Home Laatste NieuwsAtleet van de week Tess Wegman: ”Ik kijk met gemende gevoelens terug op het baanseizoen”

Tess Wegman: ”Ik kijk met gemende gevoelens terug op het baanseizoen”

door hardloopnetwerk

Tess Wegman (22) kijkt met gemengde gevoelens terug op het afgelopen baanseizoen. De pupil van Bram Wassenaar begon haar seizoen naar eigen zeggen teleurstellend, maar herpakte zich later in het baanseizoen formidabel. Op de 800 meter liep de sympathieke atlete van Leiden Atletiek een persoonlijk record. Wie is Tess Wegman?

Door Jasper Boot

Op vrijdag 3 augustus scherpte jij jouw persoonlijke record op de 800 meter aan naar 2:17,08. Met welk gevoel kijk je terug op het baanseizoen?
Ik kijk met gemengde gevoelens terug op afgelopen seizoen. Mijn baanseizoen begon teleurstellend omdat ik op de eerste (competitie)wedstrijd flink door mijn enkel ging door een botsing met een van mijn tegenstanders. Zo moest ik na 700m noodgedwongen uitstappen en de weken erna rustig aan doen.
Hierdoor was mijn eerste 1500m van het seizoen (waar ik daadwerkelijk de finish haalde) gelijk het NK. Helaas haalde ik niet de finale. Verder in het seizoen kwam ik meer in vorm en ik was heel blij toen dat eruit kwam met een PR van bijna 3 seconden op de 800m!

Je traint onder leiding van Bram Wassenaar. Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek er normaliter voor je uit?
Twee keer per week train ik met de groep op de baan in Leiden. In de winter komt hier nog de ‘Duinrell training’ bij op zondag ochtend: bostraining met veel heuvels, mul zand en ongelijke ondergrond. Dit is een hele leuke en afwisselende training, Bram laat ons dan flink afzien. De rest van de week doe ik nog 3 duurlopen en ik probeer minstens 1 keer per week iets van CORE stability of kracht te doen.

Je combineert hardlopen samen een master aan de TU in Delft. Is hardlopen de ideale manier van ontspannen na een pittige dag op de universiteit?
Een duurloop na een intense dag op de universiteit vind ik altijd heerlijk, zo kan ik mijn hoofd helemaal leeg maken. Met een beetje geluk is het een duurloop inclusief mooie zonsondergang in het park. Ook tijdens de tentamenweken blijf ik altijd doortrainen, dan is het lopen een goede uitlaatklep om me vervolgens weer op het studeren te kunnen focussen.

Bij Bram Wassenaar trainen een aantal (inter)nationale toppers. Wat kun je nog van hen leren?
Ik vind het altijd mooi om de gedrevenheid te zien bij mijn trainingsmaatjes, zo motiveren we elkaar. Daarnaast is onze groep is heel divers (zowel qua afstand, niveau, ervaring en leeftijd) dus we kunnen allemaal van elkaar leren op verschillende vlakken. Zelf heb ik nooit meegedaan aan een internationaal toernooi, de verhalen waarmee atleten terug komen van toernooien zijn altijd interessant en leerzaam. Zo heb je niet altijd het eten wat je hier gewend bent, dus dan moet je flexibel kunnen zijn of je eigen voeding meebrengen.

In Delft woon je in een topsporthuis en niet in studentenhuis. Zou jij het toekomstige studenten die op hoog niveau sporten aanraden om in een studentenhuis te gaan wonen?
Ik kan het zeker aanraden! Het is heel fijn als je huisgenoten snappen waar je in je dagelijkse leven mee bezig bent en je een gemeenschappelijke passie hebt. Met sommige huisgenoten doe ik ook regelmatig samen een duurloopje. Verder is het ideaal dat iedereen in zekere mate op zijn eten let en bij ons thuis is het normaal gesproken uiterlijk om 11 uur s’avonds stil. Dat maakt voldoende nachtrust pakken wel een stuk makkelijker!

Het crossseizoen begint volgende maand weer. Geniet de baan, indoor of juist de bossen jouw voorkeur?
Van die drie is indoor mijn minst favoriete onderdeel omdat ik altijd een paar dagen keelpijn heb na een indoor race. Ik vind de afwisseling tussen de cross en de baan heel leuk, tussen die twee kan ik niet kiezen. Voor duurlopen kies ik altijd het bos! Zachte en afwisselende ondergrond onder mijn voeten vind ik heerlijk. Ik kijk ook weer erg uit naar de crossen deze winter!

Foto: Max Kooijmans

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten