Home Laatste NieuwsBriefwisseling Briefwisseling tussen Noah Schutte & Anne Luijten

Briefwisseling tussen Noah Schutte & Anne Luijten

door hardloopnetwerk

Afgelopen weekend liep Noah Schutte een dik persoonlijk record op de 3000 meter indoor. Dat hij bijna onder de 8 minuten zou lopen, dat had hij zelf niet verwacht. In de nieuwe brief aan Anne Luijten schrijft hij over zijn ervaring. De brief van vorige week is hier te vinden. 

Door Noah Schutte

Dag Anne!

Dank voor de felicitaties! Een PR lopen is altijd leuk, maar het is inderdaad wel verwarrend om opeens een mijl te lopen. Omdat je 1500m tijden gewend bent klinkt je tijd op de mijl ook altijd zo langzaam. Gelukkig kan je het online wel omrekenen, en blijkbaar was mijn mijl een 3:50.86 waard. Dit is wel iets langzamer dan mijn 1500m PR, maar ik was toch blij met het resultaat gezien de voorbereiding en het raceverloop. Ik vind het zelf ook altijd erg leuk om de 3000m te lopen indoor! Je hoort mensen vaak zeggen dat indoor langzamer is dan outdoor, maar ik vind indoor lopen vaak juist makkelijker. Je hebt namelijk nooit last van wind, regen of kou, dus aan de omstandigheden kan het niet liggen. Daarom hoopte ik afgelopen weekend ook op een leuk PR, maar dat ik bijna onder de 8 minuten zou lopen had ik niet echt verwacht.

Hier in de VS heb je ook wel het voordeel dat de indoorwedstrijden erg goed bezet zijn. Zoals je zei komen niet alleen de universiteitsatleten samen, maar doen er ook professionals mee! Zo heb ik dit weekend onder andere Galen Rupp (Olympisch zilver & brons), Yomif Kejelcha (WK Indoor goud) en “onze” Sifan Hassan zien lopen. In mijn serie liepen er 10 jongens onder de 8 minuten. Dat kom je in Europa (bijna) niet tegen! Wat de rare lengte van de baan betreft (307m), daar heb ik wel een theorie over. Alle afstanden starten nu op een van de twee rechte stukken. Met een 300m baan zou je bij sommige afstanden in de bocht starten (denk aan 400m, mijl, 3000m). Met kleinere bochten en alle toeschouwers langs/op de baan is dat toch een stuk minder praktisch!

Tja, post-race-workouts. Dat had ik zelf ook nog nooit gedaan, maar hier is het erg populair. Ik moet zeggen dat ik het zelf alleen doe als ik een kortere afstand heb gelopen, zoals de mijl. Na een 3000m heb ik wel genoeg gewerkt en is herstel mijn prioriteit. Maar inderdaad, praktisch het hele team doet nog wat na een indoorwedstrijd. Wat 200m’tjes of 400m’tjes bijvoorbeeld. Volgens mij was het toetje afgelopen weekend 4x800m. Het idee erachter is inderdaad dat je vanwege de race een workout “mist”, maar door er nog wat aan vast te plakken sla je twee vliegen in één klap. Of het zwaar is? Dat valt (in mijn ervaring) wel mee. Het zwaarste heb je namelijk al gehad! Ik deed zelf 20 minuten ontspannen-hard op het kunstgras na mijn mijl twee weken geleden. Zo heb je naast wat snelheid, ook een goede duurprikkel. Ik probeer altijd goed naar mijn lichaam te luisteren en niet te gek te doen, dat is naar mijn mening de beste manier om blessures te voorkomen!

Ik zag dat je wat minder tevreden was over je optreden bij de Mastboscross. Het feit dat je alsnog als 3e Nederlandse over de finish kwam zegt wel wat over je goede niveau! Je hoort vaker dat het bij terugkomst van hoogtestage weer even wennen is, maar je zult vast zien dat het zich uitbetaalt. Heel veel succes met het NK 10km in Schoorl en het NK cross! Twee superleuke wedstrijden die je vast gemist hebt in de VS (ik mis ze in ieder geval stiekem wel een beetje)!

Groetjes,

Noah

 

 

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten