Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atleet van de week: Bram Anderiessen

Atleet van de week: Bram Anderiessen

door hardloopnetwerk

Naam: Bram Anderiessen

Leeftijd: 17

Opleiding/school: VWO 6 op het Amstelveen College

Vereniging:  AKU

Woonplaats:  Uithoorn

Favoriete afstand en pr:

De 1500 meter is tot nu toe nog mijn favoriete afstand hoewel ik de 800 en de 5 kilometer ook erg leuk vind om te doen. Mijn persoonlijke record op de 1500 is nu 3:50:36.

Voor Bram Anderiessen is 2017 goed begonnen. Hij won dit jaar goud op het NK Indoor op zowel de 1500 meter voor senioren als junioren. Een maand later won hij ook nog eens goud op het NK Cross bij de junioren. Wij besloten Bram uit te roepen als atleet van de week!

Bram, je kon 2017 slechter beginnen. Met drie gouden medailles mag je niet ontevreden zijn over het winterseizoen. Had je verwacht dat je drie keer goud op een NK zou winnen?

”Dit was inderdaad echt een top winterseizoen! Beter had het zowat niet gekund. Ik ging natuurlijk voor twee junioren titels maar dat er een senioren titel bij kwam had ik echt niet verwacht! Mijn doel voor deze winter was ieder geval mijn indoor titel van vorig jaar bij de A-junioren te verdedigen. Maar voor het NK junioren was nog het NK indoor senioren, waar mijn doel was om dit jaar wel de finale te halen en misschien nog wel hoge ogen te gooien, maar de eerste plaats had ik niet verwacht! Althans, ik zag steeds meer sterke mannen zich afmelden voor de 1500 meter, waardoor mijn kans op podium vergroot werd. De series gingen makkelijk en de enige concurrenten waren Jelmer van der Linden, Luuk Wagenaar en Tom de Gelder die ook enorm hard kunnen lopen. Dankzij een harde laatste 400 meter wist ik ze toch op afstand te houden en goud te pakken! Mijn mooiste overwinning tot nu toe!”

”Ik ging de NK junioren dus al in als Nederlands kampioen bij de senioren en dat gaf al een grote kick. Ik had met mijn coach besproken om vanaf de start hard te gaan en solo proberen te lopen naar mijn outdoor PR. Dit lukte net niet, maar met 3:52 en wéér een gouden medaille was ik zeer tevreden!”

”Het NK cross zou een erg spannend NK worden, omdat Luuk Maas (Nederlands kampioen 3.000 meter en 10km) ook meedeed en in goede vorm verkeerde.  Mijn doel was natuurlijk om voor de 3de gouden medaille op rij te gaan. Het parcours lag mij gelukkig goed en met de heuvel s afwaarts pakte ik veel winst op de tegenstanders, waarna ik een groot gat had met de nummer twee en na behoorlijk afzien kon winnen.”

Veel atleten gebruiken het crossen in de winter om sterk te worden om vervolgens te kunnen oogsten tijdens het baanseizoen. Welk terrein vind jij het leukst?

”Oef dit is een lastige, want ik vind ze alledrie even leuk! Bij crossen gaat het echt om je hardheid en om natuurlijk sterk te worden in de winter. Ook hoef je, je helemaal niet bezig te houden met tijden wat ook best wel lekker is. Zowel indoor als outdoor vind ik ook erg leuk om te doen. De baan outdoor misschien toch wel wat meer, omdat het wat makkelijker is echt hard te gaan en de meeste toernooien ook outdoor zijn. Hoewel ik de sfeer indoor wel erg geweldig vind en dan vooral bij Nederlandse Kampioenschappen.”

Als je jouw prestaties van afgelopen winter door kan zetten naar het outdoor seizoen, belooft het een heel mooi baanseizoen voor je te worden. Op welke afstand ga je je voornamelijk richten?

”De wedstrijden die ik ga lopen moet ik nog even uitstippelen met mijn coach, maar het wordt zeker weten een opbouw richting de EJK in Grosseto. Het wordt deze zomer voornamelijk 800 meter en 1500 meter, vooral om wat snelheid op te doen, want ik ga voor de limiet op de 1500 meter. De limiet staat op 3:47:50. Natuurlijk ga ik wel voor een snellere tijd, maar een tijd onder de 3:45:00 zou geweldig zijn en ik denk ook wel dat dit mogelijk is.”

Hoe ziet een reguliere trainingsweek er voor jou in het baanseizoen uit?

”In het baanseizoen train ik nog steeds zes keer per week, waarvan dan één training een wedstrijd kan zijn en dan voornamelijk duurlopen en baantrainingen. Deze ben ik op trainingsstage naar Portugal om hier goed te kunnen trainen. De wekelijkse kilometers moeten wel op peil blijven, zodat ik ook nog eind juli goed in vorm ben.”

Wat is jouw ultieme droom?

”Mijn ultieme droom is natuurlijk de Olympische finale van de 1500 meter. Het liefst in Tokio of anders in Parijs of Los Angeles in 2024. Een andere droom van mij is om als astronaut de ruimte in te gaan, wat nog steeds een echte jongens droom is!”

Hoofdfoto: Odile Verzantvoort

 

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten