Home Laatste NieuwsDe week van... De Week Van: Louise Carton

De Week Van: Louise Carton

door hardloopnetwerk

Hoe trainen topatleten? In deze rubriek geven de beste atleten uit Nederland en België een unieke en gedetailleerde kijk in hun trainingsweek. 

Door Anne Luijten

Onderstaande trainingsweek is bijgehouden door de Belgische 5000m-loopster Louise Carton, vanuit haar toenmalige trainingslocatie St Moritz. Louise stond eerder ook al in onze rubriek ‘Blessurepraat’, waarin ze openhartig sprak over haar ervaringen met blessures en overtraining. Gelukkig heeft ze sindsdien de stijgende lijn weer gevonden en zijn de looptrainingen opgevoerd. Ook dit keer deelt ze openhartig haar ervaringen. We mogen meekijken met een trainingsweek in aanloop naar de 5000 meter bij de Nacht van de Atletiek in Heusden, die morgen (zaterdag 21 juli) plaatsvindt:

”Dat was nog eens een pittige trainingsweek! Mijn trainingsweek liep van woensdag 4 juli tot dinsdag 10 juli. Toen ik na de zomer twee maanden niet kon trainen door oververmoeidheid hebben we beslist om onze weken wat anders in te delen. Ik neem nu veel vaker een volledige rustdag. Daardoor lopen mijn weken niet steeds van maandag tot zondag. Zo train ik 7, 8 of 9 dagen en neem dan een rustdag.

Op 25 juni trok ik naar Sankt Moritz voor een volgend trainingsblok. Het is mijn eerste stage hier en ik vind het echt heerlijk! Elke dag kunnen genieten van de prachtige omgeving in de bergen, wat wil je nog meer?

Na een eerste week van aanpassing met vooral rustige trainingen, dreven we de trainingen wat op. In totaal liep ik deze week 125 kilometer met wat langere tempo’s. Dergelijke weken doe ik enkel op stage. Thuis doe ik eerder weken van 90 tot 110 kilometer.

Woensdag stond de eerste pistetraining op het programma. Na een rustdag voelde ik me heel erg fris. Het leek me geen enkele moeite te kosten. Het gaf me alvast vertrouwen voor de rest van de week. Ook mijn tempotraining op zaterdag ging goed, zeker op hoogte. Trainingen met langere tempostroken zijn mijn favoriete inspanningen. Zeker als het gevoel goed zit, dan heb je het gevoel dat je kunt blijven lopen.

 

Jammer genoeg ben ik een slechte slaper. Na een aantal slechte nachten voel ik snel dat mijn lichaam minder goed herstelt. Op het einde van de trainingsweek voelde ik me vermoeid door de combinatie van meer trainen en minder goed slapen. De langere duurloop op maandag ging nog vlot, maar de tempotraining op dinsdag was een gevecht met mezelf. Er stond heel veel wind en tijdens mijn tweede strook trachtte ik hetzelfde tempo aan te houden tegen de wind in. Dat voelde eigenlijk te zwaar aan. Ik begon me wat op te jagen, wat niet echt hielp natuurlijk 😉 Zulke dagen horen er ook bij. Het blijft soms een moeilijke oefening om de juiste balans te vinden tussen belasting en voldoende recuperatie.

De rustdag kwam dus op het juiste moment! Ideaal om even de gedachten te verzetten. Ik nam de kabelbaan naar 1 van de vele bergtoppen. Boven kon ik genieten van het prachtige uitzicht vanuit een terras met thee en taart.

Dit was de laatste grotere trainingsweek voor mijn volgende wedstrijd op zaterdag 21 juli [in Heusden, red.]. De laatste week bouwen we echt af, op zoek naar de nodige frisheid. Ik hoop er mij alsnog te plaatsen voor de EK in Berlijn. Als alles goed gaat, dan loop ik binnenkort ook een 1500m. Mijn grootste doelstelling blijft echter gezond blijven en genieten!”

Trainingsweek Louise Carton woensdag 4 juli tot dinsdag 10 juli 2018 (loopkilometers; aantal minuten alternatief; training(en); opmerkingen over de trainingsdag)

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten