Home Laatste Nieuws Silke Jonkman terug aan de startlijn: ‘EK en NK cross grote doelen’

Silke Jonkman terug aan de startlijn: ‘EK en NK cross grote doelen’

door Tijn Piest

Zo hoopvol ze aan het begin van het baanseizoen was, zo frustrerend eindigde het. Silke Jonkman kampte rondom haar gouden NK 10.000 meter met perikelen aan voet en knie. Zondag maakt de 26-jarige atlete, nog steeds in de opbouwfase, haar wedstrijdrentree tijdens de Tilburg Ten Miles.

Overbelaste peesplaat

‘Ik vind het nog lastig iets over mijn fitheid te zeggen. Ik heb een heerlijke (en zeer welkome) vakantie gehad en ben nu weer sinds drie weken echt aan het trainen. We focussen nu op een goede opbouw waarin het belangrijkste is om de belastbaarheid rustig op te bouwen. De trainingen gaan momenteel met de week beter dus ik hoop snel weer ‘de oude’ te zijn. Gelukkig heb ik geen last meer van mijn voet. Ik heb tijdens de vakantie echt een hardloopbreak genomen. Ik denk dat dit heel belangrijk is geweest voor het herstel van mijn blessures. Sinds mei kampte ik met een overbelaste peesplaat onder mijn linkervoet. Nogal een hardnekkige blessure omdat pezen en peesplaten heel slecht herstellen en je je voet natuurlijk constant belast, ook in het dagelijks leven. Na een aantal weken gekwakkeld te hebben, ben ik na het NK 10.000 meter in juni begonnen met shockwavetherapie. Na ongeveer drie weken begon dat eindelijk zijn vruchten af te werpen en nam de pijn geleidelijk af. Helaas kreeg ik half juli opeens last van mijn rechterknie. Dat kwam waarschijnlijk door het compenseren van de pijn in de linkervoet. Al met al heb ik dus van mei tot en met augustus met pijn gelopen en liep mijn baanseizoen dus niet zoals ik had gehoopt. Ik ben blij dat ik het NK 10.000 meter bij de Gouden Spike nog heb kunnen lopen, en dat ik hem ook won. Ik besloot pas twee dagen voor de race om te starten. Ik wilde die zaterdagavond 10 juni heel graag revanche nemen voor zilver vorig jaar. De 10.000 meter was een boemelrace waarin ik in de laatste kilometer bij mijn concurrente Jennifer Gulikers weg wist lopen. Niet per se een race waar ik het meest trots of blij mee ben, maar het leverde mij wel de titel op.’

China & Thailand

‘Mijn deelname aan de World University Games op dinsdag 1 augustus heeft me echt door het seizoen heen getrokken. Mijn 10.000 meter daar was de stip op de horizon waar ik nog naartoe probeerde te werken ondanks mijn blessures. Eenmaal daar was het echt een hele vette ervaring om aan zo’n groot internationaal toernooi deel te nemen. Over de wedstrijd zelf was ik absoluut niet tevreden (plaats acht en 35:07.58), maar toch ben ik er wel trots op dat ik er stond. Ik wist natuurlijk dat ik op zijn minst gezegd een rommelige voorbereiding had gehad en ik niet topfit aan de start zou staan. Toch ben ik wel met vertrouwen van start gegaan. Ik heb misschien mezelf wat in het diepe gegooid, maar dat was alles wat ik op dat moment kon doen en ik heb er veel van geleerd. Na de ruim drie weken vakantie in Thailand met mijn vriend ben ik zeker fysiek en mentaal weer opgeladen. Het was mijn langste hardloopbreak ooit, maar die heeft er wel voor gezorgd dat ik nu weer pijnvrij en vooral met plezier mijn trainingen kan afwerken. De boog kan niet altijd gespannen staan. Dat zou het hardlopen misschien ook wel weer wat saai maken. Bovendien haal ik er nu ook veel plezier uit dat ik met de week vooruitgang merk!’

Lees hier meer over de Tilburg Ten Miles.

Silke Jonkman op weg naar zilver op het NK 10 kilometer in februari.

Weg en cross

‘Momenteel zit ik nog in de opbouwfase. Zondag ga ik van start tijdens de Tilburg Ten Miles om weer wat wedstrijdgevoel op te bouwen en vooral omdat ik wegwedstrijden lopen één van de leukste dingen vind om te doen! Op zondag 1 oktober loop ik het NK halve marathon tijdens de Bredase Singelloop. Wat het hoofddoel wordt, vind ik nu echt heel moeilijk te zeggen. Maar ik ga natuurlijk mijn uiterste best doen voor een NK-medaille. Of ik eigenlijk al weet wat mijn favoriete afstand is? Oei, haha. Ja er is wel veel veranderd in de afgelopen anderhalf jaar. Ik heb zo ongeveer alleen maar 10 kilometers gelopen sindsdien. Ik denk ook wel dat dat momenteel in ieder geval mijn beste afstand is, al vond ik het uitstapje naar de halve marathon bij de CPC Loop in maart ook erg leuk! Ik richt mij nu op wat wegwedstrijden: Tilburg 10 Miles, de Bredase Singelloop en de 4 Mijl van Groningen. Daarna ga ik crossen! Daarbij zijn opnieuw de EK cross (Brussel, zondag 10 december) halen en de NK cross (Eersel, zondag 17 december) zeker grote doelen!’

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten