Mike Foppen, Nederlands recordhouder op ander andere de 5000 meter, staat op die afstand in de olympische finale in Parijs. Dat ging niet heel eenvoudig door bij de vereiste beste acht te lopen, maar door na een valpartij buiten zijn schuld alsnog ‘opgevist’ te worden. Fair play dus van de organisatie. Samen met nog twee anderen die voor hem vielen starten ze zaterdagavond 10 augustus met 19 man in de finale. Foppen was de laatste 200 meter juist aan het oprukken in het veld om bij de beste acht te finishen. ,,Ik had met mijn coach nog wat reserves te houden voor de laatste honderd meter want daar wordt de race beslist”, vertelde een aan zijn linker schouder geschaafde Foppen na afloop.
Bekijk hier: Alles over het atletiekprogramma tijdens de Olympische spelen (tijdschema & uitslagen)
,,Ik had wel door dat ik er zeker nog twee of drie moest inhalen en daar was ik mee bezig toen de valpartij gebeurde. Het is heel erg zonde want ik denk dat ik het ook op eigen kracht kon halen. Ik hoop dat ik krijg wat ik in mijn ogen verdiend heb, want ik denk dat ik een van mijn beste races ooit heb gelopen, na een goede voorbereiding de laatste acht weken zonder pijntjes.” Dat gaf hem sowieso een positief gevoel, veel beter dan tijdens de Spelen van Tokio toen hij uitstapte. Kort daarna kwam het bericht dat Foppen alsnog in de finale staat.
Nadine Visser meteen in serie al supersterk
Nadine Visser zit in een flow na haar drie Nederlandse records op 7 en 14 juli waarin ze haar oude record uit 2021 van 12.51 verbeterde via 12.46 in Hengelo naar 12.42 en 12.36 in het Zwitserse La Chaux de Fonds. Dat bleek wel in haar serie 100 meter horden waar ze in 12.53 de snelste was. ,,Ik ben blij dat ik nu in tegenstelling tot de EK in Rome nu ook meekan met de snelsten.” Ze heeft er wel een verklaring voor. ,,Ik ben natuurlijk van coach gewisseld (van Bart Bennema naar Laurent Meuwly, red.) en dat heeft sowieso tijd nodig gehad, en ik heb twee goede winters gedraaid. Vorig jaar had ik een onderbreking en moest ik wedstrijden afzeggen, nu alleen de eerste in Doha en daarna heb ik wedstrijden kunnen doen, waardoor het met dat wedstrijdritme nu bijna vanzelf gaat.” En vooruitblikkend. ,,Ik ga altijd voor de medailles, ik wil altijd meer, mijn tijden verbeteren en hier gewoon zo hard mogelijk lopen. En ik denk wel dat ik hier mee kan doen voor de medailles.”
Wat Visser net als vele andere deelnemende Nederlanders opviel was dat er naast enorm gejuich voor de Franse Samba-Mayela ook opvallend luid applaus voor haar was bij het voorstellen. ,,Na die Fransen kwamen er eerste anderen en bij mij was het weer harder”, lachte ze. ,,Ik ga dit stadion trouwens toch wel onthouden want het heeft een ander kleurtje. De meeste zijn rood of blauw maar deze is lila.”
Luister de dagelijkse podcast vanuit de Franse hoofdstad: ‘Parijs Ontwaakt’
Lieke Klaver: ‘Ik ben heel verdrietig’
Geen individuele olympische finale voor Lieke Klaver. Ze werd vierde in haar halve finale in 50.44 en dat was niet voldoende voor een plek bij de beste acht waarvoor 50.17 nodig was. ,,Het startschot duurde heel lang, ik kwam er niet goed in en heb niet gedaan wat ik moet doen”, verklaarde ze tussen haar tranen door heel kort in de mixed zone, waarna ze gauw verder wilde naar haar coach. Laurent Meuwly dacht aan een mix van drie oorzaken die debet kunnen zijn geweest aan de race van Klaver. ,,Ik denk dat Lieke in de drie races over 400 meter, twee keer de Mixed Relay en de serie van de 400 meter, onvoldoende energie heeft kunnen sparen vanwege het hoge niveau op dit kampioenschap. Daardoor had ze vandaag onvoldoende energie.”
Ook de bijzondere startprocedure speelde mee, denkt Meuwly. ,,De starter wachtte uitzonderlijk lang na het commando ‘set’ met het daadwerkelijke startschot. Lieke dacht dat er sprake was van een technisch probleem. Dat moest ze vervolgens uit gaan leggen waarna ze een gele kaart kreeg en dat bracht haar ook enigszins uit balans. Vervolgens had ze in haar eerste vier passen bij de tweede start een misstap en had geen goede acceleratie.” Tenslotte denkt haar coach dat het ook met het ritme te maken heeft. ,,Ze zocht vanaf het begin naar het juiste ritme, vond dat ritme niet en forceerde daardoor.”
Nick Smidt komt tekort in halve finale 400 meter horden
Het doek is gevallen voor hordeloper Nick Smidt, die eerder in zijn serie een bemoedigende beste seizoenstijd liep van 48.64, maar in de halve finale geen potten kon breken en als zesde in 49.61 eindigde na een goede eerste 200 meter. Hij moest het onder andere opnemen tegen wereldrecordhouder Karsten Warholm, wereldkampioen Alison Dos Santos en de verrassende Fransman Clement Ducos. Om de titel lijken vooral Warholm en de Amerikaan Rai Benjamin te gaan strijden. Beiden finishten nu in 47.85, waarvan Benjamin de sterkste indruk maakt.
Herkansingen voor Maayke Tjin A-Lim en Ryan Clarke
Maayke Tjin A-Lim zal alle zeilen moeten bijzetten om zich alsnog te kwalificeren voor de halve finale van de 100 meter horden na haar serie tijd van 12.98. Ze moet daarvoor zorgen om donderdagochtend bij de beste twee te finishen in haar serie. Voor Ryan Clarke op de 800 meter volstaat alleen plek één aangevuld met de twee tijdsnelsten. Ook hij haalde een plek niet bij de beste drie niet in zijn serie. ,,Ik ben fit dus twee keer lopen lukt sowieso, dat lukte in Rome ook, maar nu ben ik een stukje beter dan in Rome. Maar het wordt ook niet makkelijk.”
Op RUNBITES vind je het beste assortiment hardloopvoeding en heel veel nuttige informatie over voeding, allemaal speciaal voor lopers. Ga naar RUNBITES.nl, voer de code hardloopnetwerk15 in en pak die 15 procent korting!
Verrassende winnaars in andere finales
De 400 meter finale mannen werd een spektakelstuk van jewelste met een ontketende Amerikaan Quincy Hall die op de streep de snelste man van het jaar Matthew Hudson-Smith uit Groot Brittannië aftroefde. Daarachter Zambiaan Muzala Samukonga, Jereem Richards uit Trinidad en de gelouterde Kirani James uit Grenada die alle vijf in de 43 seconden liepen, nog nooit vertoond. Hall won met 43.40, Hudson-Smith had 43.44, Samukonga 43.74 en Richards 43.78. Allemaal persoonlijke records, Hudson-Smith een Europees record en de nummers 4 en 5 een nationaal record.
De winst op de 3000 meter steeplechase mannen ging naar Soufaine El Bakkali uit Marokko, kort voor de Amerikaan Kenneth Rooks die bijna tien seconden van zijn pr afliep. Bij het discuswerpen mannen won onverwacht de Jamaicaan Roje Stona met precies 70 meter, drie centimeter voor de wereldrecordhouder Mykolas Alekna uit Litouwen. Derde werd Australiër Matthew Denny en daarachter pas de medaillekandidaten Ceh, Wiesshaidinger en Stahl. Het polsstokhoogspringen vrouwen ging naar Nina Kennedy uit Australië met 4,90 meter, ook al zo’n verrassing. De Amerikaanse Katie Moon won zilver en Canadese Alysha Newman brons.
De Hardloopnetwerk nieuwsbrief lezen? Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox.
Foto’s: Eric Roeske en Bjorn Parée.
- Lieke Klaver geeft 2024 een 8, Jorinde van Klinken beleeft teleurstellend jaar
- Nadine Visser sluit schommelend baanseizoen af bij Diamond League-finale: ‘Lichaam heeft het wat zwaarder’
- Marathonkalender 2025
- NN Dam tot Damloop met Nederlandse Olympiërs
- Juliette Thomas en Juan Zijderlaan snelsten tijdens BIG10