Home Laatste NieuwsBlessurepraat Blessurepraat met Saskia Weinans

Blessurepraat met Saskia Weinans

door hardloopnetwerk

Onlangs deelde ze haar ervaring met een eetstoornis. Vandaag vertelt ze over haar ervaring met blessures. De dappere Saskia Weinans praat met Hardloopnetwerk over hoe ze met teleurstellingen omgaat, deelt zij haar favoriete quotes en spreekt onder andere hoe ze haar conditie behoudt tijdens een herstelperiode.

Door Floor Doornwaard

Wil je je even voorstellen?

Mijn naam is Saskia Weinans, ik ben 23 jaar. Ik ben geboren in Ulft. Nu woon ik sinds kort weer bij mijn ouders in deze omgeving, namelijk Gendringen. Ik train bij Running Team Liemers van Titus Fierkens in Zevenaar. Een hele fijne, gezellige en gemotiveerde groep. Daarnaast ben ik sinds kort fysiotherapeute bij Fysi-o2 in Nijmegen van Luc Schout. Mijn favoriete afstanden zijn de 5000 meter op de baan en de 10 kilometer tot de halve marathon op de weg.

Welke blessure heb je en hoe is dit, denk je, ontstaan?

Momenteel heb ik een atypische runners knee. Deze is waarschijnlijk ontstaan door een combinatie van factoren. Mijn belastbaarheid was lager door weinig spiercellen en weinig vet. Daarbij heb ik meer heuvels en langere afstanden gelopen de week voor het ontstond.

Wat zijn je hobby’s buiten hardlopen om?

Naast hardlopen vind ik het erg leuk om dingen te doen met mijn zusje, we zijn heel erg close. Afgelopen zomer zijn we ook samen naar Londen geweest om naar de WK te kijken. Dat was super, ook de dagen in de stad van Londen zelf. Verder vind ik het erg leuk om zelf kleding te maken en hou ik van koken.

Welke ervaringen heb jij gehad met het herstellen van een blessure?

Ik heb, helaas, veel ervaring met herstellen van blessures… Aan de ene kant door mijn eigen blessures. Herstel van een blessure wordt vaak gezien als een lichamelijk iets. Deels is dit natuurlijk waar maar er spelen veel meer factoren mee in herstel naar mijn mening. Voeding, rust en mentale toestand is hierbij ook zeker van belang. Daarnaast mag ik mij, sinds april dit jaar, ook fysiotherapeut noemen. Hierdoor kom ik natuurlijk nog meer in aanraking met (sport)blessures. Elke blessure is anders en ieder mens ook. Dat maakt elke behandeling ook weer anders en dat vind ik juist het mooie aan het beroep. Elke keer weer samen kijken wat iemand nodig heeft om tot een goed herstel te komen. Bij sporters is hier vaak veel afremming bij nodig. Veel sporters willen veel te graag en veel te snel weer. Dat klinkt voor mij bekend.

Denk je dat jouw blessures je sterker hebben gemaakt als atleet, zowel mentaal als fysiek?

Mijn blessures hebben mij zeker weten sterker gemaakt. Ik heb lang geworsteld met de mentale verwerking. Eigenlijk is deze blessure de eerste waarbij ik nu goed weet hoe ik hiermee moet handelen. Daar ben ik heel blij mee, ik kan het beter relativeren. Eerder stortte mijn wereld compleet in en wist ik niet meer wat ik moest doen. Nu weet ik wat ik kan doen om afleiding te hebben. Fysiek ben ik zeker sterker geworden door mijn blessures. Waar ik op 17-jarige leeftijd nog een bambi werd genoemd door mijn gigantische onstabiele slungelbenen, ben ik nu veel stabieler geworden. Al valt hier nog steeds veel winst te behalen.

Wat voor een alternatieve trainingsvormen beoefen je, om toch je conditie te behouden?
Sinds mijn stressfractuur heb ik het rennen over de bodem in het zwembad ontdekt. Dit was een stap voor het lopen. Dit op advies van fysiotherapeut Joost Vollaard. Dit bevalt goed. Ik houd van in het water zijn dus dat is fijn. Daarnaast hebben wij thuis een crosstrainer dus hier maak ik dankbaar gebruik van. Als het niet sneeuwt stap ik ook graag op de racefiets tijdens een blessureperiode. Helaas is het soms, zoals nu bij de runners knee, niet mogelijk om (veel) gebruik te maken van de crosstrainer of fiets. Daarnaast doe ik oefeningen onder begeleiding van Joost.

Heb je boeken/series/films of een quote gekeken/gelezen die je bij je herstel geholpen hebben?

Ik hou van quotes en ik ben er laatst drie tegengekomen die mij bij zijn gebleven.

,,Eventually you’ll end up where you need to be, with who you’re meant to be with, and doing what you should be doing. Patience is the key.’’

Ik geloof er echt in dat dingen gebeuren met een reden. Ik denk dan ook dat je uiteindelijk ergens doorheen moet (bijvoorbeeld dus een blessure) om te komen waar jij uiteindelijk zou moeten komen. Deze quote helpt mij daaraan herinneren.

,,Your dream doesn’t have an expiration date. Take a deep breath and try again.’’ Deze vond ik een goede, omdat ik moeite heb met het geduld te bewaren haha!

,,I will no longer allow the negative things in my life to spoil all of the good things I have. I choose to be happy.’’

Deze is om in de tussentijd mij vast te houden aan alle dingen die nog steeds mooi en goed zijn en niet alleen maar te kijken naar de blessure en daarin te blijven hangen.

Hoe ga je ervoor zorgen dat je niet nog een keer geblesseerd raakt?
Ik ben nu hard bezig mijn belastbaarheid te vergroten door middel van oefeningen en ook loop ik bij een diëtiste om mijn eiwitten en vetten goed op de rit te krijgen.

Hoe voelde je je de eerste keer toen je weer je hardloopschoenen aan mocht trekken?
Dit is altijd een van de meest spannende momenten vind ik. Aan de ene kant voel ik mij enorm enthousiast en ben ik super blij, maar ook is er altijd nog behoorlijk wat angst aanwezig. Want wat als het toch niet goed is?

Heb je tips voor atleten die op dit moment ook dealen met een blessure?

Blijf in jezelf geloven. Geniet van alles wat je nu kan doen nu je niet traint. Houd vol aan het idee dat het weer over gaat en als het eenmaal zo ver is zul je dubbel zo hard genieten van elke seconde die je rent!

Foto: Facebook Saskia Weinans

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten