Home Laatste NieuwsBlessurepraat Blessurepraat met Kim Dillen

Blessurepraat met Kim Dillen

door Floor Doornwaard

Wil je je even voorstellen?  

Mijn naam is Kim Dillen, ik ben 36 jaar en geboren te Veldhoven en wonend in Eindhoven. Sinds 2010 ben ik aangesloten bij Eindhoven atletiek waarbij ik in 2012 bij Wilfred van Mill kwam te trainen. In deze trainingsgroep heb ik het geluk dat ik met veel snelle mannen mag trainen waardoor ik ontzettend uitgedaagd word. Favoriete en meest uitdagende onderdeel is voor mij de marathon. In Berlijn 2017 liep ik mijn PR (2.33.24), net voordat ik zwanger werd.

Welke blessure heb je en hoe is dit (denk je, of volgens je sportarts) ontstaan? Welke blessures heb je ooit gehad?

De week na  het NK 10km in Schoorl kreeg ik ineens klachten tijdens het rennen in mijn linkerenkel. Een week later heb ik een echo laten maken bij Sportplein Eindhoven en constateerden we een ontsteking in de achillespees en het vet daaromheen. De pees ziet er qua structuur gelukkig nog prima uit. Dus het is geen vergevorderd stadium. Maar wel een signaal dat ik voorzichtig moet zijn om erger te voorkomen.

Oorzaken…overbelasting kan het niet zijn. Sinds mijn bevalling afgelopen zomer ben ik nog altijd in een opbouwfase en zitten we nog niet op het trainingsniveau van voor de zwangerschap. De verwachting is dat ik te lang doorgelopen heb met een mechanisch probleem in de enkel waardoor de pees te lang verkeerd is belast. Goed voor mezelf zorgen en uit voorzorg massages en naar de osteopaat of orthomanueel therapeut is een beetje een dingetje bij mij. Ik ben altijd al blij als ik organisatorisch aan trainen toe kom, laat staan alles eromheen. Dat is voor mij dus zeker een aandachtspunt.

Wat zijn je hobby’s buiten hardlopen om?

Vele hobby’s waar ik te weinig aan toe kom buiten de zorg voor de kleine meid, trainen en werken. Maar dolgraag zou ik vaker achter de fotocamera staan, een boek lezen en gezellig (uit) eten met vrienden en familie.

Welke ervaringen heb jij gehad met het herstellen van eerdere blessures?

Blessures heb ik nooit gekend, behalve een afgebroken botje in de enkel (os trigonum) wat een beetje pechgeval was. Een op de drie mensen heeft dat uitstulpseltje bij de enkel en door veelvuldig belasten (zoals hardlopers en balletdansers), kan dat afbreken. Dat botje is september 2016 operatief verwijderd. Vanaf januari 2017 kon ik weer opbouwen met rennen. In september 2017 kwalificeerde ik me  voor het Europees Kampioenschap marathon. Mijn ervaringen is geduld hebben en als dat lukt kom je sterker terug dan ooit.

Denk je dat jouw blessure je sterker zal maken als atleet (mentaal of fysiek)? Of heb je dit al een keer ervaren met een andere blessure?

Ik denk niet specifiek deze blessure. Maar na mijn enkeloperatie (2016) en mijn zwangerschap en bevalling (2018) geloof ik zeker dat je sterker dan ooit terug kan komen. Zowel fysiek als mentaal.

Wat voor een alternatieve trainingsvormen beoefen je, om toch je conditie te behouden?

Met alternatieve trainingsvormen probeer ik een bepaald basis niveau te behouden. De meeste trainingen werk ik fietsend, crosstrainend of aquajoggend af. Eens per week sta ik op de AlterG om een tempotraining te draaien zonder dat ik te veel klappen krijg op de achillespees. Dat blijkt goed te werken en geeft geen klachten in de pees.

Is er een speciaal product dat je helpt tijdens je herstel?

Iedere nacht pak ik mijn enkel in met een folie waaronder een dikke laag Traumeel zit. Het is een homeopathisch product waarmee behandelaren me in het verleden ook al eens snel op de been hebben gekregen.

Daarnaast behandelt de osteopaat mijn fascia geregeld.

Hoe ga je ervoor zorgen dat je niet nog een keer geblesseerd raakt? Heb je iets veranderd?

Als het rennen straks weer pijnvrij kan, blijven we deels alternatief trainen. Tevens ga ik beter voor mezelf zorgen door de masseur toch maar eens te bezoeken en afspraken met therapeuten met een vast interval vooruit in te plannen.

Heb je tips voor atleten die op dit moment ook dealen met een blessure?

Heb geduld, probeer fun te vinden in alternatieve trainingsvormen. Ook al is hardlopen het ultimum, in andere vormen zitten ook leuke uitdagingen en kun je veel plezier hebben. De basis kun je zo goed onderhouden. Als je weer kunt rennen, kun je dan vrij snel weer aanscherpen naar een sneller niveau.

Wat zijn je doelen voor het komende jaar?

Mijn hoofddoel is: Kwalificatie Europese kampioenschappen 2020 en de Olympische Spelen 2020

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten