Home Laatste NieuwsBlessurepraat Blessurepraat met Louise Carton

Blessurepraat met Louise Carton

door hardloopnetwerk

De Belgische middellangeafstandloopster Louise Carton is weer aan het trainen na een rustperiode. Sinds de zomer kampte ze met overtraining en daarna ook nog met enkelverzwikkingen. Een lastige periode waarin ze het lopen op een lager pitje zette en zich meer moest focussen op alternatieve training. Ze vertelt in deze blessurepraat aan Hardloopnetwerk hoe ze deze periode heeft doorstaan.

Door Floor Doornwaard

Wil je je even voorstellen?

Hoi, ik ben Louise Carton en ben geboren in het Belgische Oostende. Van maandag tot vrijdag ben ik in Leuven te vinden, aangezien ik daar de nodige faciliteiten heb om te trainen. Het weekend breng ik meestal door aan de zee (thuis in Oostende). Ik focus mij vooral op de 5000m, maar 3000m is ook 1 van mijn favoriete afstanden. Toch blijft mijn grootste liefde het veldlopen!

Welke blessure heb je en hoe is dit (denk je) ontstaan?

Na het zomerseizoen had ik te kampen met overtraining/oververmoeidheid. Al sinds juni had ik heel veel rugpijn met uitstraling naar mijn benen, waardoor die altijd zwaar aanvoelden. Dat heeft mentaal ook ontzettend veel energie gekost. Zo was ik tegen september helemaal op. Ik heb weken bijna niet getraind en toen ik opnieuw ging opbouwen, sloeg ik mijn enkel om. Dat was op zich niet zo erg, maar het gebeurde daarna nog 5 keer. De schade wordt iedere keer wat groter en ik moest telkens mijn loopschoenen weer aan de kant zetten.

Wat zijn je hobby’s buiten hardlopen om?

Ik heb vroeger lang les gevolgd in de muziekschool. Als instrument koos ik voor piano, maar ook meezingen in het jongerenkoor vond ik geweldig. Ook nu kruip ik af en toe nog eens achter mijn piano. Daarnaast heb ik ook een passie voor (meestal) gezond eten en koken. Ik vind het leuk om in kookboeken te bladeren, op zoek naar nieuwe recepten.

Welke ervaringen heb jij gehad met het herstellen van een blessure?

Het herstellen van een blessure is uiteraard niet gemakkelijk. Het komt ook nooit op een goed moment. Toch kun je meestal op een of andere manier bezig blijven en aan je conditie werken. Ik vond het dan ook vreselijk toen ik zo goed als niet mocht trainen om te herstellen van mijn oververmoeidheid. Met de enkelblessure die er dan bijkwam kon ik beter omgaan. Liever geblesseerd, maar wel mogen trainen dan helemaal niets mogen doen.

Denk je dat jouw blessures je sterker hebben gemaakt als atleet (zowel mentaal als fysiek)?

Zeker en vast! Vooral mentaal heb ik de afgelopen periode grote stappen kunnen zetten. Ik heb veel tijd gehad om na te denken, maar vooral om aan mezelf te werken. Ik benader veel dingen op een positievere manier en probeer te focussen op de dingen die wel goed gaan.

Door een lange rustperiode heeft mijn lichaam de kans gekregen om volledig te herstellen. Met het langzaam opbouwen heb ik geleerd om naar mijn lichaam te luisteren. Allemaal dingen die me op de lange termijn sterker hebben gemaakt!

Wat voor een alternatieve trainingsvormen beoefen je, om toch je conditie te behouden?

Ik heb een aantal weken intensief alternatief getraind. Toen deed ik mijn intervalsessies in het water (aquajoggen). De duurtrainingen deed ik op de fiets, de crosstrainer en op de ElliptiGo (als het weer dat toeliet).

Heb je boeken/series/films of een quote gekeken/gelezen die je bij je herstel geholpen hebben?

Aangezien ik een aantal weken weinig kon trainen, had ik best veel tijd om te lezen. De 3 boeken waar ik het meeste aan heb gehad zijn deze:

– You are a badass van Jen Sincero (werkt heel aanstekelijk)

– Overstijg jezelf van Joe Dispenza (over hoe je anders kunt denken, beetje wetenschappelijk)

– De moed van imperfectie van Brené Brown (aanrader voor diegenen die ook wat last hebben van perfectionisme)

Hoe ga je ervoor zorgen dat je niet nog een keer geblesseerd raakt?

Om mijn enkel sterker te maken, doe ik veel oefeningen. Voorlopig moet ik elke training nog met tape lopen en moet ik uitkijken op welke ondergrond ik ga lopen. De bedoeling is om die enkel op te trainen en langzaam weer de impact op te bouwen en vertrouwen te winnen op elke soort ondergrond.

Ik moet wel waakzaam blijven om niet opnieuw oververmoeid te geraken. Op advies van de sportarts neem ik elke week nog een volledige rustdag. Dat was best moeilijk voor mij, maar het is een goeie oefening om mijn lichaam te leren aanvoelen.

Hoe voelde je je de eerste keer toen je weer je hardloopschoenen aan mocht trekken?

Enerzijds was ik vooral blij dat ik opnieuw buiten kon gaan sporten! Anderzijds was ik ook wat onzeker. Ik moet voor elke training een tape laten aanleggen, maar dat wil niet zeggen dat ik die enkel niet weer kan omslaan. Dus het was zeker een loopje met een dubbel gevoel!

Heb je tips voor atleten die op dit moment ook dealen met een blessure?

Probeer het leuk te houden. Natuurlijk wil je niets liever dan gewoon weer lopen, maar je kunt deze periode gebruiken om eens wat nieuwe dingen te doen. Niet alle vormen van alternatief trainen zijn even leuk. Dus… VARIATIE! Combineer verschillende trainingen, dat houdt je ook mentaal fris.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je af en toe even stilstaat bij de vooruitgang die je al hebt gemaakt. Noteer voor jezelf waar je stond enkele dagen of weken geleden en kijk dan waar je nu staat. Vaak heb je al veel grotere stappen gezet dan je op dat moment beseft!

En dan de gouden tip… KEEP SMILING!

Foto: Instagram Louise Carton

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten