Na een goede start in de 400 meter hordenfinale ging het op de laatste 150 meter helemaal mis met Femke Bol, die een ontketende Sydney McLaughlin weg zag lopen en zichzelf voelde verzuren. Bovendien werd ze ook nog door McLaughlin’s landgenote Cockrell voorbijgelopen. Bol finishte in 52.15. McLaughlin liep een wereldrecord in 50.37, Cockrell 51.87.,,Het ging niet zoals ik wilde vandaag. Ik voelde me goed, voelde me gewoon sterk, ik was klaar om mijn beste race te doen. Maar vanaf horde zeven verzuurde ik alsmaar meer en toen Anna (Cockrell, red) over me heen kwam, tsja, dat verwacht je echt niet. Ik baal als een stekker, dit was een van mijn slechtste races ooit.”
Bekijk hier: Alles over het atletiekprogramma tijdens de Olympische spelen (tijdschema & uitslagen)
Over de raceindeling: ,,Het was ook de bedoeling dat ik als een gek ging starten, dat deed ik ook in La Chaux de Fonds en ook in Londen en toen ging ik niet dood, vandaag wel. Waarom snap ik niet, het wilde gewoon niet. Misschien had ik een slechte dag, die heb ik niet zo vaak. Wellicht ging ik de eerste 250 meter hard maar niet efficiënt genoeg. En na de finish was het vooral ongeloof denk ik. Hoe kan ik vandaag deze race op de baan neerzetten? Maar ik heb brons op een hele slechte dag, en daar mag ik wel heel trots op zijn denk ik. De grote hoeveelheid Oranjefans in het stadion had Bol vanzelfsprekend opgemerkt. ,,Dat was zo bijzonder om zoveel oranje te zien. Ik denk dat de helft van het stadion oranje was. Er zaten zoveel familie en vrienden, dat was super bijzonder.” En over de ereronde die ze met de vlag liep vertelde ze door haar tranen heen: ,,Als het goed gaat of slecht gaat, ik heb een medaille. Als ik geen ereronde had gedaan had ik mezelf dat later niet vergeven. Ik kreeg toch een staande ovatie van heel veel Nederlanders en dat is heel bijzonder.” Het typeert de grote sportvrouw die alom geliefd is.
Haar coach Laurent Meuwly kwam snel na de race met zijn visie. ,,Ze moest 24.0 openen om bij het veld te blijven en dit is te snel voor haar. Maar ze deed het en riskeerde alles om sneller dan ooit te lopen. In haar race om goud te winnen verliest ze zilver. Maar dit heeft niets te maken met haar vorm, want ze jogde 52,5 twee dagen geleden, maar met de manier waarop ze moest lopen om te proberen te winnen. Natuurlijk is er teleurstelling om vandaag niet de beste prestatie te leveren in de finale. Maar het was alles of niets.”
Luister de dagelijkse podcast vanuit de Franse hoofdstad: ‘Parijs Ontwaakt’
Estafettevrouwen 4x100m naar finale, mannen stranden
De vrouwen 4×100 meter hebben zich naar eigen zeggen ‘met de hakken over de sloot’ geplaatst voor de olympische finale. De euforie was desalniettemin enorm toen er op het grote scherm in Stade de France 42.64 q verscheen. De startende juniore Isabel van den Berg (19), routinier Marije van Hunenstijn (29), Minke Bisschops (21) en ‘afmaker’ Tasa Jiya (26). ,,Ik denk dat het gewoon goed ging, maar dat het wel beter kan”, vond Van Hunenstijn. Jiya vocht als slotloopster een hels gevecht uit met de Nigeriaanse Godbless en de Spaanse Pérez maar wist beiden te verschalken. ,,Ik had verwacht dat ik van hen weg zou lopen en toen dat niet gebeurde heb ik een heel klein beetje verkrampt gelopen. Maar in de finale is dat heel anders. Daar hebben we niets te verliezen dus gaan we heel scherp wisselen.”
Geen van vieren zijn snel genoeg om individueel te starten op de Spelen, maar samen zijn ze wel snel genoeg. ,,We zijn allemaal echt in vorm en oefenen veel op de wissels, en ik denk dat we daar meer snelheid hebben dat de teams van Jamaica en Amerika”, legt Van Hunenstijn uit. ,,Zij kunnen dat goedmaken met hun individuele snelheid, maar met vliegende snelheid denk ik dat we nog hartstikke goed meedoen.” Isabel van den Berg is dit jaar 19 geworden en staat in een olympische finale. ,,Het voelt gek, ik had dit helemaal niet verwacht. Ik wist nog niet eens of ik überhaupt mocht lopen, dat was echt wel spannend. Maar het is goed gekomen en daar gaat het om.” Bisschops was vol emotie over het moment dat de q verscheen. ,,En toen begonnen met elkaar te gillen.” ,,We hadden brons op het EK dus vonden we dat we de finale hier moesten halen, ook al is het niveau hier hoger”, besloot Van Hunenstijn. De mannen 4×100 meter werden pas op de valreep als allerlaatste zestiende team geselecteerd voor de Spelen, werden daarvoor nog tweede op de EK in Rome maar liepen hier in Parijs 38.48, goed voor een twaalfde plaats. De samenstelling van het team was Onyema Adigida, Taymir Burnet, Nsikak Ekpo en Elvis Afrifa.
Op RUNBITES vind je het beste assortiment hardloopvoeding en heel veel nuttige informatie over voeding, allemaal speciaal voor lopers. Ga naar RUNBITES.nl, voer de code hardloopnetwerk15 in en pak die 15 procent korting!
Jessica Schilder vol goede moed naar finale, Jorinde van Klinken en Alida van Daalen uitgeschakeld
Jessica Schilder startte weifelend bij het kogelstoten met een stoot van 16,82 meter, maar verbeterde zich nadien en werd met 18,86 meter vierde in de kwalificatieronde. De spanning is eraf en ze kan helemaal los in de finale. Jorinde van Klinken, nog tweede in Rome tijdens de EK kwam niet verder dan 16,35 meter, Alida van Daalen stootte 16,53 meter. Beiden zijn uitgeschakeld.
Geen uitschieters voor Anouk Vetter in zevenkamp, Sofie Dokter en Emma Oosterwegel soms op dreef
Sofie Dokter staat na de eerste dag van de zevenkamp op de vijfde plaats. Ze scoorde veel punten bij het hoogspringen (1,86 meter) en stootte een PR met de kogel (13,97 meter). Ze startte op de 100 meter horden in 13.57 en liep de 200 meter in 23.73. Emma Oosterwegel had ook een PR met de kogel (14,54 meter), startte met de horden in 13.41, spring 1,74 meter hoog en liep 24.35 op de 200 meter. Zij bezet de tiende plaats na dag 1. Voor Anouk Vetter verliep de dag zonder hoogte- en dieptepunten en staat negende. Morgen is normaliter haar grote dag dankzij het verspringen en vooral speerwerpen. Vandaag scoorde ze 13.49, 1,74m, 15,07 meter en 24.36. In de prognose, gebaseerd op haar PR meerkamp, komt Vetter uit op 6624 punten, goed voor een vijfde plaats. Haar PR meerkamp is 6867 punten. Oosterwegel zo zevende worden, Dokter achtste. Nafi Thiam uit België gaat volgens de prognose winnen met Katharina Johnson-Thompson er valk achter.
Maayke Tjin A-Lim toch naar halve finale, Ryan Clarke eruit met PR
In de herkansingen donderdagochtend liet Maayke Tjin A-Lim zien dat ze bij de beste 24 atletes van de wereld hoort. Ze wist met een beste seizoenstijd van 12.87 een tweede plek af te dwingen in haar serie door een perfectie ‘dip’ te maken op de finish, éénhonderdste van een seconde sneller dan haar Slowaakse tegenstander. ,,Ik ben echt heel erg blij en iedereen blij gemaakt. Zij zijn toch niet voor niets gekomen.” Ze had een duidelijke verklaring voor haar prestatie. ,,Ik zat veel meer in een flow, in het goede gevoel, ook al in de warming-up. Dat neem ik dan mee in de race. Vanaf de start ging ik mee. Ik dacht eerst dat ik derde was, maar het was toch tweede.”
Ryan Clarke liep even later in de 800 meter voor zijn laatste kans. Het werd een hele snelle race, doorkomst in de 50 seconden halverwege, resulterend in vijf supersnelle tijden in de 1.44. Clarke werd vijfde in 1.44.70,werd uitgeschakeld maar scherpte wel zijn persoonlijk record aan. Dat is nog eens met een opgeheven hoofd het stadion uitlopen.
Prachtige en onverwachte overwinningen in de andere finales
Spektakel bij het speerwerpen waar Arshad Nadeem uit Pakistan maar liefst 92,97 meter wierp. Neeraj Chopra uit India werd tweede met 89,45 en Anderson Peters uit Grenada was derde met 88,54 meter. Het verspringen werd een razendknappe overwinning voor de extraverte Amerikaanse Tara Davis-Woodhall die naar 7,10 meter vloog. De Duitse Malaika Mihambo verliest niet vaak maar ging nu met zilver naar huis met 6,98 meter. Jasmine Moore uit Amerika zat er niet ver achter met 6,96 meter. De 200 meter werd gewonnen door Botswanees Letsile Tebogo die de drie Amerikanen het nakijken gaf. Zijn 19.46 is een Afrikaans record. Kenneth Bednarek werd tweede in 19.62, Noah Lyles met corona liep 19.70. De laatste finale van de dag was de 110 meter horden, haast vanzelfsprekend een overwinning voor Grant Holloway: 12.99 (zie foto). Zijn Amerikaanse landgenoot Daniel Roberts pakte zilver in 13.09, Jamaicaan Rasheed Broadbell derde in dezelfde tijd.
De Hardloopnetwerk nieuwsbrief lezen? Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox.
Foto’s: Bjorn Parée
- Lieke Klaver geeft 2024 een 8, Jorinde van Klinken beleeft teleurstellend jaar
- Nadine Visser sluit schommelend baanseizoen af bij Diamond League-finale: ‘Lichaam heeft het wat zwaarder’
- Marathonkalender 2025
- NN Dam tot Damloop met Nederlandse Olympiërs
- Juliette Thomas en Juan Zijderlaan snelsten tijdens BIG10