Home Hardlopersverhalen Yvonne Nijssen: ”Ik was zó blij dat ik de finish haalde”

Yvonne Nijssen: ”Ik was zó blij dat ik de finish haalde”

door hardloopnetwerk

Yvonne Nijssen liep afgelopen zondag de marathon van Berlijn. De langeafstandsloopster snoepte 47 minuten van haar persoonlijke record af zonder echt diep te gaan. Dat deed ze bewust, want over zeven weken loopt ze de marathon van New York. Wij besloten haar te interviewen en uit te roepen als ‘Atlete van de week.’

Door Jasper Boot

Je persoonlijk record aanscherpen met 47 minuten op de marathon is niet niks, maar toch deed jij het. Met welk gevoel kwam je over de finish?
”47 minuten is inderdaad veel, maar dat komt ook omdat Rotterdam afgelopen april gewoon heel slecht ging. Ik had niet zo goed getraind als voor de Berlijn marathon en was toen 10 kilo zwaarder. Dat een persoonlijk record er in zou zitten, dat wist ik voorafgaand al, maar dit had ik ook niet verwacht. Het gevoel toen ik de finish haalde was onbeschrijfelijk. Ik was zó blij dat ik de finish haalde en niet eens tot het gaatje was gegaan. Ook werd ik heel emotioneel, omdat ik wist dat mijn moeder thuis via de app mij in de gaten aan het houden was en dat ze onwijs trots op mij zou zijn! Ik finishte uiteindelijk in 4:08,25.”

Het trainen voor een marathon is pittig en zwaar. Aangezien je koos voor een marathon in september, moest je in de warme zomermaanden trainen. Had je veel last van trainen in de hitte?
”Ik houd van het zonnetje en ben een echte ochtendloper. Mijn wekker om 6 uur zetten om te lopen was dus ook helemaal niet zo erg. In de ochtend is de temperatuur nog goed te doen en is het niet zo druk op het fietspad. Je hoort het gezang van de vogeltjes en als je al klaar bent met lopen voor de (werk)dag begint, geeft dat ontzettend veel energie voor de rest van de dag!”

Mijn wekker om 6 uur zetten om te lopen was dus ook helemaal niet zo erg.

Berlijn behoort tot één van de grootste marathons ter wereld. Kun je ons meenemen in de ambiance?
”Dit was mijn eerste ‘Major Marathon’ en ik wist niet wat ik kon verwachten. Maar wauw, 42 km lang stonden er alleen maar mensen langs de kant, wat enorm motiverend werkt. Daardoor (vond ik) was er niet echt een punt dat je kan breken en er door heen kan zitten, zoals je dat wel kan hebben in bijvoorbeeld Rotterdam (Kralingse bos). Ook gaat de marathon door de hele stad heen en zie je echt ontzettend veel!

Welke marathon wil je nog van je bucketlist af hebben?
”Oei, dat is een goede! Over 6 weken loop ik New York, dus die kan ik er vast van afstrepen. Verder zie ik iedere keer weer mooie buitenlandse marathons voorbij komen. Maar mijn hoofddoel is toch uiteindelijk alle zes de Majors te lopen en ik denk dat Chicago volgend jaar op de planning komt.”

Over 6 weken loop ik New York, dus die kan ik er vast van afstrepen.

Wat wil je onze lezers als tip meegeven als ze voor het eerst een marathon gaan lopen?
”Voor je eerste marathon moet je geen tijdsdoel hebben. Je denkt namelijk dat je weet wat je te wachten staat, maar de werkelijkheid is nog veel erger! Deel de afstand in kleine stukjes in en denk niet aan dat je nog zo ver moet. Begin vooral niet te hard en geniet ervan!  Zeker als je meedoet aan een grote marathon, doe geen muziek in maar neem het publiek en de aanmoedigingen in je op, het publiek sleept je er wel doorheen! En spreek van te voren af waar je eigen supporters gaan staan op welk kilometerpunt én of ze links of rechts van het parcours gaan staan!”

”Verder wil ik er wel even bij benadrukken dat ik 2 marathons in 7 weken loop, maar doe dit vooral niet na voordat je overleg heb gehad met een fysio of sportarts. Ik ben in Berlijn niet voluit gegaan en heb mezelf niet stuk gelopen, dit omdat ik weet dat ik New York ook nog graag wil uitlopen. Volgend jaar heb ik geen voorjaarsmarathon op de planning en dus alle tijd om voor het najaar een nóg mooiere tijd neer te zetten.”

Hardloopnetwerk zet zich dagelijks in om topatleten te ondersteunen richting de Olympische Spelen, achtergrondreportages te maken van topatleten en recreanten en het laatste nieuws te brengen. Wil jij hier een steentje aan bijdragen? Leuk! Doneer een bedrag naar keuze om ons platform te ondersteunen. Onze dank is groot!

[doneren_met_mollie]

Wij registeren i.v.m. de AVG geen persoonsgegevens.

Volg jij ons al op Strava?

 

Foto: Yvonne Nijssen

 

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten