Home Laatste Nieuws Rising Star: Biek Komen

Rising Star: Biek Komen

door Tijn Piest

Het volgende talent in de serie Rising Stars is Biek Komen. Hij is 15 jaar en komt uit Alkmaar. In die stad verbaasde hij deze maand concurrent en toeschouwer door tweede te worden bij de City Run, waar hij de 5 kilometer ruim binnen de 17 minuten afraffelde. Biek traint vaak bij en rondom AV Hylas, waar interval zijn favoriete training is. Op de NK U18 komende maand in Utrecht hoopt hij opnieuw een stap te zetten. Een kennismaking: waarom loopt hij hard, wie is zijn idool en wat wil hij later worden?

Alles over NK U18 en U20 in Utrecht (14 t/m 16 juni)

Laten we beginnen bij de Alkmaar City Run. Wat herinner je je nog allemaal van die PR-race?

‘Ik zorgde ervoor dat ik vooraan kon staan, want ik had eigenlijk een startnummer voor 10 minuten later. En het was gelukt! Ik startte met één groot doel: onder de 17 minuten. De eerste kilometer was perfect op schema: 3:23. En ik liep lekker ontspannen. De tweede kilometer was iets sneller: 3:17. Het voelde heel goed. Kilometer drie en vier waren rond de 3:24, het begon al iets zwaarder te worden. Maar ik had nog wel wat over, dus ik versnelde. De laatste kilometer zaten er ook iets minder bochten in. Ik ging van plek 5 naar plek 3. De laatste kilometer liep ik 3:08 en ik kon nog opschuiven naar plaats twee! Vlak voor de finish zag ik de klok en hij stond nog in de 16 minuten, dus het doel met 16:43 zeker gehaald!’

Is dat ook de loopprestatie waarop je tot nu toe het meest trots bent?

‘Ja, want de tweede plek bij zo’n race had ik nooit verwacht. Maar de tijd kan op een sneller parcours of op een atletiekbaan zeker sneller. Dus die tijd hoop ik nog te verbreken dit jaar.’

Nieuwsbrief: Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox

Biek Komen tijdens zijn eerste hardloopwedstrijd

Wanneer ben je begonnen met atletiek?

‘Mijn eerste wedstrijd was de Spoorbuurtloop, ik was toen vier jaar. Sinds mijn zevende zit ik op atletiek, acht jaar al dus. Ik ging een keertje kijken met een vriend van toen en het was meteen heel leuk. Ik vond hardlopen eigenlijk altijd al het leukst. Wel doe ik nu nog steeds speerwerpen tijdens competitiewedstrijden. Maar mijn echte passie is hardlopen en daar train ik ook alleen maar voor.

Hoeveel kilometers maak je nu gemiddeld per week? En waarom?

‘Ik loop nu tussen de 25 en 40 kilometer per week. Dat is eigenlijk nog niet zoveel. Ik wil het in het najaar gaan opbouwen naar 50 tot 65 kilometer per week. De reden dat ik veel hardloop is dat ik het leuk vind om hard te lopen en de doelen die ik opstel te behalen. Ook vind ik uitdagende dingen leuk en mezelf door te pushen totdat het lukt.’

Wat is je favoriete training?

‘Mijn favoriete training in Nederland is intervallen op de baan. Bijvoorbeeld 10 keer 400 meter of 20 keer 200 meter. Ook vind ik het leuk om in het buitenland te lopen en op een vreemde atletiekbaan de training af te werken. Of in de bergen en dan met tempowisselingen een berg op. Trailen vind ik ook heel leuk. Dan kan je lekker je eigen paadjes kiezen.’

Overzicht: De beste schoenen met een carbonplaat in de zool vergeleken

Hoe kan het dat je zo’n grote stap hebt gemaakt op de 5 kilometer?

‘Ik denk dat ik sneller ben geworden in een half jaar omdat ik een stuk meer duurlopen ben gaan doen. Van twee keer per maand naar twee keer per week. Ik voel nu ook dat ik hoge tempo’s steeds langer kan volhouden.’

Is dat ook je favoriete afstand?

‘Ik vind de 5 en 10 kilometer de leukste afstanden, omdat het niet alleen om snelheid draait, maar ook om uithoudingsvermogen. Je kan goed een doel bepalen en dan proberen dat tempo vol te houden. Het voelt ook altijd lekker ontspannen, maar toch gaat het snel! Kiezen vind ik lastig, maar dan ga ik toch voor de 5 kilometer.’

Kun je wat vertellen over je huidige trainingsomgeving? Vind je het lopen goed te combineren met school?

‘Ik train momenteel bij AV Hylas in Alkmaar. In een week zonder wedstrijden loop ik vaak zes keer per week. Mijn coaches zijn Menno Munster, Wil Does en Frank Hilberts. Mijn trainingsgenoten zijn Olivier Kleine Koerkamp en Jonna Brommer. Ik zit op de Adriaan Roland Holstschool in Bergen in de derde klas van Havo/ VWO. Volgend jaar doe ik Havo met het vakkenpakket: NT. School gaat mij tot nu toe heel makkelijk af, dus dat is fijn. Ik kan trainen en school goed combineren, al is het soms wel druk.

Lees ook: Onze 42 favoriete (hardloop)boeken

Wat doe je graag naast atletiek? En heb je een bijbaantje?

‘Naast atletiek fiets ik weleens met een vriend. Wat ik graag doe, is reizen en nieuwe plekken ontdekken. Ook maak ik video’s voor mijn YouTubekanaal ‘Dutch Snoopie’, dat momenteel 15.000 abonnees heeft. Daar maak ik video’s over geografische dingen. Ik werk bij de Jumbo, ongeveer zes tot acht uur per week. Daar werk ik nu al bijna een jaar. Als ik 16 ben, zou ik graag bij All4Running willen werken, waar ik twee weken stage heb gelopen.’

Biek Komen finisht als tweede tijdens de Alkmaar City Run op de 5 kilometer.

Heb je nog tips voor leeftijdsgenoten die ook school en op hoog niveau lopen willen combineren?

‘Je moet het doen omdat je het leuk vindt en niet omdat het moet. Met school adviseer ik goed te plannen, zodat je niet in de stress raakt als je een training hebt. Doorzettingsvermogen is voor zowel school als hardlopen belangrijk, dus om op niveau te blijven moet je altijd je best doen. Opgeven is nooit de optie!’

Heb je een voorbeeld binnen de atletiek?

‘Mijn voorbeelden zijn Niels Laros en Mike Foppen. Omdat zij dezelfde disciplines doen als ik. Ik vind het cool dat ze zo hard kunnen lopen. Vooral van Niels, dat hij op zijn achttiende al naar de Spelen in Parijs mag! En bijzonder dat ze allebei Nederlandse records bezitten.’

Lees hier meer over de Gouden Spike komende zaterdag.

Wat is dit jaar je hoofddoel? En heb je een droomtijd in gedachten?

‘Ik wil mijn techniek graag verbeteren. Ik heb vaak tijdens wedstrijden verzuurde armen en dan vooral bij kortere afstanden, zoals de 1500 meter. Ook wil ik sterker worden in mijn benen, zodat ik nog sneller kan lopen, daarom doe ik ook krachttraining. Ik wil ook iets meer rekken om flexibeler te worden. De komende wedstrijd die in de spotlight staat is de NK atletiek U18. Ik ga me inschrijven voor de 1500 en 3000 meter. Maar eerst moet ik nog een goede tijd hebben om me te plaatsen. Dus ik heb nog een paar wedstrijden op de planning staan. Onder andere de Runners World Trackmeeting in Utrecht op 24 mei. Ik loop daar een 1500 meter, met een streeftijd van 4:25. Ik heb niet per se een droomtijd die ik dit seizoen wil bereiken, want ik heb nog geen idee op welk niveau ik zit op de baan.’

Wat hoop je binnen nu en vijf jaar gehaald te hebben binnen het hardlopen en buiten de sport?

‘Ik hoop dat ik over vijf jaar nog steeds heel veel plezier heb in hardlopen en dat ik tot de nationale top kan behoren. Er valt altijd te dromen om een topatleet te worden en er je beroep van kunt maken. Het lijkt mij in ieder geval heel leuk om me te plaatsen voor grote internationale wedstrijden, dus hard blijven doortrainen. Verder hoop ik over vijf jaar veel te reizen en ook op verre trainingskampen te gaan. Maar ik heb ook de wens om piloot te worden.’

Lees ook: Rising Star: Evan Andes

Foto’s: Barbara Kerhof voor All4Running en Ronald Komen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten