Home Voorpagina Trainer van de Maand: Luuk Wagenaar

Trainer van de Maand: Luuk Wagenaar

door hardloopnetwerk

Naam: Luuk Wagenaar

Leeftijd: 23

Opleiding: Master theoretische natuurkunde Universiteit van Amsterdam

Vereniging: Phanos

Het jaar 2017 had voor Luuk Wagenaar niet beter kunnen beginnen. De jeugdtrainer werd namelijk uitgeroepen als jeugdtrainer van het jaar 2016! Uiteraard kon Luuk daarom niet ontbreken als Trainer van de Maand! Door middel van een aantal vragen willen wij Luuk beter leren kennen.

Luuk, een mens doet het altijd goed om erkenning in het leven te krijgen. Had je de verkiezing als jeugdtrainer van het jaar 2016 eigenlijk verwacht? Vertel even wie je concurrenten waren en op basis waarvan je wordt geselecteerd voor deze prijs enz.

”Nee totaal niet! Mijn nominatie was een hele grote verrassing. De trainers van de pupillen, die ik aanstuur, hebben mij voorgedragen bij de Atletiekunie. De trainers hebben toen gemaild naar alle ouders om mij te nomineren en dat voor mij geheim te houden. Met succes: ik wist nergens van en zat bij de drie trainers met de meeste voordragingen. Jacco van der Vliet en Angela van Haaften waren samen met mij genomineerd en van ons werd gevraagd om een filmpje over onszelf te maken.”

”Deze filmpjes zijn begin januari gepubliceerd en daarmee was de verkiezing geopend. Uiteindelijk wist ik de meeste stemmen binnen te halen: zo’n circa 3200. Ik wil erg graag ook complimenten maken aan Jacco en Angela en veel andere jeugdtrainers in Nederland, die met zichtbaar veel passie training geven aan hun jeugdatleten. Deze mensen zijn ontzettend belangrijk voor de atletiek in Nederland.”

Op 15-jarige leeftijd begon je met training geven bij Phanos. Wat doe je nu anders als trainer, dan toen je begon? Vertel bijvoorbeeld even welke competenties je als trainer hebt ontwikkeld afgelopen jaren.

”Toen ik begon als trainer ben ik intern opgeleid door Bas van Ormondt. Hij heeft mij echt ontzettend veel geleerd. Op het moment dat ik begon met training geven, deed ik dit heel erg traditioneel: veel techniek en weinig bewegen in een training. Over de jaren heb ik geleerd dat kinderen echt andere training nodig hebben: veel bewegen in de vorm van indirecte vormen en uitdagen! Deze visie heb ik mooi kunnen inbouwen in de pupillentrainingen bij Phanos.”

”Ik vind het erg belangrijk om kinderen in een veilige omgeving kennis te laten maken met winnen/verliezen, doelen stellen, samenwerken etc. Sport is de meest directe manier om hiermee om te leren gaan en daarom probeer ik deze elementen altijd in mijn trainingen te passen.”

Tot slot heb ik geleerd dat enthousiasme, aandacht en humor heel belangrijk zijn!

Wat onderscheidt jou als trainer van andere (jeugd)trainers?

”Dat is een lastige vraag! Het grote verschil is, volgens mij, dat ik ook een coordinerende rol heb binnen Phanos. Ik heb samen met Ralf Looze (tot 2014) en Adil el Azzouzi (eind 2012) de jeugd binnen Phanos hervormd en gezorgd voor een groei van zo’n 90 pupillen in 2012 naar ruim 400 kinderen eind 2016. Ik ben dus niet alleen maar bezig met training geven aan één groep, maar zorg voor een klimaat waarin zo’n 400 kinderen goede atletiektraining krijgen. Ik denk dat deze inspanningen enorm gewaardeerd worden en dat ik het daarom goed heb gedaan in deze verkiezing.”

Je leeft een behoorlijk druk leven met tien á twaalf trainingen per week om te investeren in je atletiekcarrière, geeft trainingen en je volgt nog een master theoretische natuurkunde. Hoe maak je deze combinatie mogelijk?

”Haha ja goede vraag! Dat vraag ik mij ook wel eens af. Ik denk dat het belangrijkste is om alles wat je doet met overgave en bevlogenheid te doen. Op die manier kost het weinig moeite en doe je het omdat je het leuk vindt. Daarnaast is de combinatie studeren, trainen en training geven mooi: mijn studie is heel abstract en ontzettend moeilijk; trainen is lekker bezig zijn zonder veel geestelijk na te denken. Training geven en coördineren is sociaal erg interessant. De combinatie van deze drie dingen zorgt ervoor dat ik niks mis in m’n leven.”

Naast je werkzaamheden als trainer ben jezelf ook een verdienstelijke loper. In februari won je zilver op het NK indoor op de 1500 meter. Welke doelen stel jij jezelf voor het baanseizoen?

”Ik heb een hele sterke winter gedraaid en op dit moment ben ik bezig met een erg goed trainingskamp in Spanje. Ik hoop daarom dit jaar op alle afstanden persoonlijke records te lopen. De focus zal dit jaar voornamelijk op de 1500m liggen en eigenlijk hoop ik daarnaast onder de 1.50 op de 800m te lopen. Ik voel me momenteel sterker dan ooit, dus dat moet echt mogelijk zijn! Het is wachten op de juiste race en de juiste omstandigheden.”

 

 

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten