Home Laatste Nieuws Zoë Sedney: ‘Spelen niet als doel, maar sluit het niet uit’

Zoë Sedney: ‘Spelen niet als doel, maar sluit het niet uit’

door Tijn Piest

Op 31 januari liep Zoë Sedney in Düsseldorf haar eerste wedstrijd van het jaar. Niet zonder succes, want door haar sterke optreden mag de 19-jarige hordeloopster meedoen aan de EK indoor. De Olympische Spelen heeft ze niet als doel gesteld, maar ze gaat er wel voor.

Nederlands juniorenrecord

Bij de ISTAF Indoor in de ISS Dome in Düsseldorf mocht Sedney van start op de 60 meter horden. Nadine Visser won de finale nipt in 8 seconden, maar daarachter zette Zoë Sedney de derde tijd neer. Met 8.04 liep ze één honderdste onder de limiet voor de Europese indoorkampioenschappen. Tevens was haar tijd goed voor een grote verbetering van haar eigen Nederlands juniorenrecord, dat stond op 8.18 seconden. ‘Ik kijk erg positief terug op de race’, laat Sedney na afloop weten. Ik heb hard getraind voor de stukken tussen de hordes en ik ben blij dat ik dit meteen op een wedstrijd heb kunnen laten zien.’ Van tevoren wist de eerstejaars senior al dat ze dicht bij de acht seconden zou kunnen lopen op de 60 meter horden. ‘Maar je moet het toch eerst doen. Ik heb vooral mezelf verbaasd dat het in de eerste race van het seizoen lukte. Ik ben vooral blij met de race zelf en dat ik heb kunnen laten zien wat in trainingen al lukte.’

‘Goud zou natuurlijk het mooist zijn, maar met zilver ben ik ook tevreden als ik een mooie tijd loop.’

Zoë Sedney over de NK

Eerste seniorentoernooi

Sedney heeft al aan meerdere Europese jeugdtoernooien meegedaan, met telkens een podiumplaats als gevolg. De EK indoor, die 5, 6 en 7 maart in het Poolse Toruń worden gehouden, wordt haar eerste internationale seniorentoernooi. ‘Een seniorentoernooi is toch een level hoger. Ik heb er nog niet echt een goed beeld bij en denk dat naarmate het EK dichterbij komt, het allemaal wat ”echter” wordt. Ik heb er nu vooral gewoon heel veel zin in!’ Dat ze in haar eerste race van het jaar al de EK-limiet loopt, is best bijzonder. Een rommelige start van 2021 helpt natuurlijk niet mee. Geen trainingsstages, onduidelijkheid over trainen op de indoorbaan en dan ook nog die coronamaatregelen. ‘Uiteindelijk heb ik de laatste weken indoor kunnen trainen, waardoor ik weer kon starten. Echter denk ik dat vooral mijn krachttrainingen van de afgelopen maanden veel hebben toegevoegd aan de conditie waarin ik nu zit.’

Zoe Sedney in actie op de atletiekbaan van haar club Rotterdam Atletiek.

Laatste stuk

Voor Zoë Sedney staan deze maand de IFAM Gent indoor (zaterdag 13 februari) en de NK indoor in Apeldoorn (zondag 21 februari) op het programma. Bij zowel de Nederlandse als de Europese indoorkampioenschappen hoopt ze op haar best te zijn en een persoonlijk record te lopen. ‘Wat er qua plekken uitkomt, zie ik dan vanzelf wel.’ Voor de NK heeft ze natuurlijk hogere verwachtingen. ‘Ik verwacht minimaal op het podium te komen. Goud zou natuurlijk het mooist zijn, maar met zilver ben ik zeker ook tevreden als ik een mooie tijd loop.’ Sedney is nu aan het trainen voor het laatste stuk van haar race. Op de laatste meters hoopt ze nog wat te verbeteren in haar komende drie indoorwedstrijden. ‘Het laatste stuk van de race is mijn aandachtspunt sinds het outdoorseizoen en dat zal indoor ook blijven. Voor mij is het ook belangrijk om scherp te reageren uit het blok en meteen weg te zijn.’

EK onder 23 jaar

Haar hoofddoel dit jaar zijn de Europese kampioenschappen onder 23 jaar. Die vinden 8 tot en met 11 juli plaats in het Noorse Bergen. Sowieso wil ze de finale halen, al kijkt ze met een schuin oog naar het podium. ‘Dit is mijn eerste jaar bij de leeftijdsklasse U23. Ik kijk heel erg naar de korte termijn, dus ik weet niet of het realistisch is om op de EK een medaille te halen. Ik bekijk dat meestal tegen die tijd pas. Zie ik dat ik hoog op de ranking sta, dan ga ik natuurlijk voor een medaille.’ De 100 meter horden op de Olympische Spelen vormen ook een puntje aan de horizon. Mocht ze deze zomer al meedoen, dan is ze misschien wel de jongste hordeloopster in Tokio. ‘Ik heb het niet als doel staan voor dit jaar, maar ik sluit het ook zeker niet uit. Ik ben hard aan het trainen en weet dat er nog een grote hap van mijn persoonlijk record (13.24) af kan. Of dit genoeg is voor de limiet (12.84) weet ik niet. Ik ga natuurlijk proberen zo dicht mogelijk bij de limiet te komen.’

Hoofdfoto: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten