Home Laatste Nieuws Raphael Bouju over zijn Nederlands record, snelle tijden en de Spelen

Raphael Bouju over zijn Nederlands record, snelle tijden en de Spelen

door Tijn Piest

Raphael Bouju plaatste zich zondag in Gent met een Nederlands juniorenrecord voor de 60 meter op de EK indoor. De pas 18-jarige sprinter, die in 2018 van Engeland naar Papendal verhuisde en EK-goud won, mag in maart van start bij zijn eerste internationale seniorentoernooi. Wij stelden de talentvolle Bouju een aantal vragen.

Hoe verliep je race in Gent, waar je zowel in de voorronde als in de finale 6.65 seconden liep?

‘De race was geweldig. Ik werd in de baan naast Joris van Gool (met wie ik train) geplaatst en ik dacht gewoon: zolang ik bij hem kan blijven, loop ik een goede tijd. Rond de 30 meter zag ik dat we naast elkaar liepen, maar ik zorgde ervoor dat ik tot het laatste moment ontspannen bleef.’

Wat bekent die tijd voor je?

‘De 6.65 betekent dat alle gebeden hebben geholpen en het harde werken zich heeft uitbetaald. Het betekent ook dat als ik zo doorga, ik snellere tijden ga lopen. Ook mag ik meedoen aan de Europese indoorkampioenschappen dit jaar, waar ik veel zin in heb.’

‘Het lopen van de Olympische limiet zou gaaf zijn, maar ik weet niet zeker of ik nu op dat niveau zit.’

Ben je erg blij met de limiet voor de EK indoor?

‘Ja, ik ben echt blij met de limiet, omdat alleen de topsprinters in Europa de mogelijkheid hebben om de limiet (6.66) te behalen. Dat ik de tijd als junior haal, betekent dat ik op de goede weg ben.’

Hoe kun je je snelle tijden en grote progressie verklaren?

‘Ik bad voor wat ik wilde behalen en werkte er hard voor. De progressie komt mede door mijn overstap naar Papendal. Het sportcentrum voorziet je in alles dat een topatleet nodig heeft om de beste te worden. Hoge kwaliteit van faciliteiten, goede coaching en veel meer voordelen.’

Raphael Bouju na het lopen van de EK-limiet op de 60 meter op de indoorbaan in Gent.

Wat ga je de komende weken doen om nog beter te worden richting de EK indoor?

‘In de komende weken ga ik vooral werken aan constant blijven en het niet te vroeg inzetten van mijn passen tijdens de acceleratie.’

Wat worden je volgende indoorwedstrijden en wat wil je indoor bereiken?

‘Mijn indoorwedstrijden voor de EK indoor zijn de Limietwedstrijd in Apeldoorn (zondag 7 februari) en de nationale indoorkampioenschappen (zaterdag 20 februari). Nederlands kampioen worden is één van mijn doelen, maar niet alleen voor dit seizoen. Het zou mooi zijn als ik indoor 6.60 kan lopen.’

Wat zijn je doelen voor dit jaar?

‘Mijn hoofddoel voor 2021 is de beste tijden realiseren die ik kan lopen op de sprint. Op de 100 meter wil ik minimaal 10.30 lopen. Ik weet nog niet zeker of ik naar de EK onder 20 jaar ga. Het lopen van de Olympische limiet zou gaaf zijn, maar ik weet niet 100% zeker of ik nu op dat niveau zit. Ik ben nog jong en heb genoeg tijd om mij te verbeteren.’

Foto’s: Erik van Leeuwen en Rogier Ummels

Een video van de Atletiekunie over Raphael Bouju en zijn overstap naar Papendal.

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten