In de ‘snelle schoenenlijn’ van Brooks is een nieuwe versie van de Hyperion Max verschenen. De Brooks Hyperion Max 2 is een flinke upgrade en nog steeds een heerlijk temposchoentje. Wat ons betreft een ideaal model tussen je duurloop- en wedstrijdschoen in. De schoen is iets zwaarder dan de eerste versie en bevat geen ‘superfoam’, maar biedt wel een responsieve afzet, een zeer prettig bovenwerk en is veel stabieler dan de meeste temposchoenen. We testen de nieuwe Hyperion Max en zetten de bijzonderheden op een rijtje.
De eerste Hyperion Max leek een vreemde eend in de bijt in het Brooks-assortiment. Toch was de keuze van Brooks te begrijpen: de schoen diende als een toegankelijk alternatief voor de stijvere en hardere Hyperion Elite-schoenen. De Hyperion Max is wat minder snel dan de Elite, maar wel zachter en comfortabeler, en door de rocker laat hij je bijna vanzelf op je midden- en voorvoet landen. Als je de Elite te hard vindt en daar misschien stijve kuiten van krijgt, is de Hyperion Max een perfect alternatief, vooral voor trainingen. De nieuwe Brooks Hyperion Max 2 is de opvolger en biedt op diverse vlakken subtiele verbeteringen ten opzichte van versie één.
Wat is er nieuw?
Deze tweede versie is iets stijver en zwaarder dan zijn voorganger. De zool is iets dikker, namelijk 36 millimeter. Ook de plaat in de schoen is nieuw. Brooks noemt deze de SpeedVault-plaat, die de schoen stijver maakt en daarmee geschikt voor tempo’s. Het foam in de tussenzool is verbeterd en reactiever (het speciale Brooks DNA Flash v2-schuim, wat volgens Brooks een verbetering van 10% in energieteruggave biedt).
Het bovenwerk is rekbaar en geschikt voor normale tot iets bredere voeten. Voor mensen met echt brede voeten is deze schoen wat minder geschikt, wat eigenlijk geldt voor de meeste snelle schoenen die momenteel op de markt zijn. Het bovenwerk is gemaakt van lichtgewicht ‘dubbel jacquard mesh’ en opnieuw ontworpen. Het is ademend en vrij stevig, en een platte tong zorgt voor extra stabiliteit rondom de wreef. De veters, hoewel een klein detail, zijn opvallend prettig: ze zijn licht gekarteld, trekken strak aan en blijven goed zitten zonder los te raken. De Pebax SpeedVault-plaat is toegevoegd voor extra energieteruggave bij de afzet. Het nieuwe foam biedt meer demping. Vergeleken met de vorige versie is er 4 millimeter extra zool onder de hak en 6 millimeter onder de tenen (totale zooldikte: 36 millimeter achter, 30 millimeter voor).
Waar andere ‘MAX’-schoenen ontworpen zijn voor extra comfort tijdens duurlopen, is de Hyperion Max 2 net iets anders. Ja, ze bieden aanzienlijk meer comfort dan een traditionele carbonwedstrijdschoen, maar niet het maximale comfort en de zachtheid van duurloopschoenen zoals de Brooks Ghost Max, PUMA MagMax of de HOKA Skyward X. De Brooks Hyperion Max is geen zachte duurloopschoen, maar een prestatiegerichte schoen voor tempo’s. Met andere woorden, deze schoen is gemaakt voor snelheid. Het foam veert terug, de plaat duwt je vooruit, en de Rapid Roll-rockergeometrie zorgt ervoor dat je automatisch op je midden- en voorvoet afzet.
De buitenzool biedt veel grip, in tegenstelling tot veel andere snellere schoenen die rubber weglaten om gewicht te besparen. Ondanks de goede grip, kun je bij nat weer niet blind een scherpe bocht nemen. Dit probleem komt bij bijna alle wegracers voor op nat wegdek. Een voordeel van deze schoen is echter dat je enkel stabieler blijft in bochten en niet naar binnen of buiten wiebelt.
Ik denk niet dat deze schoen zo veelzijdig is als sommige andere schoenen in hetzelfde segment. Het is moeilijk om vergelijkbare schoenen aan te wijzen. Hij doet me een beetje denken aan de ASICS DS Trainer van jaren geleden (nog voor het carbontijdperk). Hoewel de vergelijking niet helemaal opgaat vanwege het ontbreken van de plaat en de veel dikkere zool van de Hyperion Max, past de term ’trainer’ goed bij deze schoen. Het is een verstandig alternatief voor je carbonracer.
Brooks Max-lijn
Het woord ‘Max’ staat voor een hoge zool en veel demping, wat we ook zien bij andere merken zoals HOKA en PUMA. Brooks heeft nu drie populaire modellen in een Max-versie uitgebracht. Recent verschenen de Glycerin Max en eerder al de Ghost Max. Simpel gezegd, zijn deze modellen ontwikkeld om meer comfort te bieden dan hun originele versies. ‘Max’ staat in dit geval voor maximaal comfort en demping, en is dus niet simpelweg een Ghost, Hyperion of Glycerin met een dikkere zool.
In het geval van de Hyperion heeft de Elite 4 zelfs een (veel) dikkere zool van 40 millimeter. Toch zijn er grote verschillen tussen de Max-modellen. De zolen van de drie modellen verschillen sterk. De Max-zool van de Glycerin is veel lichter en flexibeler dan de wat stevigere en reactieve variant in de Ghost Max. De Hyperion Max heeft de ‘dunste’ zool van de Max-versies. Daarom kan de term ‘Max’ bij de Hyperion variant verwarrend zijn, want deze schoen is de enige die echt geschikt is voor tempotrainingen.
Samenvattend
De Hyperion Max 2 is door zijn perfecte balans van ondersteuning en snelheid en goed alternatief voor je tempotrainingen. Je kunt op hoge snelheid lopen, maar belast je kuiten en hamstrings minder. Vooral voor lopers die wat extra zijwaartse ondersteuning nodig hebben bij de middenvoet, is deze schoen een verstandigere keuze dan de traditionele carbonknallers.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Brooks.
Specificaties
Merk | Brooks |
Type | Hyperion Max 2 |
Schoentype | Temposchoen |
Gewicht | Dames 190 gram, heren 207 gram |
Drop | 6 mm (zooldikte hiel: 36 mm, zooldikte tenen: 30 mm) |
Prijs | 170 euro |
Verkrijgbaar | Beschikbaar in dames en heren modellen |
De Hardloopnetwerk Nieuwsbrief lezen? Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox.
- Nederlandse titels halve marathon voor Frank Futselaar en Maureen Koster
- Frank Futselaar hongerig naar NK halve marathon: ‘Planning loopt tot hier’
- Review: Brooks Hyperion Max 2
- De Nederlandse marathonranglijst van 2024 (mannen en vrouwen)
- Jesse Fokkenrood verlaat Valley Running Team: ‘Ik miste sparringspartners’