Home Laatste Nieuws Tom Hendrikse mikt op Olympische kwalificatie bij debuutmarathon

Tom Hendrikse mikt op Olympische kwalificatie bij debuutmarathon

door Tijn Piest

De komende maanden barst de strijd om Olympische kwalificatie los. De marathonlopers weten dat ze aan de bak moeten om een plaatsje in het drietal dat wordt uitgezonden te bemachtigen. Tom Hendrikse grijpt zijn kans om aan de limiet te voldoen, ook al moet hij nog debuteren op de klassieke afstand.

Experimenteren met omvang

Hoewel 2020 een lastig jaar was, heeft Hendrikse toch aardig wat wedstrijdprikkels achter de rug. In het verkorte baanseizoen verbeterde hij zijn persoonlijk record op zowel de 5000 meter (14:11) als de 10.000 meter (29:25). Bij testwedstrijden op de weg liep hij zelfs nog harder. Toch is de 22-jarige atleet een echte crosser en daarom mist hij de crosswedstrijden het meest. ‘Voor mij is de Sylvestercross in Soest de mooiste wedstrijd, dus toen die niet door kon gaan, baalde ik wel eventjes.’ Zijn idee om voor een marathon te gaan trainen ontstond tijdens de coronaperiode. ‘Als er geen wedstrijden zijn, ga je logischerwijs meer trainen omdat je daar meer tijd voor hebt in mijn geval. In februari liep ik voor het eerst twee weken achter elkaar 150 kilometer. Dit voelde sterk en makkelijk.’ In september kwam hij met het idee om dit jaar een marathon te lopen en sindsdien is hij er vol voor gegaan. Samen met zijn coach Eddy Kiemel is hij wat gaan experimenteren met de omvang in zijn trainingsweken. ‘Dit ging erg goed. Ik wist al wel een langere tijd dat ik bestemd ben voor de lange afstanden. Dit was echter een bevestiging voor mij!’

‘Deze kans wil ik niet laten schieten!’

Marathontempo

Na zijn debuut op de halve marathon in mei (1:04.44) wilde hij kijken of er nog meer in zat. Op 20 december deed Hendrikse een test over 25 kilometer. Hij liep op het marathontempo van 2 uur en 10 minuten, 3:05 per kilometer dus. Zijn doorkomsttijd op de halve marathon (1:04.50) voelde sterk aan en uiteindelijk wist Hendrikse de 25 kilometer in 1 uur en 17 minuten af te leggen. Een geslaagde test op weg naar de marathon. ‘Ook omdat die dag windkracht 4 stond en ik op een openvlakte liep. Het was die dag druk met mensen, dus ik moest af en toe even slalommen. Ik ben nog wat aan het experimenteren met het innemen van sportvoeding van Maurten, wat erg goed bevalt! De optimale formule heb ik nu gevonden, alleen had ik die tijdens de 25 kilometer nog niet. Ik heb er vertrouwen in dat, als ik nog even een aantal weken train en goed de sportvoeding inneem, ik iets moois kan laten zien op de marathon!’

Tom Hendrikse tijdens een duurloop in Dwingelo.

Bidondrager

Sinds december ben ik bezig met langere trainingen. De eerste weken van het jaar verliepen voor Hendrikse erg goed. ‘Het waren veel duurlopen op rustig tempo. Gelukkig woon ik in het prachtige Drenthe, dus was het niet erg om even hard te lopen. Twee weken geleden liep ik 195 kilometer. Afgelopen week verliep erg goed en de trainingen vlogen voorbij. Het is soms voor mijn bidondrager zwaarder en kouder dan voor mij’, blikt hij lachend terug, ‘maar gelukkig heeft ze verwarmde handschoenen. Zonder de support van mijn vriendin en mijn ouders had ik dit nooit gekund! Ik train in blokken: twee weken grote omvang en één week rust. Ik loop weliswaar veel kilometers, alleen de 42,195 kilometer heb ik nog niet gedaan. Ik vind dat ik mij pas een marathonloper kan noemen als ik er eentje heb weten te volbrengen!’

Ook last van koude handen? Hier koop je verwarmde handschoen

Startplek in Zwitserland

Hendrikse wordt begeleid door Volare Sports. Het managementbureau heeft hem binnen weten te krijgen bij een marathon in Zwitserland. Daar staan nog meer Nederlanders op de startlijst. Meer over deze wedstrijd kunnen we helaas nog niet delen. ‘Nu er schoenen met carbonplaat op de markt zijn, die het hardlopen ondersteunen, zie je dat meer atleten een limietpoging doen en ook halen! Dit is natuurlijk fantastisch voor de sport. Ik verwacht dat de limiet (nu 2:11.30) na deze Olympische Spelen scherper wordt gesteld. Daarom wil ik deze kans met twee handen aangrijpen en kijken of mij het ook lukt!’ Na zijn specifieke marathonvoorbereiding zal Hendrikse terugzakken in zijn aanzienlijke weekomvang. Dan zal hij zich weer gaan richten op de 5 en 10 kilometer. Afstanden die erg belangrijk zijn voor een snelle marathon. ‘Ik ben nog jong en vind het wel belangrijk om mij niet al te vroeg te richten op de marathon. Alleen is de kans om een Olympische Spelen te halen nu dichterbij dan voorheen. Deze kans wil ik dus niet laten schieten!’

Hoofdfoto: Bjorn Parée

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten