Home Laatste Nieuws Mastboscross prooi voor Veerle Bakker, Murat Emektar snelste in eindsprint

Mastboscross prooi voor Veerle Bakker, Murat Emektar snelste in eindsprint

door Tijn Piest

Veerle Bakker heeft met overtuiging de lange cross bij de vrouwen op naam geschreven in Breda. Ze won de 52e editie van de Mastboscross, de vierde wedstrijd uit het Nationaal Crosscircuit, met 31 seconden voorsprong. De slotfase van de mannenrace lange cross was veel spannender. De Turk Murat Emektar won de eindsprint nipt, met twee concurrenten die finishten in dezelfde seconde.

De vrouwenrace over 7938 meter door het Mastbos kende een kopgroep van zeven atleten. Daaruit ontsnapte Veerle Bakker, die een geweldig crossseizoen kende. Ze won brons op de NK, werd tiende op de EK, pakte de twee plaats bij de Sylvestercross in Soest en afgelopen weekend een vierde plaats in de Crosscup van Hannuit. In Breda won ze de lange cross na 27:17 minuten, op gepaste afstand van Ineke van Koldam (27:48). Kort daarachter liep Ruth van der Meijden naar het brons. Door haar winst pakt Bakker 250 punten in het Nationaal Crosscircuit en verstevigt ze haar voorsprong in het klassement, met nog één cross te gaan. Dat is de NK cross, op zondag 27 februari in het heuvelachtige Hellendoorn, waar de atleten onder andere een zandbult wacht.

Een internationaler karakter had de lange cross bij de mannen, die bestond uit bosrondes van in totaal 10818 meter. De Turken liepen goed voorin mee, evenals twee Ethiopiërs, een Belg en een Amerikaan. Twee Turken liepen er meteen vandoor, daarna volgde een internationaal groepje. De beslissing ontstond pas in de eindsprint, waarin Murat Emektar uit Turkije de sterkste bleek. Hij finishte in 33 minuten en 1 seconde, dezelfde tijd als die van zijn landgenoot Hüseyin Can en de nummer drie Mustefa Kedir Tebo uit Ethiopië. Jesse Fokkenrood finishte op zes seconden als de nummer vijf en bevestigt zijn grootse vorm op de cross, die hij nu even verruilt voor de NK indoor. Met kop en schouders steekt hij uit het nationale klassement op de lange cross, waarin wat Nederlandse toppers ontbreken. Luc Velzeboer was met 34:41 de tweede Nederlander in Breda, voor Remi Erphen.

Op de korte cross van 2,637 kilometer eindigden de vrouwen dichter op elkaar. Britt Ummels besliste deze vierde cross van het circuit in haar voordeel, door in 8:41 minuten de winst te pakken. Het is haar eerste podiumplaats op de cross dit seizoen. Binnen zeven seconden finishten Dagmar Smid, de winnares van de Abdijcross vorige week, en Sarah Peerik. De mannenrace zat nog dichter op elkaar. Niek Blikslager verraste Tom de Gelder en finishte de korte cross na 7:24 seconden, een seconde voor De Gelder. Jurjen Polderman, in december deelnemer aan de EK in Turijn, ging met het brons naar huis. De Nederlands kampioen op het onderdeel was er niet bij in Breda en de echte beslissing in het crosscircuit zal eind komende maand pas vallen in Hellendoorn.

De Mastboscross staat bekend als een wedstrijd met modder ‘all over the place’, al viel dat vandaag mee. De start en finish is gelegen nabij atletiekvereniging Sprint en het parcours gaat volledig door het 570 hectare Mastbos, ten zuiden van Breda. Het bos dankt zijn naam aan de vele grove dennen die vroeger ‘mastbomen’ werden genoemd. Breda is dit jaar gastheer van twee Nederlandse kampioenschappen: de NK atletiek (28-30 juli) en NK halve marathon bij de Singelloop (1 oktober).

Klik hier voor alle uitslagen van de 52e Mastboscross.

Hoofdfoto: Bjorn Parée