Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atleet van de week: Edwin de Vries

Atleet van de week: Edwin de Vries

door hardloopnetwerk

Edwin de Vries is een man van zijn woord. De atleet van TDR zag in 2010 zijn ploeggenoot, Michel Butter, onder de 2 uur en 10 minuten duiken en wist zeker dat hij ook in Amsterdam zou gaan debuteren. Wij besloten Edwin de Vries uit te roepen als ‘Atleet van de week’ en met hem voor te beschouwen voor zijn eerste marathon.

Door Jasper Boot

De afgelopen weken was je in St. Moritz op trainingskamp om je voor te bereiden voor je eerste marathon. Waarom heb je voor de Amsterdam Marathon gekozen als debuutmarathon?
Ik heb voor de Amsterdam Marathon gekozen om  diverse redenen. Allereerst omdat ik de start en finish in het Olympisch Stadion mij heel euforisch lijkt. Ten tweede is het een redelijk snel parcours en regelt de organisatie voor de atleten alles tot in de puntjes. Dit heb ik mee mogen maken tijdens mijn stageperiode bij Le Champion. Le Champion is de organisatie achter de TCS Amsterdam Marathon. Ten derde heb ik tijdens mijn stageperiode toegezegd aan Cees Pronk, adjunct directeur Le Champion, dat mijn eerste marathon in Amsterdam zal zijn. En ik ben een man van mijn afspraken. In 2012 mocht ik ook tempo maken voor mijn teamgenoten Rens Dekkers en Ronald Schröer tijdens de TCS Amsterdam Marathon. Ik heb toen een halve marathon gehaast en ben toen naar het metrostation gerend. Ik vergeet nooit meer dat ik stond te wachten op de metro en een man van de GVB zijn jas aanbood, omdat hij zag dat ik het koud had.  Toen ik uiteindelijk bij het Olympisch Stadion aankwam, zag ik mijn teamgenoot Michel Butter onder de 2.10 duiken. Ik had kippenvel en wist het toen zeker dat ik in Amsterdam wilde debuteren.

Welke verwachtingen heb je voor je eerste marathon?
De voorbereiding voor mijn eerste marathon begon wat later, dan ik had gehoopt. Tijdens een duurloop ben ik door mijn enkel gezwikt. Ik ben toen naar de sportarts gegaan en die trok de conclusie dat ik een gekneusd bot had bij mijn enkel. Ik had toen eigenlijk willen beginnen met mijn marathonvoorbereiding. Tijdens de opbouw heb ik nog wat achillespeesklachten gehad, omdat mijn voetspieren nog niet sterk genoeg waren door het ontlasten. Tijdens mijn trainingskamp in Sankt Moritz heb ik alles weer goed op de rit gekregen en loop ik weer pijn vrij. Ik hoop dat ik de komende weken mooie stappen kan zetten en kan debuteren onder de 2.20 uur.

Wanneer besloot je om jezelf in te schrijven voor de Amsterdam Marathon?
Toen ik begon met atletiek zag ik de marathon op de televisie. Ik was toen een jaar of negen. Het is altijd al mijn jongensdroom geweest om die afstand te lopen. Ik vond het zo fascinerend om z’n afstand op z’n hoog tempo af te leggen. Toen ik het vorige seizoen had geëvalueerd met mijn coach, Guido Hartensveld, heb ik besloten om voor de marathon te gaan. Ik heb het gevoel dat mijn kracht op de langere afstanden ligt en ik merk dat ik tijdens langere trainingen goed mee kan komen met de marathonmannen in ons team.

Je traint samen met topatleet Michel Butter. Wat kun jij nog van hem leren?
In de afgelopen jaren heb ik al ontzettend veel geleerd van Michel. Wat ik zo ontzettend knap vind is dat hij het elke keer weer voor elkaar heeft gekregen om optimaal te presteren tijdens zijn marathons. Die constantheid wil ik ook graag. Naast zijn talent is zijn toewijding voor de sport en mentale weerbaarheid ongekend sterk. Dat maakt hem z’n goede atleet. Daar kan ik nog veel van leren!

In St. Moritz heb je ongetwijfeld veel kilometers gelopen . Hoe ziet jouw marathonvoorbereiding eruit vanaf St. Moritz t/m de marathon?
In Sankt Moritz heb ik inderdaad flink wat kilometers gelopen, maar ik heb nog niet heel veel kunnen doen in verband met mijn opbouw na mijn blessure. De komende weken staat alles in teken van de TCS Amsterdam Marathon. Alle wedstrijden die ik loop zijn ondergeschikt. Ik loop de Dam tot Damloop, Halve van Haarlem, Breda Singelloop in aanloop naar mijn TCS Amsterdam Marathon. De Halve van Haarlem doe ik als marathonsimulatie. Dat betekent dat ik vooraf bijvoorbeeld 12 kilometer loop richting marathontempo, gevolgd door de halve marathon op marathontempo. Ook zullen mijn weekkilometers wat hoger worden, zal ik mijn lange duurloop uitbouwen en zal ik meer marathonblokken doen. De komende weken gaan heel zwaar worden, maar ik ga er vooral van genieten!

Als wij zeggen; ‘’Edwin de Vries duikt onder de 2 uur en 17 minuten op zijn eerste marathon’’. Wat zeg jij dan?
Dan zeg ik: bedankt voor het vertrouwen! 

Hoofdfoto: Instagram Edwin de Vries

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten