig en moe). Daarom zorg ik er altijd voor dat ik regelmatig twee porties kook, zodat een van deze porties uit de vriezer gehaald kan worden op de dinsdag. Binnen 10 minuten heb ik dan ook een heerlijk bord eten voor me. De avond sluit ik rustig af met wat bijscholing voor mijn werk en Netflix kijken. Ook vanavond gaan de lichten weer uit om half 11. 

Woensdag

Ik vind dat ik zelf in de categorie gewoontedieren pas, en daarom gaat half 7 de wekker weer. Opstaan gaat ditmaal wat moeizamer, vanwege een mindere nacht. Toch gewoon om half 8 op werk. De dag vliegt voorbij en voordat ik het weet mag ik alweer naar huis toe. Als ik thuis kom, is het weer me niet goed gezind. Het regent, en daarom besluit ik om weer eerst eten klaar te maken voordat ik ga lopen. Ondertussen kijk ik op internet wanneer de weergoden me beter gezind zijn. Gelukkig is het al snel even droog en kan ik mooi voor een kort duurloopje de regen ontlopen. Ik hoef vandaag maar 40 minuten heel easy te lopen met een aantal korte versnellingen aan het einde. De benen voelen goed vandaag en het loopt allemaal erg ontspannen. Eenmaal thuis plof ik weer neer op de bank en ontspan ik de rest van de avond.

Tirza met John en tempomaker Wouter na 1 van haar pr-races

Donderdag

Waar ook op de donderdag normaliter mijn wekker om half 7 staat, kan ik vandaag uitslapen. Ik slaap tot 8 uur en maak me klaar voor werk. Om 9 uur begin ik met een lange dag. Aangezien ik vrijdag een wedstrijd loop, heb ik vandaag een rustdag. Even niet trainen, lekker uitrusten en de focus op de wedstrijd richten. Ik werk vandaag tot kwart voor 6 en stap dan in de auto richting Amsterdam. Een van mijn beste vriendinnen heeft vandaag haar fysiotherapie diploma behaald en dat moet gevierd worden. In de buurt van het Olympisch Stadion zijn we met haar familie uit eten gedaan in een leuk vegetarisch/veganistisch restaurant met een Israëlische keuken. Het is een enorm gezellige avond en om half 10 stap ik in de auto richting Zeist. Uiteindelijk lig ik om 11 uur in mijn bed.

Vrijdag

Ook vandaag besluit ik om ietsjes langer te slapen en de wekker gaat om 7 uur ‘s ochtends, waardoor ik om 8 uur weer aanwezig ben. Het is de dag van de wedstrijd en gelukkig maar een halve dag werken. De ochtend gaat snel voorbij en om 12 uur ga ik weer richting huis. Ik haal snel mijn vriend op en samen gaan we de boodschappen voor aankomende week doen. Om kwart over 1 zijn we weer thuis. Dan lunchen en ontspannen we wat, voordat ik besluit om lekker mijn bed in te duiken. Mijn middagslaapje voor een wedstrijd op de vrijdagavond is heilig. Het grootste deel van de middag breng ik dan ook slapend door. Om half 5 word ik weer wakker gemaakt om langzaam weer tot de wereld van de levenden te keren. Ik ga rustig eten klaarmaken en voordat ik het weet sta ik met mijn tas klaar om richting Utrecht te gaan. Eenmaal aangekomen op de baan merken we al snel dat het wat uitloopt. Om 10 uur ‘s avonds klinkt dan eindelijk voor mij het startschot op de 1500m. De vorige 1500m zat ik na 200m al ingesloten, terwijl het eindelijk te langzaam ging. Dit wilde ik dit keer niet laten gebeuren en ik besloot goed vooraan te zitten. Het voelde als een onrustige race voor mezelf, maar het resultaat was een dikke voldoende. Met een tweede tijd ooit van 4.29.16 kwam ik over de finish. Door het late tijdstip van de wedstrijd vond ik uiteindelijk om 1 uur ‘s nachts mijn bedje pas. Helaas viel ik pas om kwart voor 3 ‘s nachts in slaap.

Zaterdag

Aangezien vriendlief vandaag op pad gaat voor het vrijgezellenfeest van mijn zwager stond de wekker al om kwart over 7, zodat we voordat hij weg moest samen nog lekker een rondje konden loslopen. Dus iets voor 8 uur staan we alweer buiten om 50 minuten los te lopen, verdeeld in blokjes van 10 minuten. Dit doe ik vaak na een wedstrijd om optimaal te herstellen van de wedstrijd. Sinds ik begin dit jaar naar Zeist verhuisd ben, ben ik binnen een minuut in het bos. Heerlijk voor de rustige trainingen, zoals die van vandaag. Het vroege tijdstip zorgt ervoor dat het nog enorm rustig is in het bos en je merkt aan alles dat de natuur aan het ontwaken is. Een perfect begin van de dag! Na de duurloop zeg ik al snel dag tegen vriendlief en heb ik de rest van de dag voor mezelf om te ontspannen en voor huishoudelijke taken. Om half 11 duik ik mijn bed weer in.

Tirza op trainingskamp

Zondag

Ook op zondag gaat de wekker weer op tijd, want vriendlief moet een training verzorgen voor de marathongroep. Ik kan nog niet wakker worden en besluit nog even lekker te blijven liggen. Om half 10 stap ik uiteindelijk mijn bed uit. Er staat vandaag 100 minuten op de planning met naderhand een aantal versnellingen om uit het eentonige ritme van de lange duurloop te komen. Ik besluit te wachten tot mijn vriend thuis is, zodat de mogelijkheid er is om zoals normaal samen te trainen. Door omstandigheden ga ik uiteindelijk pas om kwart over 5 alleen op stap. Ik duik lekker de bossen in en voor 100 minuten heb ik alle tijd voor mijzelf. Ik word onderweg vergezeld door een reetje en geniet van alle geluiden om mij heen. Ik werk een degelijke training af en ben blij dat mijn vriend inmiddels begonnen is met koken als ik thuis kom. We sluiten de avond af met een filmpje op de bank en een bak kwark en gaan om half 11 weer slapen.


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten