Home Laatste NieuwsBlogs & Columns Bart van Nunen: Wennen aan de hoogte

Bart van Nunen: Wennen aan de hoogte

door hardloopnetwerk

Bart van Nunen liep vorig jaar in zijn debuutmarathon in Berlijn naar een prachtige 2 uur 13. Dit jaar hoopt hij de limiet voor de Olympische Spelen te slechten, gesteld op 2:11.30. In voorbereiding op zijn limietpoging – wederom in Berlijn – is hij op stage in St Moritz, Zwitserland. De komende weken geeft hij elke woensdag een inkijkje in zijn trainingen daar. Vandaag deel 1 – de eerste dagen. 

Op naar St Moritz

Maandagochtend om 6:10 sta ik al op de bus te wachten, de reis naar Sankt Moritz is begonnen. Die reis ging dit keer niet zo soepel. Na een hele hoop vertraging (onder andere door een bizar ongeval in Frankfurt) kwam ik om 22:30 uur pas aan in het hotel. Het beste wat je dan kunt doen is gewoon accepteren dat het allemaal wat langer duurt, al is het maar omdat je er toch niks aan verandert.

“Nu ik net hier ben, ga ik niet gelijk hard trainen. Ik ga eerst rustig bijkomen van de reis en goed wennen aan de hoogte.”

Meer dan alleen trainen

In de komende blogs wil ik niet alleen mijn trainingen toelichten, maar ook alles eromheen. Om het maximale uit jezelf te halen, want dat is het belangrijkste, moet je jezelf denk ik op alle vlakken zo goed mogelijk ontwikkelen.

Nu ik net hier ben, ga ik niet gelijk hard trainen. Ik ga eerst rustig bijkomen van de reis en goed wennen aan de hoogte. Sankt Moritz ligt op ongeveer 1800m hoogte, dus dat is nog niet heel hoog, maar je voelt het wel. De eerste week doe ik vooral rustige trainingen en alles 5 hartslagen lager dan normaal. Als we op 2000m of hoger trainen dan houden we de eerste week 10 slagen lager aan, de tweede week 5 slagen lager en dan trainen we weer op de normale hartslagen.

Tijdverdrijf

Maar wat doe je dan verder op zo’n hoogtestage? Vooral veel uitrusten, flink eten en in mijn geval ook nog een beetje studeren. Verder lees ik wat, en doe ik dagelijks een meditatiesessie om te zorgen dat ik zo rustig en zorgeloos mogelijk ben. Alle beetjes energie die je kan sparen zijn meegenomen.

Kortom, het is een heerlijk leven. Zeker zo in de eerste week is het heel relaxed. Maar uiteindelijk stapelt de vermoeidheid van alle training wel op en elk procentje dat je kan winnen is belangrijk.

Volgende week neem ik jullie mee op een van mijn belangrijkste trainingsdagen via een fotodagboek.


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten