Home Voorpagina Trainer van de Maand: Bart Bennema

Trainer van de Maand: Bart Bennema

door hardloopnetwerk

Bart Bennema is de bondscoach van de het Nederlandse meerkampteam. Afgelopen jaren heeft hij Dafne Schippers intensief begeleid, maar die samenwerking is sinds een aantal maanden geëindigd. De nieuwe oogappel van Bart Bennema, Nadine Visser, behoort inmiddels ook al tot de wereldtop. Uiteraard mag Bart Bennema niet ontbreken als ‘Trainer van de Maand’. Wij mochten hem een aantal vragen stellen.

Wanneer ben jij begonnen als trainer?

Ik ben in 2003 begonnen met training geven in Assen bij mijn club AAC’61 en daar gaf ik een groep A/B-junioren en senioren training. Toen ik zelf besloot om te stoppen als atleet ben ik het trainerschap ingerold. Het leek mij namelijk al een tijdje leuk om te doen. Tot 2008 heb ik bij AAC’61 kunnen werken met een leuke groep atleten.

In 2002 ging ik voor het eerst met de Atletiekunie op pad in de begeleiding van EC meerkamp en jeugdtoernooien. Ik kon mezelf goed ontwikkelen bij mijn eigen club, waar ik ook alle mogelijkheden kreeg. Naast mijn werkzaamheden bij mijn eigen club, kreeg ik van de Atletiekunie de mogelijkheid om stage te lopen tijdens de Centrale Meerkamptrainingen. Sinds 2008 ben ik werkzaam als Talentencoach bij de Atletiekunie en vanaf 2012 werd dat omgezet naar bondscoach.

Waar haal jij als trainer de meeste voldoening uit?

Voldoening haal ik altijd uit het feit dat atleten beter worden door wat je met ze doet. Ze hoeven geen Wereldkampioen te worden, maar hun potentieel benutten. En het is altijd leuk als ze je verrassen met bijzondere prestaties!

Je werkt samen met supertalent Nadine Visser die tot de wereldtop behoort. Op welk onderdeel kan zij zich nog het meest verbeteren?

Ik denk dat Nadine op elk onderdeel van de zevenkamp zich nog kan verbeteren! Ze is nog erg jong voor een zevenkampster, die vaak pas na hun 24e echt tot bloei komen. Op dit moment is het zaak dat haar springen weer op het niveau van 2015 komt, maar daar werken we hard aan.

Wat verwacht je van Nadine Visser op het WK in Londen?

Ik verwacht dat ze een goede meerkamp gaat draaien en bij de top 8 kan eindigen, net als 2 jaar geleden. Toen was het nog een beetje een verrassing, maar nu denk ik dat ze dat niveau zeker heeft.

Het wordt in Londen een pittige wedstrijd, want het niveau van de zevenkamp is mondiaal erg hoog op dit moment! Ik durf zelfs te zeggen dat het één van de best bezette nummers is in de huidige atletiek.

Begin dit jaar besloot Dafne Schippers over te stappen naar een nieuwe trainer. Hoe zorgde jij ervoor dat de verhouding kracht en explosiviteit een positieve uitwerking hebben op haar sprintprestaties?

Sinds april is onze samenwerking volledig geëindigd, dus ik doe nu niks meer in haar begeleiding. Ik heb haar krachtschema’s altijd zo geschreven dat ze sterker werd, maar niet te veel kilo’s aankwam.

Dit seizoen heeft ze wel meer kracht gedaan dan in voorafgaande jaren. Dit was een van de vernieuwingen die het begeleidingsteam wilde uitproberen. Over het algemeen zijn mijn krachttrainingen compact en gericht op maximaalkracht en explosiviteit.

Op welke prestatie ben jij als trainer tot nu toe het meest trots?

Ik ben trots op veel prestaties, maar een paar bijzondere zijn:

1) De omschakeling van Dafne als zevenkapster naar sprintster;

2) De bronzen medaille van Dafne op het WK 2013 op de zevenkamp;

3) De 12.99 seconden van Nadine Visser als junior, dat was toen de 1e tijd aller tijden.

 

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten