Home Laatste Nieuws Rising Star: Tess van Randtwijk
Tess van Randtwijk

Rising Star: Tess van Randtwijk

door hardloopnetwerk

Het volgende talent in de serie Rising Stars is Tess van Randtwijk. Zij is 15 jaar en woont in Apeldoorn. Momenteel zit ze in 5 VWO van een LOOTschool. Daarnaast vindt ze het leuk om met vrienden af te spreken, te bakken en creatief te zijn. Ze behaalde outdoor een nationale titel bij de B-junioren en imponeerde met goede tijden op de 1500m, 3000m en 5000m. We stelden haar een aantal vragen.

Door: Tjalling Galema

Wanneer ben je begonnen met atletiek?              

‘Ik was altijd al heel energierijk en aan het touwtjespringen of rondrennen op het schoolplein. Op de basisschool was er elk jaar de scholierencross en daar wilde ik altijd super graag aan meedoen. Omdat ik dat zo leuk vond ben ik op atletiek gegaan bij AV’34 in Apeldoorn. Dat begon vooral met spelletjes en nog alle onderdelen van atletiek. Later ben ik gaan focussen op het hardlopen en steeds serieuzer geworden.’ 

Waar haal je plezier uit in hardlopen? Wat maakt het dat je er zoveel tijd instopt?

‘Hardlopen voelt niet als een verplichting, elke training kies ik ervoor om het te doen omdat het me blij maakt. Hardlopen is een hele simpele sport en dat maakt het juist zo mooi. Als je door een mooi bos rent met de zon in je gezicht en stap voor stap zet, dat is het beste gevoel dat er is. En ik heb veel plezier van het samen lopen met anderen.’

Deze corona tijd was natuurlijk best wel heftig. Veel wedstrijden werden gecanceld, er was een tijd dat je zelfs niet op de baan kon trainen en ook de sportscholen gingen dicht. Hoe heb je dit ervaren? En wat heb je uit deze periode geleerd?

‘In het begin vond ik het wel stressvol, maar ik heb na een tijdje wel kunnen accepteren dat ik er niks aan kan doen, en ik was vooral heel erg blij dat ik nog kon lopen. Ik denk dat deze periode mij ook best veel goede dingen heeft gebracht. Hiervoor was het altijd naar school en dan haasten naar de training en dan weer snel naar huis om te eten. Ik had het heel druk en was bezig om alles te doen wat ik moest doen, in plaats van er echt van te genieten. Ik heb in deze tijd geleerd dat het belangrijkste is dat ik gewoon lekker kan lopen. Toen ik weer met mijn trainingsgroep Loopland Gelderland kon trainen was ik wel weer blij om samen te kunnen trainen.’

Bij het NK junioren pakte je de titel op de 3000m bij de MJB en op dezelfde dag behaalde je nog een bronzen medaille op de 5000m bij de MJA. Hoe ging het NK junioren?

‘Het NK ging goed. Ik was heel blij met mijn winst op de 3000m bij de U18. Zes uur later liep ik de 5000m bij de U20. Ik liep lekker, maar voelde de 3000m zeker nog in m’n benen waardoor ik na een tijdje Vera de Vries en Yasmine Abbes moest laten gaan. Daarna was het een zwaar laatste stuk, maar ik heb alles gegeven om de 3e plek te behouden dus daar ben ik heel trots op. Overall een gezellige dag en een gouden en bronzen plak mee naar huis!’

In het begin van het baanseizoen had je al direct indruk gemaakt met 9:37 op de 3000m (10e AT) en 4:31 op de 1500m. Had je dat zien aankomen of kwam het als een verrassing na deze coronaperiode?

‘Vorig jaar was ik niet heel veel vooruit gegaan, maar ik heb de afgelopen twee jaar wel heel hard getraind met goede begeleiding, dus ik wist dat er meer inzat. Het is nooit zeker hoe de wedstrijden zullen gaan, maar ik had vertrouwen dat ik snelle tijden kon lopen. Het moet dan nog wel gebeuren, dus ik ben super blij met deze vooruitgang. Om ook in de corona periode vooruit te kunnen gaan, heb ik veel gehad aan de steun van mijn omgeving zoals ouders, coach en Stichting Atletiekstad Apeldoorn.’

Wat vind je zo mooi aan de lange afstanden? Waarom liggen jouw kwaliteiten hier?

‘Ik ben een groot fan van lange afstanden. Ik weet eigenlijk niet waarom, maar ik kan er gewoon heel erg van genieten. Bij de lange afstanden is het natuurlijk belangrijk om uithoudingsvermogen te hebben, maar tegelijkertijd moet je genoeg snelheid hebben om een eindsprint te kunnen doen. Bij Loopland Gelderland traint Honoré Hoedt ons daarom heel gevarieerd.’

Waar verwacht je over 5 jaar te staan in je carrière? Wat zijn je ambities voor komende jaren?

‘Ik hoop dat ik dan een goede balans heb gevonden tussen mijn studie en hardlopen. Ik vind hardlopen namelijk super leuk, maar nieuwe dingen leren ook. Over 5 jaar ben ik 20 en hoop ik al aan een internationaal toernooi te hebben meegedaan. Een groot doel van mijn afgelopen seizoen was meedoen aan het EK U18, waar ik de limiet voor heb gelopen. Dit is verplaatst naar 2021 dus dat is mijn doel voor aankomend jaar geworden.’

Wat denk je dat je tot dit punt heeft gebracht? Welke kwaliteiten en eigenschappen maken dat je zo’n hoog niveau hebt?

‘Ik wil altijd mezelf verbeteren. Dit helpt me gemotiveerd te blijven en in de wedstrijden alles te geven. Dit heeft ook z’n nadelen, als iets niet gaat zoals ik wil dan vind ik het vaak lastig om het alsnog positief in te zien. Maar zonder deze eigenschap was ik nooit een goede sporter geworden.’

Als het tegen zit of je hebt geen zin in training, hoe pep je jezelf dan op om weer verder te gaan en wel te gaan trainen?

‘Ik heb meestal enorm veel zin om te trainen, maar er zullen dagen zijn waarop mijn motivatie minder is. Ik probeer gewoon te beginnen, en het positief te bekijken. Altijd als ik mijn trainingsmaatjes zie krijg ik zin om te trainen. Ik weet dat ik achteraf blij zal zijn dat ik het heb gedaan. En minder goede dagen horen er bij, maar een slechte dag betekent niet dat je een slechte loper bent.’ 

Voor welke atleet heb je bewondering? En waarom?

‘Een grote inspiratie voor mij is Laura Muir. Ze is natuurlijk een super goede loopster, maar ze doet het lopen in combinatie met veel andere dingen. Ze heeft bijvoorbeeld haar studie afgerond (dierenarts), waar ik veel respect voor heb. Ze vindt het belangrijkste aan het lopen dat ze er van kan genieten, maar ze neemt het wel serieus, en zo sta ik er zelf ook in.’

Wanneer is je carrière geslaagd? Heb je daarvoor doelen of dromen gesteld?

‘Een ultiem doel wat ik altijd al wel heb gewild: Meedoen aan de olympische spelen op de marathon. Maar dat is niet waar alles om draait, wat ik veel belangrijker vind is dat ik het aller beste uit mezelf heb gehaald. Ik stel natuurlijk wel doelen van bepaalde wedstrijden of tijden die ik wil lopen, maar zolang ik er alles aan het gedaan heb ben ik trots op mezelf. En ik wil ook altijd plezier blijven houden in het lopen.’

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten