Home Laatste NieuwsBlessurepraat Blessurepraat met Steven Nuytinck

Blessurepraat met Steven Nuytinck

door hardloopnetwerk

Steven Nuytinck scheurde eind september zijn achillespees af tijdens een clubwedstrijd met veel ellende als gevolg. Twee keer lag hij onder het mes. De eerste keer om de pees weer aan elkaar te laten zetten en de tweede keer voor een huidtransplantatie. De operatiewond was namelijk na de eerste operatie gaan ontsteken. Tijdens de tweede operatie is 30 tot 50% van de pees weggeschrapt tot deze weer levensvatbaar was. In deze editie van blessurepraat vertelt Steven over zijn revalidatie en zijn manier van omgaan met dit heftige verhaal.

Door Floor Doornwaard

Wil je je even voorstellen?
Mijn naam is Steven Nuytinck. Ik ben 26 jaar en geboren in Goes (Zeeland)
In 2009 ben ik voor mijn studie en sport naar Arnhem verhuisd. Momenteel woon ik nog steeds in Arnhem, samen met mijn vriendin (Nadine Visser, red.). De afgelopen 2 jaar heb ik me toegelegd op het verspringen en trainde bij Prins Hendrik in Vught. Voorheen ben ik ook 400m hordeloper en meerkamper geweest. Verspringen is mij goed bevallen en ging ook erg goed.

Welke blessure heb je en hoe is dit ontstaan?
Op 30 september heb ik mijn achillespees afgescheurd tijdens de clubkampioenschappen bij Prins Hendrik. Het was een wedstrijdje voor de lol met vrienden en trainingsmaten, maar het liep dus minder leuk af.

Wat zijn je hobby’s buiten hardlopen om?
Naast atletiek vind ik ook bijna alle andere sporten leuk om te doen en naar te kijken. Ik vind het ook leuk om met vrienden af te spreken en spelletjes te spelen. Verder kijk ik graag series.

Welke ervaringen heb jij gehad met het herstellen van een blessure?
Voor deze blessure heb ik al wel een aantal blessures gehad zoals een scheurtje in mijn hamstring, een gescheurde enkelband en een rugblessure. Bij deze blessures was ik echter vrij snel weer te been, waardoor de revalidatie snel gestart kon worden. Je kan dan een plan maken en je richten op een moment dat je weer fit bent/raakt. De situatie is bij mij een stuk complexer, omdat er na de operatie aan mijn achilles, complicaties zijn opgetreden. Een infectie gooide flink wat roet in het eten en zorgde voor veel onzekerheid. Vanaf dat moment waren de atletiekambities dus snel naar het tweede plan verwezen en maakte ik me druk of het überhaupt wel goed zou komen met mijn been. Momenteel is het nog steeds de vraag wat ik qua sport in de toekomst nog kan. Het is dan ook de kunst om niet te ver vooruit te kijken en stap voor stap aan het herstel te werken.

Denk je dat jouw blessures je sterker hebben gemaakt als atleet (zowel mentaal als fysiek)?
De blessure die ik nu heb heeft me logischerwijs als atleet niet sterker gemaakt, want heeft ervoor gezorgd dat ik mijn ambities opzij heb geschoven. Ik ben nooit zo’n fan van de #comebackstronger en soort gelijke hashtags. Want volgens mij is het gewoon het beste als je heel blijft. Je moet er alleen het beste van maken als je geblesseerd bent door te werken aan de zwakke punten in je lichaam. De afgelopen periode heeft me mentaal wel op de proef gesteld en geholpen om zaken te relativeren.

Wat voor een alternatieve trainingsvormen beoefen je, om toch je conditie te behouden (aquajoggen, crosstrainer bijvoorbeeld)?
Ik kan helaas nog niet veel.  Ik kan een aantal oefeningen liggend op de grond uitvoeren, zoals buikspieren. Daarnaast heb ik een aantal oefeningen voor mijn voet die langzaamaan uitgebreid gaan worden. Momenteel heb ik ook een soort skischoen waarmee ik tussen mijn krukken de grond kan toucheren. Dit moet ook uitgebouwd worden totdat ik tussen mijn krukken loop en vervolgens weer zonder krukken kan wandelen.

Heb je boeken/series/films of quotes gekeken/gelezen die je bij je herstel geholpen hebben?
Niet direct. Series kijk ik gewoon voor de ontspanning en boeken lees ik eigenlijk vrijwel niet. Wat best gek is omdat ik de studie rechten volg.

Hoe ga je ervoor zorgen dat je niet nog een keer geblesseerd raakt?
Normaal zou ik zeggen: luister goed naar je lichaam. Soms ga ik net wat te lang door, omdat ik geen training wil missen of overslaan. Maar het is niet altijd te voorkomen. Het kan ook gewoon pure pech zijn en zo zie ik mijn blessure van nu ook. Komende periode ga ik zo goed mogelijk revalideren om de pees weer zo sterk mogelijk te maken.

Foto: Evert Woutersen.

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten