Home Laatste Nieuws REVIEW: Polar Vantage V

REVIEW: Polar Vantage V

door hardloopnetwerk

Hardloopnetwerk heeft de nieuwe Polar Vantage V, volgens Polar één van de meest complete GPS- en multisporthorloges op de markt, uitgebreid getest. Hieronder deelt Hardloopnetwerk’s Anne Luijten haar ervaringen.

De Polar Vantage V – ik had er veel over gehoord en hem bij menig (top)atleet om de pols gezien, en kon hem nu eindelijk uitproberen! Ik wist eerlijk gezegd in eerste instantie niet dat er twee Vantage-modellen zijn, maar dat is dus het geval. Ik heb gedurende twee maanden het duurdere horloge getest, de Polar Vantage V. Zijn goedkopere broertje, de Polar Vantage M, is getest door iemand anders.

Hardloopnetwerk’s vonnis in het kort

De Polar Vantage V is lichter, mooier, en met veel meer mogelijkheden dan zijn voorgangers. Het is geen goedkoop horloge en het is jammer dat de Polar H10 hartslagsensor (borstband) er niet automatisch bijzit, omdat je die nodig hebt voor de volledigheid en nauwkeurigheid. Als je een serieuze loper bent, moet je dit horloge zeker overwegen vanwege de zeer uitgebreide trainings- en herstelmogelijkheden. Ben je iets minder professioneel bezig met je sport maar wil je wel een horloge met uitgebreide functies? Probeer dan de Polar Vantage M.

+  Voor – Tegen
*Lichtgewicht & elegant
*Motiveert om alles uit je trainingen te halen & helpt de juiste trainingsbelasting te bepalen
*Zeer uitgebreide trainings- & herstelmogelijkheden
*Vermogensmeter via de pols
*Hartslagmeting via pols niet altijd even nauwkeurig
*Unieke feature ‘Recovery Pro’ niet te gebruiken zonder de Polar H10 hartslagsensor
*Mist nog een aantal handige functies voorgangers (wellicht beschikbaar in toekomstige updates)

Hoe ziet de Polar Vantage V eruit?

Erg mooi! Het horloge is chique, maar toch sportief. De Vantage-series is voor het eerst rond, niet vierkant zoals de voorgaande Polar-horloges, en het schermpje ziet er elegant uit. Je kan de Vantage V dus ook prima tussen de trainingen aan. Erg fijn als je, zoals ik, je sporthorloge ook als normaal horloge gebruikt. Het horloge is met 66 gram bovendien lekker licht. Het horloge is wel redelijk groot en zit dus bij mij in de weg bij bijvoorbeeld typen op de computer. Dan doe ik hem dus meestal uit.

Is het horloge goed te gebruiken voor verschillende sporten?


Mijn duurloop-scherm

Ja! Je kunt namelijk voor je gaat trainen een sport kiezen. De standaard profielen zijn fietsen, hardlopen, overig indoor, en overig outdoor. Voor elke sport kun je gemakkelijk online op flow.polar.com of via de Polar Flow app de schermpjes die je ziet aanpassen naar je eigen wensen – tot maximaal 4 mogelijkheden per scherm. Zo kan ik tijdens mijn duurlopen bijvoorbeeld in 1 oogopslag mijn hartslag en tempo op dat moment zien, plus het totale aantal kilometers en de verstreken tijd.

Er zijn online ook nog maar liefst 130 andere sporten waar je uit kunt kiezen. Toen ik dit horloge net had was ik nog geblesseerd. Ik ging continue heen en weer tussen binnen fietsen, buiten fietsen, buiten op de ElliptiGO, en hardlopen. Daarom was het erg handig om zoveel verschillende sporten met eigen schermpjes op het horloge te hebben!

Hoe werkt de GPS?

De GPS doet het prima: de allereerste keer doet hij er wat langer over om de locatie te vinden maar daarna is hij lekker snel. Ik selecteer meestal mijn sport al terwijl ik binnen mijn schoenen aandoe (pre-trainingsmodus, ook handig i.v.m. vinden hartslag). Als ik dan buiten sta heeft het horloge de satelliet binnen enkele seconden gevonden en kan ik beginnen met rennen. De GPS meet behoorlijk nauwkeurig in open gebied, maar onder de bomen is hij – zoals de meeste GPS-horloges – minder nauwkeurig.

En de hartslagmeter?

Dit horloge heeft een ingebouwde hartslagmeting om de pols via maar liefst 9 LED’s, wat volgens Polar voor zeer accurate hartslagmeting zou moeten zorgen. Dat betekent dat je in principe geen borstband hoeft te gebruiken. Ik zeg in principe, want de hartslagmeting werkt bij mij niet altijd even goed. Het horloge begint direct met het correct uitlezen van de hartslag vanaf het begin van de training, wat erg fijn is. Maar tijdens de training (met name op de fiets of ElliptiGO) springt hij soms spontaan 10 of 20 hartslagen lager.

De gebruiker van de Polar Vantage M heeft hier trouwens minder problemen mee, dus wellicht is mijn pols gewoon te smal! De optische hartslagmeting via de pols zal volgens Polar in volgende updates ook nog worden geoptimaliseerd. En natuurlijk is het probleem ook opgelost door het dragen van een ouderwetse hartslagmeter om de borst.

Is het horloge fijn tijdens het trainen?

Ja! Er zijn allerlei handige functies om je trainingen nog beter te laten verlopen. Tijdens een duurloop kun je bijvoorbeeld na elke kilometer een automatische ronde instellen, zodat je feedback krijgt over je tempo en hartslag in die laatste kilometer. Ook kun je makkelijk van te voren een route importeren in het horloge. Erg handig als je bijvoorbeeld op vakantie bent! Loop je in het donker? Geen probleem! De Polar Vantage V licht automatisch op en heeft ook een knopje waarmee je het licht nog scherper aan kunt doen.

Je kunt het horloge bovendien bedienen via zowel de knoppen aan de zijkant als via het touchscreen. Tijdens de training zelf kun je het touchscreen niet gebruiken, maar na afloop scroll je via het touchscreen direct door de belangrijkste informatie (hoogteverschil, gemiddelde hartslag en tempo, afstand, etc.). Het touchscreen is dus een leuk extraatje, maar in de praktijk gebruik ik toch vooral ‘ouderwets’ de knoppen.

Wel jammer: bij mijn oude horloge, de Polar M430, kreeg ik na afloop direct een alarmpje als ik een record had gelopen (bijvoorbeeld mijn snelste 5 kilometer of snelste halve marathon), dat ontbreek hier vooralsnog (Polar werkt continue aan updates, dus waarschijnlijk wordt dit in de toekomst nog toegevoegd).

Hoe lees je de trainingen na afloop uit?

Handmatige ronden, afstand, hartslag en vermogen op de Polar Flow App

Dit kan zowel op je telefoon als op de computer via de online omgeving Polar Flow. Zo zie je direct alle informatie die je nodig hebt. Dit is echt heel fijn, handig, en overzichtelijk. Je kunt aangeven hoe zwaar je training was, extra gegevens invoeren zoals je gevoel en andere opmerkingen, en je hartslag, tempo, en cadance (aantal stappen/minuut) analyseren. Ook kun je zowel de automatische als handmatige rondes zien. De details via de computer zijn nog iets uitgebreider dan in de app.

Kun je er ook goed intervaltrainingen mee doen?

Intervaltrainingen op de baan gaan prima. Echter, als ik lekker in het bos een fartlek doe, bijvoorbeeld 10 x 2 minuten, zou ik het liefst willen dat het horloge mijn gemiddelde snelheid per interval aangeeft als ik op de ronde-knop knik. Dit is echter (nog) niet het geval en dat vind ik jammer, want zo weet ik niet goed welk tempo ik aan het lopen ben en kan ik minder goed anticiperen tijdens de training. Zijn voorganger, de Polar M430, liet dit wel zien, en het is zonde dat deze functie is verdwenen. Ook op de Polar Flow app kun je de gemiddelde snelheid per ronde niet meer zien (dit is vervangen door vermogen, waarover later meer), maar wel op de computer.

Hoe is de batterij?

Super! Hij gaat voor mijn gevoel echt oneindig lang mee – zo’n 40 uur in trainingsmodus! Dit is heel relaxed, want als je bijvoorbeeld een weekendje op stap bent kan je opladersnoertje thuis blijven.

Wat maakt dit horloge uniek?

Het horloge heeft twee hele bijzondere features: Running Power en Recovery Pro. Running Power kijkt naar je vermogen. Aan de hand van verschillende statistieken wordt berekend hoeveel vermogen jij voor een bepaalde inspanning moet leveren. Dit is heel populair onder fietsers. In vergelijking met je hartslag is het veel minder afhankelijk van externe factoren als weer, slechte nachtrust, het terrein of stijgingspercentages. Het geeft de inspanning ook beter weer: als je bijvoorbeeld korte sprintjes of versnellingen doet, zal de vermogensmeter dat veel beter aangeven dan je hartslagmeter, die in zo’n korte tijd nooit zo hoog kan klimmen en dus niet goed weergeeft hoe zwaar de inspanning is. Het klinkt in theorie dus mooi, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik hier in de praktijk weinig mee doe. Ik heb genoeg aan mijn gegevens over tempo en hartslag, en weet niet zeker of de vermogensmeter een meerwaarde is voor hardlopers.

De andere unieke functie is Recovery Pro. De Polar Vantage V meet via deze functie je herstel van trainingen een geeft je persoonlijk feedback met een ortostatische test. Deze test meet je hartslag en hartslagvariatie (HSV) en moet je minstens 3 ochtenden in de week uitvoeren (duur: 4 minuten). De gegevens van deze test worden gecombineerd met allerlei andere gegevens (slaapkwaliteit, gemeten en subjectieve trainingsbelasting, subjectief herstel, en nog veel meer!) om zo via je horloge persoonlijke herstelfeedback te geven. Super handig voor de serieuze hardloper! Wel een nadeel: deze functie is alleen mogelijk met een H10 hartslagmeter. Ik doe de ortostatische test + vragen over herstel bijna elke ochtend, want het is een makkelijke manier om mijn rusthartslag te meten, en nu krijg ik er ook nog allerlei extra handige herstelgegevens bij!

Wat vind je het allerfijnst aan het horloge?

Het grootste pluspunt aan dit horloge vind ik dat hij zo motiverend werkt. Het horloge geeft bijvoorbeeld aan of je aan het onder-trainen bent, productief bezig bent, of teveel traint. Dit is echt heel handig en ik maak hier veel gebruik van. Reken maar dat je sneller het huis uitgaat als je weet dat je aan het ondertrainen bent! Zolang je horloge aangeeft dat je productief bezig bent werkt dit super motiverend, en als je volgens het horloge te veel traint is de hele rand van het horloge oranje, evenals de app (zie foto), en neem je vanzelf gas terug.

Door de Recovery Pro functie kun je nog beter inspelen op herstel. Als je hem ’s nachts draagt, kun je bovendien de volgende ochtend precies zien hoe laat je in slaap bent gevallen, wanneer je wakker werd, en wat je slaapkwaliteit was.

Ik hoop dat jullie zo een beter beeld hebben van de Polar Vantage V. Het is een heel mooi trainingshorloge voor een serieuze hardloper met eindeloze mogelijkheden. Als je de borstband aanschaft (De Polar H10 is €89,90) is hij ook nog eens superbetrouwbaar (hartslag) en compleet (mogelijkheid tot ortostatische test en dus het gebruik van de unieke herstelfeature Recovery Pro). Het horloge is wel prijzig (adviesprijs is €499,90, of €549,90 met de Polar H10), maar zijn goedkopere broertje de Vantage M is ook een goed alternatief. De M heeft geen touchscreen en ook geen vermogensmeter, maar is wel een stuk goedkoper (adviesprijs €279,90). De vergelijking tussen beide horloges kun je hier lezen.

NB: Hardloopnetwerk heeft voor deze review geen vergoeding gehad, maar wel het horloge gekregen om te testen. Polar was verder niet betrokken bij de totstandkoming van deze review.


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten