Home Laatste Nieuws Tom Hendrikse mikt op EK cross, maar gaat vooral voor snelle marathon

Tom Hendrikse mikt op EK cross, maar gaat vooral voor snelle marathon

door Tijn Piest

Na de marathon op de EK in München bereidt Tom Hendrikse zich voor op zijn vijfde internationale toernooi: de EK cross in het Italiaanse Turijn. Dan moet hij zich nog wel kwalificeren, via de NK tijdens de Warandeloop in Tilburg. Vorig jaar werd hij er tweede, dit jaar gaat de 24-jarige atleet voor kwalificatie voor de EK cross.

Met het Europese titeltoernooi in het veld in de aantocht heeft Tom Hendrikse nog een andere wedstrijd vers in het geheugen zitten. De marathon op de Europese kampioenschappen atletiek in Duitsland. Drie maanden geleden liep hij in Munchen nog 42,2 kilometer, om uiteindelijk beslag te leggen op plaats 40. ’Super blij ben ik om mijn tweede marathon gefinisht te hebben onder de 2:20 uur, in toch wel moeilijke omstandigheden. In de voorbereiding had ik het een beetje voorzichtig aangedaan met de trainingen. Als we stevig hadden doorgetraind, hadden we misschien twee of drie minuten harder gelopen. Qua positie had dat niet veel uitgemaakt. De marathon blijft gewoon iets magisch en na afloop moest ik dus wederom de tranen laten gaan’, kijkt hij lachend terug. Nu gaat het weer goed in de trainingen van de nog jonge marathonloper. Na de zomervakantie kampte hij even met een verminderde weerstand. Hendrikse werkt als gymdocent en ziet veel kinderen, waardoor hij wel vaker een verkoudheidje of griepje meepakt. ’Maar dit keer was het een serieuze en was ik twee weken echt goed ziek. Gelukkig kon ik als haas de marathon van Amsterdam nog lopen (afgelopen oktober). Ik heb mijn teamgenoot Maarten Hindriks (vijfde op NK) geholpen tot 19 kilometer en haasde daarna Jacelyn Gruppen (tweede op NK) tot 37 kilometer.’

Tom Hendrikse als haas voor zijn trainingsgenoot Maarten Hindriks in Amsterdam.

Bovenbeenblessure

Toch had Hendrikse zelf graag nog een hele marathon willen lopen in 2022. Hij zou in het voorjaar aan de start staan in Rotterdam, om daar een hap van zijn persoonlijk record (2:13.03 tijdens zijn marathondebuut in Dresden, 2021) af te halen. Ook had hij de WK-limiet voor de marathon in Boedapest (2023) in het vizier. Maar een bovenbeenblessure gooide roet in het eten. Wel vervulde hij nog een haasklus tijdens de marathon in Enschede en pakte hij nog brons op het Nederlands kampioenschap 10 kilometer in Venlo. ’Ik heb er lang over gedaan om weer echt fit te raken. Ik kijk daarom niet heel tevreden terug op mijn afgelopen baan- en wegseizoen, waarin de derde plaats op het NK wel weer een betere wedstrijd was. Het is natuurlijk hartstikke gaaf om het EK te mogen lopen, alleen had ik de selectie te danken aan de sterke wedstrijd in Dresden in 2021. Het mooiste zou ik het vinden als ik mij direct kan kwalificeren door middel van een limiet.’

‘Niks is mooier dan door de natuur lopen en met je teamgenoten of concurrenten door de blubber te lopen of een berg af te hollen.’

De focus is inmiddels verlegd naar de Warandeloop, waar op 27 november wederom de Nederlandse crosskampioenschappen worden gehouden. Zijn trainingen voor het crossseizoen verschillen niet erg met zijn marathonsessies. ‘Ik doe alleen geen lange tempoblokken en draai geen volumeweken qua omvang. Voor mij is het vaak heel simpel: als ik veel kilometers maak, word ik ook sneller. Dit natuurlijk wel in combinatie met wat snelheidstrainingen, zoals 30×200 meter in 32 seconden.’ Wat hij de mooiste discipline binnen de atletiek vindt? ‘Dat hangt voor mij echt af van het seizoen. Alles heeft zo zijn charmes, maar als ik dan echte en keuze moet maken, is het toch wel de cross. Niks is mooier dan door de natuur lopen en met je teamgenoten of concurrenten door de blubber te lopen of een berg af te hollen.’ Geen Zevenheuvelenloop in aanloop naar de NK cross. ’Langzamerhand gaan we een beetje minderen in kilometers om het lichaam te laten taperen. Een sleutelsessie die voor mij altijd wel werkt is een flink verzurende training. Of ik dan de tijden haal of niet maakt mij niet zoveel uit, zolang het melkzuur maar uit mijn oren spuit.’

Tom Hendrikse tijdens het vorige EK cross in Dublin.

Kwalificatie voor EK

De verwachtingen van Tom Hendrikse voor de NK cross zijn nog wat getemperd en hebben onder andere te maken met het deelnemersveld. Zijn uiteindelijke doel is duidelijk: plaatsing voor de EK cross en een medaille op de NK. ‘Sommige Nederlandse atleten slaan de Warandeloop over, wat ik jammer vind omdat het niveau op dit moment in Nederland echt hoog is. Er had best een sterke mannenploeg gevormd kunnen worden. Net zoals afgelopen jaar ga ik mijn uiterste best doen om te winnen.’ Hendrikse hoopt op een plekje tussen de beste Europese ’senioren’ in Turijn. Atleten met een plaats bij de eerste 8 op de geschoonde Europese ranglijst dit jaar op de toernooiafstanden vanaf 5000 meter zijn voorgeselecteerd. Hendrikse valt daar niet onder, maar kan zich tijdens de Warandeloop plaatsen op basis van een goed wedstrijdresultaat, waarbij door de Atletiekunie de reële kans op een top acht positie wordt meegenomen. Ook het zogeheten prestatiepaspoort op de cross, denk aan continue prestatieniveau, optredens op NK’s en internationale titeltoernooien, prestatieontwikkeling en onderlinge resultaten, kan worden meegenomen in het besluit over een plaatsje in de Nederlands selectie. ’Mocht ik mij plaatsen, dan wil ik Piet Wiersma (brons op het WK 100 kilometer en één van zijn beste vrienden) een fantastische wedstrijd geven. Piet woont in Turijn, waar de EK cross op 11 december in het Piemonte-La Mandria Park zullen plaatsvinden. Natuurlijk wil ik de stijgende lijn voortzetten en een aantal plekken hoger eindigen dan mijn 41e plaats in Dublin vorig jaar.’ Na de nodige rust volgt zijn voorbereiding op de marathon van Rotterdam. ’Mijn doel is nog een beetje afhankelijk van de aanloop, maar zelf zit ik te denken aan een tijd onder de 2 uur en 10 minuten. Natuurlijk is het lopen van de limiet voor de WK (2023) of Olympische Spelen (2024) prachtig, maar mijn voornaamste doel is het lopen van een supersnelle marathon!’

Foto’s: Erik van Leeuwen & Bjorn Parée

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten