Home Laatste Nieuws 5 PRs en een bronzen medaille: een recap van onze Loop Je PR met Polar helden

5 PRs en een bronzen medaille: een recap van onze Loop Je PR met Polar helden

door hardloopnetwerk

Na drie maanden van nauwkeurige voorbereiding, met als rode lijn de uitgebreide data van de Polar Vantage V Titan en de begeleiding van Polar-coach Gert-Jan Wassink, werd de Amsterdam Marathon voor het Loop Je PR-team een groot succes. Alle deelnemers (inclusief bonusdeelnemer Erben Wennemars!) liepen naar een persoonlijk record, waarmee de missie van het project meer dan geslaagd is. De een was wel blijer dan de ander. We laten ze een voor een aan het woord.

Mirte Leloup

Mirte Leloup liep in haar thuisstad naar een machtig mooi persoonlijk record van 2:54:27, een persoonlijk record van ruim 3 minuten (was 2:57:43). Hiermee haalde ze ook haar doelstelling om onder de 2 uur 55 te finishen. Bovendien leverde het haar, na de vierde plek van vorig jaar, ook nog eens een bronzen medaille op bij het NK. “Ik heb nog nooit met zo veel spanning en stress aan de start van een wedstrijd gestaan! Sowieso was ik al super zenuwachtig, maar ik vergat ook nog eens mijn tubes waardoor ik om 8.55 uur (lees: 20 minuten voordat ik in mijn startvak moest zijn) nog een retourtje huis moest sprinten. Mijn maximale hartslag voor die dag had ik dus al in de pocket 👌….

Na het startschot moest ik dus eerst even relaxed zien te worden. En dat lukte. Het tempo voelde heel easy aan en zo kon ik Luc, mijn haas, nog wat leuke weetjes vertellen. ‘Kijk, hier woon ik’, ‘hier begint mijn vaste hardlooprondje altijd’, ‘doe maar een energiedrankje bij de volgende post’. Ik verbaasde me over hoe makkelijk ik liep. Tot kilometer 28 ongeveer. Daar ging de marathon echt beginnen… De praatjes verdwenen, mijn benen werden stijver en het soepele pasje dat ik had, werd steeds iets minder.

“De praatjes verdwenen, mijn benen werden stijver en het soepele pasje dat ik had, werd steeds iets minder.”

Maar toen! Toen verscheen daar ineens Gert-Jan met een flinke dosis enthousiasme. Hij fietste een heel stuk mee en dat gaf een enorme boost! Waar Gert-Jan stopte, nam vriendinnetje Cindy het over. Zo hielpen ze me door de pittige kilometers. Het laatste stuk werd het echt vechten. Ik heb me afgesloten van de buitenwereld en me alleen nog maar gefocust op dat einddoel. Ik dacht dat ik qua tempo heel erg in zou zakken met die houten benen, maar op de een of andere manier gebeurde dat niet! Luc bleef me aanmoedigen tot op de laatste meter, wat me heel erg heeft geholpen. En toen die finish: 2:54:27, een dik PR! Geweldig!

Ik werd meteen van de baan getrokken omdat ik derde Nederlandse vrouw was en naar het podium moest. Brons! Wat een dag… En nu? De volgende plannen! Ik geloof nu namelijk ook in een sub 2:53 😃. Waarschijnlijk volgend jaar Berlijn.”

Erben Wennemars

Erben Wennemars liep stiekem drie weken voor Amsterdam in Berlijn al naar een persoonlijk record. Op de een of andere manier wist hij in Amsterdam nog een stuk harder te lopen en met zijn tijd van 2:48.35 voor het eerst onder de 2 uur 50 te duiken. “Ik ben gewoon fit nu. Ik heb heel erg op mijn pasfrequentie gelet en ik heb de laatste maanden veel meer rustige trainingen gedaan. Het was een feest om tot het eind energie te hebben en niet dagen lang met spierpijn rond te lopen na de marathon van Berlijn. In Amsterdam geen druk omdat ik al super tevreden was over Berlijn. Prachtige ervaring om in twee maanden 3 marathons te lopen. Jungfrau, Berlijn en Amsterdam…”

Wouter Hordijk

De allersnelste van het team, en tegelijk de persoon die de meeste minuten van zijn persoonlijke record haalde, was Wouter. Zijn persoonlijk record, gelopen in Amsterdam ’17, stond op 2:44.41, en zijn droomdoel was om onder de 2 uur 40 te lopen. Daar slaagde hij glansrijk in: Wouter liep namelijk naar een schitterende 2.38.53! “Na de laatste zware trainingen en de heerlijke taperweek was het dan zo ver. Na een onrustig nachtje met 3x wakker worden stelde ik mezelf gerust met de gedachte dat de afgelopen week meer telt dan de laatste nacht. Toch maar een uur eerder dan gepland de wekker (6.00u) om met tegenzin een licht ontbijtje naar binnen te werken, wetende dat de eetlust nooit hoog is voor een wedstrijd. Daarna nog anderhalf uur op bed. Om 8u30 zie ik bij een druk Olympisch Stadion de gespannen gezichten van mijn teamgenoten. Heerlijk, we mogen bijna weg! Na een stukje inlopen ga ik pas 10 minuten voor de start het stadion in. Oeps! Gelukkig glip ik makkelijk langs de enorme rij mensen en kom ik op rij 4 voor de start.

‘Rustig starten Wouter!,’ denk ik nog. Toch loop ik na 2 kilometer al 15 seconden voor op schema. Dan maar die 15 seconden voor lief nemen en het juiste tempo van 3.45 vinden. Samen met loopmaatje Ruud van Phanos kom ik goed in mijn ritme. De kilometers vliegen makkelijk voorbij. Na 15 kilometer komt de Amstel. Nu verstand op nul want de komende 10 kilometer zijn er geen aanmoedigingen. Ik heb een mooie groep voor me en de kilometertijden zijn ook nog prima. Ik wil niet te vroeg juichen maar dit gaat geweldig!

“Ik wil niet te vroeg juichen maar dit gaat geweldig!”

Bij het einde van de Amstel komen de mensen en aanmoedigingen me weer tegemoet. Perfect op schema voor 2.37/2.38. Na 30 kilometer met een paar kleine hobbels begint het toch zwaarder te worden. Ineens duikt Gert-Jan op, die 2 kilometer naast me fietst. ‘Let op je houding! Armen ontspannen, schouders omlaag!’ Het lukt ook nog. Gert-Jan zoekt de anderen op en ik mag me verheugen op een enorme groep vrienden bij 38 kilometer. Het lijkt een eeuwigheid te duren maar het geeft zo’n lekker gevoel dat ik nog soepel kan lopen. Wauw! Vondelpark in en naar de finish. Pijn verbijten en gewoon doorlopen, ik zak niet in en blijf boven de 15 kilometer per uur lopen. In het Olympisch Stadion zie ik dat ik nog onder de 2.39 moet kunnen. Bijten, sprinten! 2.38.53! Auw maar yes!! Helemaal leeg en amper energie om te lachen en genieten. Maar die is binnen!”

Frans Hendriks

Frans was in eerste instantie teleurgesteld met zijn tijd van 3:17, omdat het boven zijn streeftijd was. Inmiddels kan hij toch genieten van zijn persoonlijk record. Zijn verhaal: “Zondag was D-day. Ik stond te popelen om het marathon avontuur aan te gaan. Het plan was om weg te gaan op schema 3u10, en na 5 kilometer zat ik precies op schema. Het ging lekker ontspannen en ik begon onder het schema te lopen. Ik hield op mijn Polar Vantage V Titan mijn snelheid in de gaten en zag tevens dat mijn hartslag mooi in zone 1 bleef. Rond 15 kilometer besloot ik iets gas terug te nemen en halverwege zat ik precies op schema. Rond 32 kilometer zag ik coach Gert-Jan opdoemen. Hij fietste een tijdje mee en gaf me goede aanwijzingen en tips. Dit gaf me een enorme boost omdat het zwaarder werd. Onderweg stonden familie en vrienden op verschillende punten om me aan te moedigen en te voorzien van sportdrank, écht fantastisch.

Vanaf kilometer 35 werd het hard werken en kon ik minder tempo maken. Mijn schema moest ik helaas laten varen maar uiteindelijk kon ik mijn Polar horloge na 42.195km stopzetten op 3:17:18. Een nieuw PR!

“Vanaf kilometer 35 werd het hard werken en kon ik minder tempo maken.”

De dag erna baalde ik meer van het feit dat ik mijn streeftijd niet gehaald had, dan dat ik écht kon genieten van mijn nieuwe PR. Inmiddels ben ik toch heel trots en blij dat ik een nieuw PR gelopen heb. Ik kreeg een unieke kans om aan dit Polar project te mogen deelnemen. Ik heb veel geleerd en  mijn niveau is enorm toegenomen. Dit vormt een mooie basis voor de toekomst. Ik ben heel tevreden over de begeleiding door Polar en coach Gert-Jan. Samen met hen en de andere lopers hadden we écht een heel leuk team. Nu uitrusten en binnenkort lekker op vakantie. Daarna nieuwe plannen maken met als doel PR’s te gaan verbeteren. Maar ook niet te vergeten te blijven genieten van het lopen!”

Shiva Zanoli

Net als Frans wist Shiva haar streeftijd van sub-3u50 niet te halen, maar liep ze wel een persoonlijk record, van 3:55.16 naar 3.53.29. “Om 7 uur ging zondag mijn wekker na zowaar een prima nacht. Misschien hielp het dat ik dit keer – in tegenstelling tot mijn eerdere marathons – in mijn eigen bed kon slapen. Met de zenuwen viel het ook best mee. Bij het Olympisch Stadion kwamen er dan toch wat vlinders in mijn buik. Samen met Team #loopjepr nog even op de foto en toen het stadion in. Dat is toch wel heel indrukwekkend. Zoveel energie en nerveuze mensen! Ik voelde mijn hartslag versnellen. In het startvak maar rustig op mijn ademhaling gaan concentreren.

De start was gaaf maar druk. Het tempo ligt lager dan ik wil en even buiten het stadion is er zelfs een opstopping. Op kilometer 1 lig ik al 40 seconden achter op schema… Rond 8 kilometer nogmaals een opstopping, weer zeker 30 seconden “kwijt”. Ik besef me wel dat ik misschien te gefocust ben op de tijd maar kan het niet loslaten. Probeer de verloren tijd dan ook goed te maken in de volgende kilometers waardoor ik eigenlijk te hard ga.

“Op kilometer 1 lig ik al 40 seconden achter op schema…”

Onderweg zie ik Wouter, Mirte en Erben nog langskomen in tegengestelde richting. Wat gaan ze goed! Ik schreeuw hun naam en het geeft wat extra energie, net als de cheerzone op 14 kilometer van mijn lieve sportrust-vrienden. Op 25 kilometer voel ik mijn bovenbenen behoorlijk vollopen en ook kan ik voelen dat er zich blaren aan het ontwikkelen zijn. In mijn hoofd gebeurt van alles. Loop ik op schema, ga ik niet te hard/langzaam? Om de haverklap kijk ik op mijn Vantage V Titan.

Vanaf kilometer 30 verlies ik de mentale strijd een beetje. Ik heb verschillende keren een klein stukje gewandeld. Mijn benen doen zo’n zeer en het voelt alsof ik het niet kan. Toch lukt het me om elke keer wel weer te starten. Een lieve aanmoediging en fijn filmpje van mijn kind. Coach Gert-Jan die nog een stuk naast me komt fietsen met bemoedigende woorden.

De laatste 2 kilometer kan ik toch nog flink versnellen en in het stadion een eindsprint inzetten. Gefinisht in 3.53.29, een pr van bijna 2 minuten. In eerste instantie toch wel een dubbel gevoel want niet waarvoor ik gekomen was… Maar ondertussen kan ik ook wel blij zijn. Ik had bedacht dat dit mijn laatste marathon op de weg zou zijn maar had eigenlijk direct het gevoel.. Dit moet een keer over, die sub 3.50 zit erin. Ik heb nog een appeltje te schillen met de marathon 😉.”

Ben jij benieuwd geworden naar de Polar Vantage horloges? Lees onze review van de Polar Vantage V hier, de review van de Polar Vantage M hier, en de verschillen tussen beide horloges hier.


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten