Home Laatste NieuwsBlessurepraat ”Het moment van de blessure was vrij snel, namelijk tijdens de warming-up”

”Het moment van de blessure was vrij snel, namelijk tijdens de warming-up”

door hardloopnetwerk

Thijmen Kupers meldde zich in februari af voor het NK indoor in Omnisport, Apeldoorn. Een achillespeesblessure, die hij opliep na een IAAF indoor meeting in Düsseldorf begin die maand, gooide roet in het eten. Ook kreeg Thijmen nog eens flink de griep te pakken… Geen ideaal begin van het jaar. Tegen Hardloopnetwerk vertelt Thijmen over deze periode en vertelt hij welke stappen hij nu neemt om er in het zomerseizoen weer te staan!

Door Floor Doornwaard

Wil je je even voorstellen?

Mijn naam is Thijmen Kupers, 26 jaar. Ik ben in Doetinchem geboren en opgegroeid in Lengel, Groningen. Ik loop bij Team4mijl en mijn favoriete afstand is 800 (..& 1000m en 1500m).

Welke blessure heb je en hoe is dit (denk je) ontstaan?

Achillespeesblessure… Dit komt altijd door overbelasting. Het moment van de blessure was echter wel vrij snel, namelijk tijdens de warming-up van de 800m in Düsseldorf. De wedstrijd heb ik zonder pijn kunnen lopen en na de wedstrijd voelde ik minimale pijn. Echter de dag erna was de pees behoorlijk pijnlijk. Dus misschien een acuut moment bij een verkeerde beweging?

Het moment van de blessure was echter wel vrij snel, namelijk tijdens de warming-up van de 800m in Düsseldorf.

Wat zijn je hobby’s buiten hardlopen om?

Muziek maken, programmeren en Netflix series kijken.

 Welke ervaringen heb jij gehad met het herstellen van een blessure?

Ik ken veel blessures en heb er een aantal gehad helaas. Ik denk dat ik wel redelijk ervaren ben in het oplossen van blessures en trainingsopbouw, doordat ik verschillende blessures gehad heb.

 Denk je dat jouw blessures je sterker hebben gemaakt als atleet?

Blessures vormen je en testen je veerkracht. Vooral mentaal denk ik. Fysiek helpt het je natuurlijk niet echt vooruit als je niet volledig kan trainen. Echter zou je kunnen bedenken dat met je getrainde mentale krachten (door de blessure) je harder kunt trainen en je er fysiek dus wel sterker van kunt worden. Ik heb nooit echt veel moeite gehad om maximaal te gaan in een wedstrijd, hoewel ik er in trainingen in de loop der jaren wel beter in ben geworden.

Wat voor een alternatieve trainingsvormen beoefen je, om toch je conditie te behouden?  

Op het moment ben ik nog niet heel actief vanwege de griep die ik dit jaar heb opgelopen (voor het eerst in mijn hardloopcarrière voor zover ik me kan herinneren). Ik loop wel op de AlterG en ik fiets. Ook de crosstrainer en zwemmen staan op het schema. Wat hier ook op staat zijn oefeningen gericht op het versterken van mijn achillespezen.  Zoals je kunt lezen zoek ik veel verschillende soorten op, want in een herstelprogramma is het belangrijk dat je gemotiveerd blijft. Een gevarieerd programma kan daar zeker bij helpen. Even een andere sport beoefenen, houdt je fris.

Ik loop wel op de AlterG en ik fiets. Ook de crosstrainer en zwemmen staan op het schema.

 Is er een speciaal product dat je geholpen heeft tijdens je herstel?

Ik gebruik een fysioprogramma dat me helpt. Verder heeft een peesblessure tijd en toch ook belasting nodig, dus daar probeer ik voor te zorgen.

Heb je boeken/series/films of een quote gekeken/gelezen die je bij je herstel geholpen hebben?

Niet echt. Ik lees hier en daar wat specifieke literatuur over de blessure maar verder houd ik me bezig met mijn studie om me af te leiden.

Hoe ga je ervoor zorgen dat je niet nog een keer geblesseerd raakt?

Fysiotherapie en oefeningen om de pezen extra sterk te maken. Veel meer lijkt er op dit moment niet aan de hand met het huidige schema.

Hoe voelde je je de eerste keer toen je weer je hardloopschoenen aan mocht trekken?

Onzeker en licht teleurgesteld. Ik kreeg dus weer wat last van mijn achillespees. Je hoopt dan dat alles weer helemaal goed voelt, maar dat is eigenlijk nooit 100% zo. Ik voelde nog wat lichte pijn, maar wat ook ‘mocht’. Toch is het altijd vervelend en teleurstellend.

Heb je tips voor atleten die op dit moment ook dealen met een blessure?

Blijf rustig en loop niet te hard van stapel zodra je weer kan beginnen. De extra rust die je hebt gehad, heeft je lichaam veranderd en die verandering terugdraaien kost gewoon tijd. De rust bewaren en daarmee content zijn is erg lastig, maar wel belangrijk als je niet weer last wilt krijgen van dezelfde of een nieuwe blessure.

Bedankt Thijmen voor je antwoorden en tips. Succes met je herstel!

Note: Carousel will only load on frontend.

Foto: Thijmen Kupers

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten