Home Laatste Nieuws Bart van Nunen: Een dag in het leven van een professionele marathonloper

Bart van Nunen: Een dag in het leven van een professionele marathonloper

door hardloopnetwerk

Bart van Nunen liep vorig jaar in zijn debuutmarathon in Berlijn naar een prachtige 2 uur 13. Dit jaar hoopt hij de limiet voor de Olympische Spelen te lopen, gesteld op 2:11.30. In voorbereiding op zijn limietpoging – wederom in Berlijn – is hij op stage in St Moritz, Zwitserland. De komende weken geeft hij elke woensdag een inkijkje in zijn trainingen daar. Vandaag Deel 2 – een fotodagboek van een belangrijke trainingsdag. Lees Deel 1 (“wennen aan de hoogte”) hier terug. 

Door Bart van Nunen

Vandaag neem ik jullie mee in een dag uit mijn leven als marathonloper. Ik heb expres een van de belangrijkste dagen gekozen om een goed beeld te schetsen van wat er zoal bij komt kijken. Rondom deze dag heb ik een paar rustigere dagen, om te zorgen dat ik op een mooi kilometrage uitkom.

“De training ging vandaag weer erg goed. Ik liep nog steeds een stuk langzamer dan thuis, maar wel alweer 10 seconden per kilometer harder dan vorige week.”

Ochtendritueel

Mijn dag begint rond 7:20 uur. Eerst meet ik mijn ochtendpols en saturatie (zuurstofverzadiging, belangrijk om te monitoren als je op hoogtestage bent). Daarna ga ik gelijk door naar het ontbijt. Mijn ontbijt is relatief klein, een kom met havermout en yoghurt + een banaan zijn voldoende. Eigenlijk doe ik qua voeding precies het omgekeerde van wat je vaak hoort: normaal zou je flink ontbijten, goed lunchen en mager avondeten. Ontbijt kan echter dwarsliggen tijdens de training, en ik maak vaak lange nachten waardoor mijn lichaam ook lange tijd zonder voeding komt te zitten. Een flinke avondmaaltijd is dan geen overbodige luxe, zeker als de tempotrainingen vaak ’s ochtends plaatsvinden.

Marathontraining: 4x15min

Na het ontbijt ga ik weer naar boven om me klaar te maken voor de tempotraining. Ik maak twee bidons met Maurten klaar en neem ook nog een cafeinegel van SIS mee. Er staan deze ochtend marathonblokken op het menu, 4x15minuten met 3 minuten doordribbelen (wat op deze hoogte gelijk staat aan 2 minuten op laagte). De training ging vandaag weer erg goed. Ik liep nog steeds een stuk langzamer dan thuis, maar wel alweer 10 seconden per kilometer harder dan vorige week. Zo aan het begin van de tweede week is dit veelbelovend. Met in- en uitlopen erbij zit ik nu alweer aan bijna 28 kilometer.

Herstellen

“Om optimaal mijn sport te kunnen beoefenen is rust een belangrijke voorwaarde. Het gaat hier echter niet alleen om fysieke rust, maar ook om mentale rust.”

Zodra ik terugkom in de hotelkamer neem ik nog een eiwitreep en als ik weer opgefrist ben, ga ik gelijk door naar de lunch. Ik heb nog niet heel veel trek door de grote hoeveelheid koolhydraten die ik net naar binnen heb gewerkt, maar werk toch maar even een goed bord naar binnen. Ik ben hier met TDR, het team van onder andere Michel Butter en Edwin de Vries. De sfeer is hier erg goed en we proberen ook zoveel mogelijk te combineren. Halverwege de lunch begin ik in te kakken, tijd voor een middagdutje.

Bijna anderhalf uur later word ik weer wakker, het is alweer 14:45. Ik blijf nog even lekker in bed liggen, klets wat met mijn kamergenoot Bram Anderiessen (hij loopt 3:41 op de 1500m, en nam ook deel aan de 3000m op het EK in Glasgow) en werk ook mijn logboek nog wat bij. Zodra Bram naar de krachttraining gaat, ga ik even rustig in mijn boek lezen en eet ik nog wat licht verteerbare broodjes om toch nog wat extra binnen te krijgen voordat ik ook weer op pad ga. Om optimaal mijn sport te kunnen beoefenen is rust een belangrijke voorwaarde. Het gaat hier echter niet alleen om fysieke rust, maar ook om mentale rust. Dankzij mijn hoofdsponsor Asics heb ik nu ook veel meer mentale rust. Asics is daarmee één van de belangrijkste factoren voor mij in het behalen van succes.

Training #2

Rond 17:00 uur stap ik weer het hotel uit, er staan nog 40 rustige minuten op het programma. In het begin voelt het wat stijf, maar al snel gaat het weer draaien en ik merk dat het eigenlijk nog wel heel goed gaat. Ruim 9 kilometer later kom ik weer bij het hotel aan, met een dagtotaal van 37.58 kilometer.

Dagafsluiting

Vervolgens is het weer even opfrissen, en snel door naar het avondeten. Terwijl ik lekker bijpraat met de rest van de groep werk ik nog 2 flinke borden en een kom soep naar binnen. Er wordt uiteraard nog even nagetafeld en een hoop gelachen.

Zo op het einde van de dag rek ik nog een beetje en neem ik een goede portie kwark voor het slapen gaan. De dag wordt afgesloten met een meditatiesessie, iets wat ik nu elke dag tot aan de marathon doe om zo ontspannen mogelijk te blijven. Rond 21:00 uur ga ik tevreden weer slapen.Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten