Home Laatste Nieuws Rising Star: Vera de Vries
Vera de Vries

Rising Star: Vera de Vries

door hardloopnetwerk

In de nieuwe serie Rising Stars interviewen we atletiektalenten. Hoe zijn ze de coronatijd doorgekomen? En wat zijn hun doelen voor de komende jaren? Het eerste talent in deze serie is Vera de Vries, 3000 en 5000 meter loopster, 18 jaar en wonend in Sneek. Ze is lid van Loopland Gelderland en wordt getraind door Honoré Hoedt, al traint ze nu vooral alleen omdat ze nog niet in de buurt van Papendal woont. Dit jaar komt daar verandering in: voor de opleiding Sportkunde aan de HAN zal ze in de buurt van Arnhem gaan wonen.

Wanneer ben je begonnen met atletiek?

“Toen ik 6 jaar oud was. Vijf jaar later werd ik eerstejaars D junior en was ik oud genoeg om bij de MILA groep van AV Horror te gaan. Dat wilde ik graag, omdat ik dan alleen maar nog hoefde te rennen en de rest van de onderdelen weg vielen. Na 7 jaar bij de Mila groep van AV Horror ben ik in 2019 overgestapt naar Loopland Gelderland.”

Waar haal je plezier uit in het hardlopen? Wat maakt het dat je er zoveel tijd instopt?

“Al mijn dagen staan eigenlijk in het teken van hardlopen en beter worden. Veel eten, goed slapen, genoeg rust krijgen en natuurlijk lekker trainen. Wat ik aan hardlopen zo leuk vind is dat alleen jijzelf ervoor kunt zorgen dat je beter gaat lopen. Je kunt niemand anders de schuld geven als een wedstrijd of training niet goed gaat. Je kunt jezelf zien groeien en beter zien worden.”

Al mijn dagen staan eigenlijk in het teken van hardlopen en beter worden

De coronatijd was natuurlijk best wel heftig. Alle wedstrijden werden gecanceld, er was een tijd dat je zelfs niet op de baan kon trainen en ook de sportscholen gingen dicht. Hoe heb je dit ervaren? En wat heb je uit deze periode geleerd?

“Voor mij is er in deze coronatijd niet veel veranderd: ik train al een jaar alleen dus ik was al gewend om zonder een groep te trainen. Dat de sportschool dicht ging was wel jammer, want dit zie ik echt als één van de leukste trainingen in de week en heb veel vrienden en kennissen bij de sportschool. Dat sociale contact miste ik wel. Gelukkig had ik thuis een halter met wat gewichtschijven, dus een beetje krachttraining kon ik wel blijven doen. Ook deed ik één keer per week mee aan een lichte online core sessie met Loopland Gelderland, onder leiding van fysiotherapeut Joost Vollaard, dat was een erg leuk initiatief.”

“Doordat ik ook nu minder naar school hoefde had ik nog meer tijd over voor mijn trainingen en mijn herstel. Dat er geen wedstrijden waren vond ik erg jammer, maar ik verloor hierdoor de motivatie om te trainen niet en genoot eigenlijk wel van een periode met wat goede trainingsweken. Je kunt alles nog zo goed hebben gepland met wedstrijden en verschillende doelen, maar sommige dingen heb je niet in de hand en kun je niet veranderen, op zulke momenten moet je alles aan de kant schuiven en overstappen naar Plan B.”

Je hebt ook een aantal time trials gedaan (5k – 16:55 & 3k – 9:55). Hoe vond je het om solo wedstrijden te lopen? En ben je tevreden over de resultaten en progressie die je hebt gemaakt?

“De time trials waren erg leuk! Ik vind het helemaal niet zo erg om solo een wedstrijd te rennen. Ik denk dat dat komt omdat ik alleen trainen gewend ben. Ik heb niet echt wedstrijden nodig om te blijven trainen en er plezier in te houden. Ik ben de afgelopen maanden wel vooruit gegaan en baalde er wel van dat ik dat niet in officiële wedstrijden kon laten zien.”

De time trials waren erg leuk! Ik vind het helemaal niet zo erg om solo een wedstrijd te rennen

“Vooral op mijn 5 kilometer tijden ben ik trots. In 7 maanden ben ik van een tijd van 17:54 (bij de Kramprun) naar 17:06 gegaan en een maand later liep ik de 5 km in 16:55 in de buurt van Heveadorp. Ook tijdens de CoronaSolo3K liep ik sneller dan mijn baan-P.R. (10:02): 9:55.”

Note redactie: Vera heeft tijdens de eerste officiële Trackmeeting in Utrecht haar PR op de 3000 meter aangescherpt tot 9:41, red. 

Wie is jouw trainer en wat maakt hem/haar zo goed?

“Mijn trainer in Honoré Hoedt. Honoré is een goede coach, omdat hij echt als atleet aan je denkt. Hij zal je nooit hard laten trainen als je niet fit bent. Verder denkt hij ook veel aan de zaken om het hardlopen heen, of je wel genoeg rust krijgt, je lekker in je vel zit, etcetera Hij helpt je om een goede balans in alles te vinden. Zijn trainingen zijn ook qua programma’s goed op de seizoenen aangepast. Ik heb bij het schema altijd het gevoel dat hij precies weet wat er moet gebeuren. Daarnaast is het ook een heel gezellige en vrolijke man.”

Voor welke atleet heb je bewondering? En waarom?

Ik heb veel bewondering voor Susan Krumins, omdat zij al lang met de wereldtop meeloopt. Ook heeft zijn van hardlopen haar beroep gemaakt en dat hoop ik later ook te doen. Daarnaast doet ze erg haar best om anderen aan het lopen te krijgen en geniet ik van de podcast Susy Q&A die zij samen met Olivier Heimel doet.

Waar verwacht je over 5 jaar te staan in je carrière? Wat zijn je ambities voor komende jaren?

“Over 5 jaar hoop ik bij de top van Nederland te lopen op de 10 km. Ook wil ik dan graag mijn studie sportkunde hebben afgerond. Daarnaast zou ik heel graag naar een EK willen gaan op de weg, baan of de cross. Ik wil mij later gaan focussen op de 10km, de halve marathon en nog later ook de hele marathon. Daarnaast hoop ik een sponsor te hebben, om voor te kunnen rennen en vaker op trainingsstage te kunnen gaan.”

Over 5 jaar hoop ik bij de top van Nederland te lopen op de 10 km

“Komend jaar is blessurevrij blijven het belangrijkste natuurlijk, want dan kun je de meeste stappen vooruit maken. Ik heb nog nooit een 5000 meter op de baan gelopen, dit wil ik graag het komende jaar gaan doen. Daarnaast zou ik graag mijn PR op de 3 km verbeteren, een mooi crossseizoen neerzetten en een goede 10 kilometer te lopen op de weg.”

Wat denk je dat je tot dit punt heeft gebracht? Welke eigenschappen maken dat je zo’n hoog niveau hebt? En moeten deze eigenschappen soms ook worden uitgeschakeld, omdat je anders te veel van jezelf vraagt?

“Ik denk dat ik dit jaar zo veel progressie heb gemaakt doordat ik mij ook erg heb gefocust op de zaken om het hardlopen heen. Zo moet ik bijvoorbeeld 3500 calorieën per dag eten om niet af te vallen. Zo veel eten is soms lastig. Maar ik weet dat als ik het niet doe, de trainingen ook geen zin hebben en ik niet vooruit zal gaan. Ook let ik er meer op of ik genoeg rust krijg.’

“Daarnaast ben ik perfectionistisch en als ik een doel heb ga ik daar ook 100 procent voor. Dat perfectionisme is een voordeel, maar ik weet dat ik er niet in door moet slaan en kan dat nu beter loslaten op momenten dat dat moet. Daarnaast ben ik erg goed in plannen, ik plan mijn trainingen altijd zo in dat ik mijn training goed kan doen en genoeg tijd heb voor andere leuke dingen.”

Als het tegen zit of je hebt geen zin in training, hoe pep je jezelf dan op om weer verder te gaan?

“Natuurlijk heb ik soms ook geen zin, maar na een kilometer rennen is dat meestal wel weer weg. Vaak denk ik op dat soort momenten aan de mensen die die dag niet kunnen rennen of aan een moment dat ik geblesseerd was heel lang geleden en hoe graag ik op die momenten wel had willen lopen. Bij duurlopen heb ik ook vaak dat ik lang over één ding kan na denken. Die ene voorbijganger die iets positiefs tegen je zegt, kan ook altijd enorm helpen.”

Op welke punten denk je komende jaren nog veel te kunnen verbeteren?

“Komend jaar wil ik gaan werken aan mijn topsnelheid en mijn kracht. Daarnaast is mijn linkerbeen minder sterk als mijn rechter, dat verschil wil ik verkleinen.”

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten