Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atleet van de week: Jeroen Bakker

Atleet van de week: Jeroen Bakker

door hardloopnetwerk

Onze ‘Atleet van de Week’ is Jeroen Bakker. Al jarenlang is zijn WhatsApp-status “Nihil sine labore”, dit betekent dat er geen resultaat of beloning is als je er niets voor doet. Wij besloten tien vragen aan de atleet van TEAM A.A.R.T. te stellen.

Door Jasper Boot

Wanneer ben je begonnen met atletiek?

Mijn eerste ervaring met hardlopen was al toen ik 8 jaar was. Mijn broer zou meedoen met een hardloopwedstrijd in het dorp, maar vond het allemaal erg spannend. Hij besloot mee te doen als ik ook mee zou rennen. Ik had net een voetbalwedstrijd gespeeld en liep op gewone schoenen, maar besloot toch leuk mee te doen -en je raad het al- ik kwam als eerste over de finish. Hieruit bleek dat ik lopen erg leuk vond en het ook aardig kon. Vanaf dat moment ben ik ook begonnen met trainen samen met mijn schoolvrienden en de hoofdmeester van de school. Hierdoor ben ik eigenlijk begonnen met hardlopen, want echt atletiek heb ik dus nooit gedaan.

Waar ligt jouw kracht als atleet?

Het is altijd lastig om te zeggen waarin je nou echt uitblinkt, maar ik denk dat mijn kracht als atleet ligt in het plezier wat ik heb in het lopen. Ik geniet van de natuur en een training voelt voor mij bijna nooit als een soort verplichting (naast ochtendloopjes in de winter), maar is juist iets waar ik iedere dag weer zin in heb. Hierdoor kan ik veel trainen zonder mijn motivatie te verliezen, dit is cruciaal wil je goede wedstrijden kunnen lopen.

Wat zijn jouw verbeterpunten?

Voornamelijk ochtendloopjes heb ik dus moeite mee, maar tegenwoordig is het voor mij af en toe nodig (denk ik) om twee keer op een dag te trainen. Dit betekend dan rustig en relatief kort een loopje in de ochtend, om vervolgens in de avond nog tempo’s te kunnen lopen met frisse benen. Echter ben ik geen ochtendmens, wat het soms moeilijk maakt om mijn bed uit te komen en te gaan rennen, voordat ik naar de universiteit ga.

Wat zijn jouw ambities op korte termijn?

Op de korte termijn wil ik een top 10-klassering lopen bij een wedstrijd van het nationaal cross circuit. Afgelopen Warandeloop zat ik hier erg dichtbij, maar het is iets wat mij nog niet gelukt is, maar wel zeker realistisch is. Daarna wil ik een sterk baanseizoen lopen met de focus op de 800 meter.

Wat doe jij in de voorbereiding op een wedstrijd?

Mijn wedstrijdvoorbereiding bestaat voornamelijk uit het drinken van koffie, veel koffie en nog meer koffie. Daarnaast zorg ik natuurlijk dat ik ben uitgerust. Zo doe ik meestal de twee dagen voor een grote wedstrijd niets meer dan een heel klein beetje loslopen en zorg ik dat ik op tijd in mijn bed lig de dag voor de wedstrijd.

Met welke atleet zou jij één dag willen ruilen?

Graag zou ik één dag, of eigenlijk wel meer dan één dag willen ruilen met een atleet trainend in Kenia. Ik ben jaren geleden met mijn ouders in het camp van Lornah Kiplagat in Iten geweest, dit lijkt mij de perfecte trainingslocatie voor iedere atleet, hier kan je echt genieten van je trainingen.

Graag zou ik één dag, of eigenlijk wel meer dan één dag willen ruilen met een atleet trainend in Kenia.

Wat is jouw favoriete sport naast atletiek?

Naast het lopen doe ik zelf niet aan andere sporten, maar het volgen van andere sporten doe ik wel gepassioneerd. Zo volg ik ieder jaar elke etappe van de Tour de France, kijk ik de wereldbekerwedstrijden van het schaatsen en het WK darts mis ik bijna geen wedstrijd.

Doe jij liever een duurloop of een intervaltraining?

Zelf heb ik helemaal geen voorkeur tussen een duurloop of een intervaltraining, want interval is vaak uitdagender en kan ik wel iets meer tegenop kijken als ik weet dat het zwaar gaat worden, maar dan is de voldoening vaak ook weer extra groot.

Wat is je levensmotto?

Al jarenlang is mijn WhatsApp-status “Nihil sine labore”. Dit betekent dat er geen resultaat of beloning is als je er niets voor doet. Dit vertaalt zich naar het hardlopen toe en dat je goed moet trainen om ook een goede wedstrijd te kunnen lopen.

Al jarenlang is mijn WhatsApp-status “Nihil sine labore”, dit betekent dat er geen resultaat of beloning is als je er niets voor doet.

Wat zou er moeten veranderen om de Nederlandse atletiek aantrekkelijker te maken?

Meer aandacht in de media aan atletiek geven en meer sponsoren zoeken om te investeren in de wedstrijdatletiek. Er zijn zoveel verschillende onderdelen in de atletiek en heel veel recreanten lopen, waardoor lokale lopen meer aandacht krijgen voor mijn gevoel dan de grote wedstrijden. Ook zou ik graag zien dat ik niet voor iedere wedstrijd inschrijfgeld moet betalen, maar als wedstrijdlid van de Atletiekunie eenmalig contributie betaal net zoals bij voetbal en hockey.

Foto: Odile Verzantvoort

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten