Home Voorpagina Trainer van de Maand: Guido van Weeren

Trainer van de Maand: Guido van Weeren

door hardloopnetwerk

Naam: Guido van Weeren

Leeftijd: 37

Werk: docent Alfa College Sport en Bewegen en Hoofdcoach RTC Noord atletiek

Vereniging: RTC Noord Atletiek

Guido van Weeren loopt al behoorlijk wat jaartjes mee in de Nederlandse (top)atletiek. Zijn atleet Tom Hendrikse wist zich op zaterdag 20 mei te plaatsen voor het EJK. Uiteraard kon Guido ook niet ontbreken als Trainer van de Maand!

Guido, in 2001 ben je begonnen als clubtrainer en inmiddels heb je al diverse atleten naar mooie prestaties gebracht. Op welke prestatie ben jij als trainer het meest trots?

Dat vind ik moeilijk om te zeggen. In al die jaren zijn er zoveel dieptepunten en hoogtepunten geweest, dat ik onmogelijk 1 moment kan aanwijzen waarop ik het meest trots ben. Afgelopen week haalden twee atleten een limiet, Tom Hendrikse voor de EJK en Suzanne Libbers voor het EYOF. Dan voel ik zeker trots, vooral voor de gehele groep, want zonder hun teamgenootjes hadden zij dit niet gehaald. Je hebt elkaar altijd nodig; om beter te worden in goede tijden en om elkaar op te beuren in tegenspoed. Ik voel me daarom vaak het meest trots als ik zie dat de hele ploeg hard werkt en met elkaar optrekt. Dat familiegevoel vind ik het mooiste.

Elke trainer werkt via een bepaalde filosofie. Op welke manier denk jij dat jij het beste uit een atleet kan halen?

Atleten bereiken het meest als ze constant trainen met een hoge focus. De juiste mindset is daarbij essentieel. Ook geloof ik in een meerjarig traject waarin je een jonge atleet langzaam opleidt tot topsporter in alle facetten, van fysieke ontwikkeling tot prestatiegedrag. Een stuk geduld als trainer/coach is daarbij  belangrijk.

In mei wist jouw atleet Tom Hendrikse zich te plaatsen voor het EJK. Op welke wijze bereid jij hem voor om precies op het juiste moment te kunnen pieken?

Ik ga ervan uit dat de piek komt op het EJK. We hebben echter wel eerst naar deze wedstrijd in Londen toegeleefd om te kwalificeren. Ook omdat er eigenlijk maar heel weinig kansen zijn in heel Europa op een 10.000 meter op de baan. Tom heeft afgelopen maanden met heel veel discipline gewerkt aan zijn vorm. We hebben in die maanden langzaam toegewerkt naar de vorm die nodig was. In training en testwedstrijden liep hij de benodigde tijden al. Dat geeft natuurlijk vertrouwen. We wisten dat hij het kon, maar tegelijkertijd ook dat er niet zo heel veel marge was. Als het dan lukt dan spring ik als trainer/coach echt een gat in de lucht, er kwam bij zowel Tom als mij aardig wat emotie vrij. Zeker omdat ik zie wat een jonge atleet er allemaal voor doet en laat. Dat zijn flinke opofferingen. Dan gun je het zo’n jongen ook. Alleen weet ik ondertussen ook dat gunnen vrij weinig oplevert in onze sport. De klok liegt nooit. Je moet het echt verdienen en doen op zo’n moment. Dat is dan echte klasse. Nu wacht het EJK in Grosseto in Italië. Daar wil je ook sterk presteren. Dat betekent dat we vrij snel weer een focus zullen hebben. Je wilt het daar ook goed doen. Er is niets pijnlijker dan een toernooi halen en daar dan niet goed presteren. We zullen dus weer een streeftijd en een tactiek bepalen en dan naar die vorm toetrainen. Het is een toernooi, dus we zullen wat extra aandacht besteden aan de ‘kick’ voor de laatste ronde. Tom heeft een hele aardige sprint in huis, dus als hij agressief genoeg is kan hij aardig wat jongens pijn doen.

In het verleden  ben jij ook een atleet geweest. Welke ervaringen neem jij uit jouw eigen actieve periode als atleet mee als trainer?

Vooral dat je mag vertrouwen op de inbreng van een atleet. Ik wil openheid hebben, zodat ze altijd vrij zijn om te zeggen wat ze vinden of voelen. Ik luister en ga vaak met hun idee of gevoel mee. In ruil daarvoor hoop ik ook vertrouwen te krijgen. Zeker op het moment dat ik voor hun anders kies dan zij in eerste instantie willen. Ze moeten durven vertrouwen op mijn ervaring en dat ik veel situaties al heb meegemaakt als atleet en als coach. Ook heb ik als atleet geleerd dat de mindset essentieel is. Hoe handel je onder stress? Dat is ook de reden dat ik mentale training in de praktijk heb gebracht en wekelijks op het trainingsprogramma heb gezet.

Je geeft al twaalf jaar les op het Alfa-college als docent/mentor Sport en Bewegen in Groningen. Een baan die op het oog prima te combineren is met het werk als trainer/coach. Waar haal jij als docent de meeste voldoening uit?

De meeste voldoening haal ik uit studenten die op een gegeven moment bewust bezig gaan met keuzes maken om zichzelf beter te leren kennen of beter te maken. In het eerste jaar zijn ze vaak nog zonder enig doel op school. Dat is de fase van opvoeden. Ik hou daar persoonlijk niet zo van. Ik vind het fantastisch als ze die knop omzetten om het beste uit zichzelf te halen. Dit gebeurt vaak bij de examenkandidaten. Dan is een diplomamoment ook echt mooi. Ik hou nu eenmaal van ambitie en groei, het is natuurlijk niet voor niets dat ik werk met jonge talentvolle atleten. Een ieder die ambitie heeft om alles uit zich zelf te halen en wie ik op zijn/haar weg kan helpen, zorgt voor mij voor pure passie.

Hoofdfoto: T & F Camps

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten