Home Laatste NieuwsBlessurepraat Blessurepraat met Nenah de Coninck

Blessurepraat met Nenah de Coninck

door hardloopnetwerk

Na jarenlange onzekerheid en vage pijntjes is er eindelijk duidelijkheid gekomen voor Nenah de Coninck. De 21-jarige hordenloopster uit België heeft eind 2017 te horen gekregen dat ze leidt aan het compartimentsyndroom. Deze blessure houdt in dat er te veel druk ontstaat in de compartimenten in je onderbeen. Compartimenten zijn spiergroepen omhuld in kapsels. Door de druk kan bloed niet goed worden rondgepompt en kan de functie van het omringende weefsels in gevaar komen. Gelukkig is hier wat aan te doen. Nenah is na de diagnose geopereerd om voor eens en voor altijd af te rekenen met deze blessure.

 

 

 

 

 

 


Door Floor Doornwaard

Wil je je even voorstellen?

Ik ben Nenah De Coninck, 21 jaar en ik woon in Gent, hier ben ik ook geboren. Ik doe nu 10 jaar aan atletiek. Ik train bij Patrick Himschoot, samen met Sarah Missinne, Chloë Beaucarne, Dario De Borger, Michael Obasuyi, Hanne Van Camp, Katrijn Boone en Orphée Depuydt. Mijn specialiteit is de 400m horden, maar de 100m horden en 200m loop ik ook heel graag!

Welke blessure heb je en hoe is dit (denk je) ontstaan?

Van in het begin van mijn loopcarrière had ik last aan beide scheenbenen. Scheenbeenvliesontstekingen waren eigenlijk standaard geworden bij mij. Ik heb dus 9 jaar lang constant oefeningen gedaan om alle spieren rondom mijn scheenbeen sterker te maken. Wat ik niet wist, is dat ik geboren ben met een te klein beenvlies, waardoor mijn spieren eigenlijk niet uit konden zetten, maar ze wel in volume bleven toenemen. Daardoor is de druk binnenin mijn beenvlies veel te hoog geworden. Dat heb ik pas ontdekt eind 2017. Er was in beide onderbenen sprake van het compartimentsyndroom. Op 18 december volgde de operatie.

Ik heb dus 9 jaar lang constant oefeningen gedaan om alle spieren rondom mijn scheenbeen sterker te maken

Wat zijn je hobby’s buiten hardlopen om?

Ik ben een vrij lui persoon (dat geef ik eerlijk toe). Dus naast mijn sport doe ik niet heel veel. Ik kijk heel graag series op Netflix en ga graag eens rondlopen in Gent met vriendinnen of mijn vriend.

Welke ervaringen heb jij gehad met het herstellen van een blessure?

Elke blessure merk ik dat ik altijd vooruit blijf kijken. Ik reken dan uit hoelang ik out zou zijn en wanneer ik terug op de piste (=Belgisch voor atletiekbaan) zou kunnen staan. Aan de hand daarvan stel ik voor mijzelf doelen op. Telkens wanneer het eens moeilijk gaat denk ik aan mijn doel en is de motivatie direct terug aanwezig.

Denk je dat jouw blessures je sterker hebben gemaakt als atleet?

Absoluut. Ik ben mentaal heel sterk en keihard voor mijzelf, zowel op als naast de piste. Ik wil altijd de beste versie van mijzelf zijn, altijd beter doen. Met mijn doelen in mijn achterhoofd lukt dat ook meestal.

Wat voor een alternatieve trainingsvormen beoefen je, om toch je conditie te behouden?

Momenteel mag ik, naast oefeningen van de fysiotherapeut, nog niet veel doen. Mijn spier moet eerst perfect opgetraind zijn voor ik alternatieve trainingsvormen mag doen. Dan zal ik zowel aquajoggen, crosstrainer, fietsen als alter-G lopen afwisselen. Dat laatste is echt heel leuk. Dat is een loopband in een luchtzak waardoor de druk op de benen minder wordt. Dat is mijn persoonlijke favoriet. Je blijft echt het loopgevoel behouden.

Is er een speciaal product dat je geholpen heeft tijdens je herstel?

Ik ben tijdens mijn hele carrière goed geholpen geweest door de Herzog-compressiekousen en een Compex-toestel, dit is een soort spierstimulator. Momenteel mag ik van beide nog geen gebruik maken.

Heb je boeken/series/films bekeken of een quote gelezen die je bij je herstel geholpen hebben?

Er is een quote die mij al heel mijn leven overal doorheen helpt. Deze staat ook op mijn Instagram account (@nenahdeconinck). Namelijk:

An arrow can only be shot by pulling it backwards. When life is dragging you back with difficulties, it means that it’s going to launch you into something great. Focus, and keep aiming’.

Blessure na blessure heb ik dit ook telkens bewezen. Na drie ongelooflijk moeilijke jaren werd ik in 2015 Europees Junioren kampioene. In 2017 liep ik in mei een spierscheur op in mijn hamstring en ik werd in juli 6e op het EK U23. Omdat ik zelf fier ben op mijn doorzettingsvermogen heb ik, dankzij de quote, een pijltje laten tatoeëren op mijn rug.

Ik ben tijdens mijn hele carrière goed geholpen geweest door de Herzog-compressiekousen en een Compex-toestel, dit is een soort spierstimulator

Hoe ga je ervoor zorgen dat je niet nog een keer geblesseerd raakt?

Normaal zouden de blessures nu toch zeker afnemen. Ik ben volgroeid en sterk. Mijn scheenbenen waren altijd het grootste probleem en deze zouden nu ‘gemaakt’ moeten zijn. Daarnaast is communicatie met mijn hele medisch team het belangrijkste. En luisteren naar het lichaam. Als bijvoorbeeld de hamstring ‘nee’ zegt, luisteren!

Hoe voelde je je de eerste keer toen je weer je hardloopschoenen aan mocht trekken?

Na deze blessure heb ik nog niet mogen lopen, maar ik doe wel volop oefeningen bij de fysio. Ik weet wel (uit ervaring van andere blessures) dat het aantrekken van je loopschoenen een hemels moment is. Ik sta echt te popelen om ze terug aan te trekken en rondjes te lopen op de piste!

Ik weet wel (uit ervaring van andere blessures) dat het aantrekken van je loopschoenen een hemels moment is.

Heb je tips voor atleten die op dit moment ook dealen met een blessure?

Ik weet hoe het voelt om geblesseerd te zijn. Ik pieker een dag, en kijk dan weer vooruit. Ik stel een doel op. Al is het maar ‘ik wil volgende week zonder pijn kunnen stappen’. Met kleine stapjes vooruit kijken en niet bij de pakken neer blijven zitten. What doesn’t kill you makes you stronger!

Foto’s: Instagram Nenah de Coninck

 

 

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten