Home Laatste Nieuws Deze drie atleten misten de EK atletiek net: ‘Vrijwillig uitsluiten? Kan ik met mijn hoofd niet bij’

Deze drie atleten misten de EK atletiek net: ‘Vrijwillig uitsluiten? Kan ik met mijn hoofd niet bij’

door Tijn Piest

De Nederlandse selectie voor de EK atletiek in bekend. Vrijdag 7 juni start het toernooi in Rome. Sommige atleten blijven met vraagtekens achter. Naast de internationale limiet moest worden voldaan aan de soms strengere nationale limiet: een goede plaats op de Europese ranglijst of een tijd. Drie atleten aan het woord die, vanwege verschillende redenen, niet in het vliegtuig naar Rome kunnen stappen.

Lees ook: Alles over de EK Atletiek in Rome (deelnemers en tijdschema)

Jonas Phijffers

400-meterloper, liep dit jaar 46.02 seconden tijdens de Next Generation Athletics in Nijmegen. Staat daarmee vierde op de Nederlandse jaarranglijst. De individuele nationale limiet stond op 45.50, de internationale limiet op 45.40.

‘Belastbaarheid blijft een aandachtspunt bij mij en daarom heb ik ervoor gekozen het aanbod voor de World Relays op de Bahama’s af te slaan. Een lastige keuze, maar mijn gezondheid staat voorop. Daarbij wist ik dat het mijn plekje in het 4×400-meterteam voor de EK zou kunnen kosten als consequentie. Dat voelde niet helemaal eerlijk. Waarom mogen de snelste jongens niet gewoon lopen? Daarnaast had ik het volle vertrouwen de limiet voor de EK (45.40) te kunnen lopen.

Op de laatste 400 meter in Brussel na heb ik iedere race zelf moeten maken. Met erg verschillende openingssplits heb ik constant laag in de 46 seconden kunnen lopen, met 46.02 als PR. Daarom denk ik dat ik gewoon bij de 4×4-selectie hoor te zitten. Ik ben het hele seizoen stabiel geweest in 1-op-1 duels en heb mijzelf bewezen in de totaaluitslag in Brussel. Erg jammer dat ik zag dat ik niet in de selectie zit. Vooral omdat dit nooit naar mij gecommuniceerd is. Ik kwam er pas achter toen het team bekend werd gemaakt, zonder enige uitleg waarom ik niet mee kan. Al zit ik er nu niet heel erg mee. Ik had het ook wel een beetje zien aankomen. Ik ben al zoveel beter dan vorig jaar, die snelle seizoenstijd komt vanzelf. Tot die tijd bouwen we vrolijk door. Mijn tijd komt nog wel! Verder ben ik wel tevreden over het outdoorseizoen tot nu toe. Ik zit nu in mijn derde jaar bij Team Sotra en het is pas het eerste jaar dat ik de trainingsomvang helemaal heb mee kunnen draaien. Alleen een scheurtje in mijn hamstring, vijf weken voor de NK indoor, gooide wat roet in het eten.’

Hier vind je de Europese ranglijst. Hier vind je alle Nederlandse kwalificatie-eisen.

Koen van der Wijst

Polsstokhoogspringer, sprong dit jaar 5.50 meter. De nationale limiet eis voor de EK in Rome stond op 5.63 meter, internationaal voldeed een plek bij de eerste 30 op de Europese ranglijst of 5.75 meter.

‘Toen de selectie bekend werd, was ik als eerste verbaasd. Ik begreep niet dat ik niet kon gaan en sommige andere atleten zonder limiet op zak wel. Mijn 28e plaats op de Europese ranglijst zou in veel landen volstaan, maar in Nederland niet. Hoop had ik dat ik wellicht nog aan de EK kon deelnemen als ik de situatie uitlegde bij de Atletiekunie. Dat was niet het geval helaas. Daaruit volgde onbegrip en moedeloosheid. Ik ging over de gebeurtenissen nadenken en besefte hoe kwalijk ik de hele situatie vind.

Het feit dat de bond vrijwillig en bewust atleten uitsluit van een Europees atletiektoernooi, daar kan ik met mijn hoofd niet bij. De druk op atleten is al enorm, zowel binnen als buiten de atletiek. Ik begrijp de voordelen voor de Atletiekunie van het uitsluiten van atleten aan een Europees atletiektoernooi niet. In mijn ogen zijn er juist een hoop redenen waarom het uitzenden positieve effecten teweeg brengt. In de kwalificatie-procedure bij komende internationale toernooien zie ik graag dat de Atletiekunie daadwerkelijk achter de atleet staat. Ik hoop dat de bond open staat om het gesprek aan te gaan over het afschaffen van hogere Nederlandse eis. Naast het aanpassen van de procedure hoop ik dat de Atletiekunie de processen omtrent het opstellen en volgen van deze procedures transparanter zal maken, zodat mensen zoals ik beter begrijpen waarom er gebeurt wat er gebeurt en zodat situaties zoals deze voorkomen kunnen worden.

Ik heb in de eerste maanden van 2024 een goede basis kunnen leggen voor een mooi zomerseizoen. Helaas zijn de EK al vroeg dit jaar en ben je met polsstokhoogspringen, net als bij veel andere onderdelen, afhankelijk van wedstrijdritme en goede omstandigheden. Ik werk naast het topsporten, om in mijn levensonderhoud te kunnen voorzien. Hierdoor kon ik niet op trainingsstage gaan. Ik ben trots dat ik met mijn prestaties in 2024 heb aangetoond thuis te horen op het EK atletiek en heb er alle vertrouwen in dat het een mooie sportzomer wordt.’

Zie statement Koen onderaan dit artikel.

Nieuwsbrief: Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox

Stefan Nillessen

1500-meterloper, liep dit jaar 3:36.16. De nationale limiet stond op 3:35.16, internationaal was 3:36.00 voldoende.

‘Mijn outdoorseizoen begon prima. Gelukkig is deze nog lang niet afgelopen. Ik ga nu eerst weer een periode doortrainen, voordat ik weer wat races ga lopen. Of ik steken heb laten liggen voor EK-kwalificatie? Ik denk dat ik bij de Next Generation Athletics in Nijmegen en de IFAM Outdoor in Brussel wel wat meer ballen had mogen tonen in het middenstuk. Daar heb ik de meeste steekjes laten liggen. Op een soort clementie van de Atletiekunie heb ik eigenlijk niet gehoopt. Ik wist dat ik met mijn persoonlijk record van 3:36.16 niet aan de Nederlandse limiet van 3:35.16 en internationale limiet van 3:36.00 had voldaan. Daarbij stond ik op de ranking niet zo goed, waardoor het wel zeker was dat ik niet meeging naar Rome.

Het missen van kwalificatie gaf me geen mentale tik, maar het was uiteraard wel even balen. Maar nu is het gewoon schakelen en kijken wat er verder nog mogelijk is dit seizoen. Olympische Spelen zouden natuurlijk heel erg vet zijn en dat lijkt me ook niet onmogelijk. Het is niet dat ik momenteel iets aan het beleid zou willen veranderen. Het is zoals het is. Misschien dat mijn mening anders zou zijn als ik de internationale, B-limiet had gehad, maar ja, dat heb ik niet. Dus voor mij is het gewoon doorlopen de volgende keer.’

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten