Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atlete van de week: Jolie Nena Tops

Atlete van de week: Jolie Nena Tops

door hardloopnetwerk
Jolie Nena Tops wist zichzelf in korte tijd om te turnen van voetballer tot hardloopster. Voor haar zeventiende verjaardag wilde ze per se een halve marathon lopen. En met succes; Jolie kwam als eerste over de finish. Wij besloten Jolie uit te roepen tot ‘Atlete van de Week’.
Door Jasper Boot

De laatste dag van het jaar werd je in Soest zesde bij de A-junioren. Met welke doelstelling ging je de wedstrijd in?

“Gewoon gaan”, de afstand was relatief kort en het parcours was zwaar, dus je kon maar beter meteen zo ver mogelijk voorop liggen dacht ik.

In een korte tijd wist jij jezelf om te turnen van voetballer naar hardloopster. Waarom maakte je die switch?

Ik liep toen ik voetbalde wel al een aantal keer per week hard, en had hier toen al plezier in. Toen ik 16 jaar was stelde ik mezelf het doel vóór mijn 17e verjaardag een halve marathon te lopen, wat er uiteindelijk toe leidde dat ik de dag voor mijn 17e verjaardag de Almere City Run liep. Tot mijn grote verbazing kwam ik als eerste vrouw over de finish in een tijd van 1u 32min. Ik kreeg toen zo veel opmerkingen over dat ik eens een kijkje zou moeten nemen bij atletiek, dat ik een poging waagde. Ik draaide een training bij Ton van Hoesel mee, en ik was verkocht.

Je studeert momenteel in Delft. Hoe bevalt de combinatie trainen bij Bram Wassenaar en het studeren aan de universiteit?

In het begin was het erg wennen, omdat mijn studie veel tijd inneemt, maar momenteel is het met een beetje slim plannen goed te doen. Bram en Ton helpen me goed op weg, wat erg fijn is.

Wat zijn je ambities op langere termijn?

Mijn ambitie op langere termijn is er alles aan te doen om het beste uit mezelf naar boven te halen. Ik heb geen specifiek doel voor ogen, maar ga kijken hoe ver ik kan komen.

Welke crossen staan er komende tijd nog meer voor je op het programma?

De eerstvolgende cross zal het BK cross in Veldhoven zijn. Daarna wil ik graag de crossen in Kerkrade en Breda lopen, en tot slot natuurlijk het NK cross. Een leuk vooruitzicht dus voorlopig!

Na de zomer maakte je de switch van het trainen in Eindhoven naar Leiden. Wat is het grootste verschil qua trainingen?

Qua trainingen zit hem denk ik het grootste verschil in dat ik bij Bram “streeftijden” kreeg op mijn trainingsprogramma, terwijl dit bij Ton niet zo was. Op zich heb ik geen voorkeur, ik vind beide manieren van trainen goed werken. Daarnaast was het in Delft vooral erg zoeken in het begin naar goede routes voor mijn duurlopen, maar ik heb inmiddels mijn weg in het Delftse Hout wel gevonden!

Wat zijn je hobby’s naast hardlopen?

Zoals al bekend bij jullie heb ik heel mijn leven al met grote passie gevoetbald. Daarnaast reed ik vanaf mijn 4 jaar al paard, en heb ik heel lang stuntskaten gedaan. Als ik tijd heb rijd ik dus nog wel een paard of ga ik een balletje trappen met mijn zusje. Momenteel ben ik naast hardlopen vooral bezig met mijn studie, bouwkunde. Verder zit ik ook nog bij Laga, de Delftse Studenten Roeivereniging, wat super tof is!

 Wat is jouw levensmotto?

Om mijn mentaliteit in 1 zin te omvatten: “No one can stop you, but you.” Ik geloof dat je alles kan, zo lang je er hard genoeg voor werkt en er volledig voor gaat.

Foto: Odile Verzantvoort

 

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten