Home Laatste Nieuws N’ketia Seedo: ’In finale EK indoor is alles mogelijk’

N’ketia Seedo: ’In finale EK indoor is alles mogelijk’

door Tijn Piest

N’ketia Seedo is het jaar succesvol begonnen bij de World Indoor Tour-wedstrijd in Karlsruhe. Op de 60 meter liep ze naar de zesde plaats en 7.25, een honderdste boven de limiet voor de EK indoor. Daar gaat ze individueel voor haar eerste internationale finale bij de senioren, maar ook de EK onder 23 jaar staat op het programma. Een interview over een geweldig internationaal jaar, een verbeterde levensstijl, de vergelijking met Dafne Schippers en de twee EK’s.

Allereerst, even terug naar 2022. Je pakte voor de tweede keer de indoortitel bij de senioren, won drie titels bij de junioren, brons op de WK onder 20 jaar en kwam in actie tijdens de WK indoor, EK outdoor en Diamond League in Lausanne. Wat voor jaar was het voor je en waar kijk je het meest trots op terug?

‘Het was een jaar vol met verassingen. Ik begon het jaar met twijfels en spanning, omdat ik niet zo goed wist wat mijn niveau zou zijn na 2021 (toen ze niet de resultaten haalde waarop ze hoopte, red.). Maar dat veranderde snel na mijn eerste indoorwedstrijd. Outdoor was ook niet zo vanzelfsprekend maar werd uiteindelijk ook een seizoen met presentaties waar we zelf niet op hadden gerekend. Mijn bronzen medaille op de WK onder 20 jaar is wel het mooiste moment en daar kijk ik het meest trots op terug.’

Lees ook: Eerste World Indoor Tour in Karlsruhe in de startblokken

In januari was je op trainingsstage met het Nederlands team in Stellenbosch, Zuid-Afrika. Heb je het jaar pijnvrij, zonder blessures kunnen starten, en hoe is het verder verlopen?

‘Het is goed bevallen! We waren er met een leuke groep, de omgeving is mooi en we hadden hele goede accommodaties daar. Ik heb het jaar pijnvrij kunnen starten ja en een goede trainingsstage gedraaid. We waren op stage met een grote sprintgroep, werpers, springers en meerkampers. De stage duurde van 1 januari tot 22 januari. Op maandag en vrijdag trainde ik twee keer per dag en op andere dagen had ik de middag voor mezelf.’

Waar ligt voor jou de focus op in trainingen dit winterseizoen?

N’ketia Seedo rechts van Dafne Schippers tijdens de FBK Games van afgelopen jaar.

‘Er zijn natuurlijk altijd verbeterpunten op de baan, maar waar ik nu het meest mee bezig ben is mijn lifestyle buiten de baan zo goed mogelijk laten ‘matchen’ met mijn presentaties op de baan. Dus bijvoorbeeld beter op mijn eten letten, genoeg slapen, de juiste supplementen nemen, werken aan de juiste mindset en zo goed mogelijk herstellen.’

Je werd enkele jaren geleden vaak vergeleken met Dafne Schippers, omdat je als 15-jarige (met brons op NK indoor) sneller liep dan zij op die leeftijd. Er werd veel over je geschreven. Had en heb je hier veel last van of werkt het juist motiverend?

‘Ik heb er eigenlijk nooit last van gehad, omdat ik probeer om zo veel mogelijk bezig te zijn met mijn eigen ding en eigen prestaties. Ik ben niet altijd bezig ben met iedereens mening.’

Lees ook: Collageen, nuttig of niet?

Hoe gaat je indoorseizoen eruit zien? Verdedig je je titel in Apeldoorn?

‘Het is moeilijk om nu te zeggen hoe mijn seizoen er verder uit gaat zien, omdat het zo kan zijn dat ik een paar dagen van te voren hoor dat ik toch wel een wedstrijd kan doen ergens. Ik wil hard lopen op de NK indoor (zaterdag 18 februari, Apeldoorn) en als dat een titel met zich meebrengt, zien we dan wel. Ik ga voor de 60 meter op het EK en ik heb niet echt een tijd waar ik op mik. Ik wil het beste uit mezelf halen.’

N’ketia Seedo (links) in de series van de 60 meter op de WK indoor 2022, tegen de uiteindelijke nummer twee Ewa Swoboda.

Denk je dat je op de EK indoor (2-5 maart, Istanboel) je eerste internationale medaille bij de senioren kan winnen?

‘Ik ga niet per se met verwachtingen naar Turkije. Ik hoop dat ik de finale kan halen van de 60 meter en in de finale is alles mogelijk.’

Ben je al bezig met de Spelen en heb je het vertrouwen dit jaar de stap te kunnen maken naar kwalificatie?

‘Mijn hoofddoel is op m’n best te zijn tijdens EK onder 23 jaar (13-16 juli, Espoo, Finland), omdat ik dat een belangrijk toernooi vind. Ik hoop dat het me lukt om dit jaar al te kwalificeren voor de Olympische Spelen, maar het zou niet heel erg zijn als het niet lukt, want ik heb volgend jaar ook nog.’

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten