Home Laatste NieuwsDe week van... De Week Van Yasmine Abbes

De Week Van Yasmine Abbes

door hardloopnetwerk

In deze vaste rubriek geeft elke week een topatleet een kijkje in zijn of haar trainingsweek. Dit keer is het de beurt aan Yasmine Abbes (17). Ze hield voor ons een trainingsweek bij in Florida. Hoe ziet haar leven er in Amerika uit en welke trainingen stonden er op het menu?

Wennen

“Ik ben sinds een aantal maanden aan het studeren en hardlopen hier in Amerika,” vertelt Yasmine. “Ik zit bij Florida State University en ik heb het heel erg naar mijn zin.” Dit is niet zomaar een universiteit; ook Susan Krumins ging naar FSU. “Ik ben hier lekker aan het trainen en daarnaast volg ik een studie,” gaat Yasmine verder. “Ik had in Nederland mijn HAVO afgerond en ik doe hier nu de major “Exercise physiology”. Ik wil in Nederland fysiotherapie doen en dit is een prima vooropleiding.”

“Ik zit bij Florida State University en ik heb het heel erg naar mijn zin.”

Het was in het begin wel allemaal even wennen voor Yasmine. “Een ander land, ander eten, een ander huis, nieuwe trainingsgenootjes, een nieuwe coach, een nieuwe manier van trainen, en met mijn 17 jaar ben ik bovendien de allerjongste hier in het team en de hele school! En ik kwam hier in augustus, midden in de zomer. In het begin had ik heel veel moeite met de hitte, maar dat is natuurlijk logisch,” vertelt ze. “Dit alles maakt het ook wel weer heel vet. Ik weet nu hoe alles werkt en ik ben er zeker van dat dit heel goed is voor mijn ontwikkeling en ervaring. Ik heb super veel nieuwe mensen leren kennen en ben heel blij met deze kans.”

“Met mijn 17 jaar ben ik bovendien de allerjongste hier in het team en de hele school!”

De trainingen

“De trainingen zijn heel anders dan ik gewend ben,” vertelt Yasmine. “Er zijn een paar hele grote verschillen tussen trainen in Amerika en in Nederland in het algemeen denk ik. Veel mensen denken ‘Als je naar Amerika gaat, ga je super veel en super hard trainen en raak je overtraind en geblesseerd.’ Dit is naar mijn mening totaal niet waar en je geheel in eigen hand. In Nederland deed ik altijd 3 ‘workouts’ [intervaltrainingen, red.] in de week, die meestal bestonden uit 2 keer baan en 1 keer bos en voor de rest duurloopjes van maximaal 45 minuten. Hier in Amerika doen we soms 1 workout in de week maar voornamelijk 2. Omdat we dus niet zo veel workouts doen hebben we meer ‘easy runs’ zoals je hieronder kan lezen in mijn trainingsweek. Omdat we niet zo vaak een workout hebben zijn deze wel echt pittig. De easy dagen doen we dan ook heel easy zodat we de workouts kunnen knallen.”

“Veel mensen denken ‘Als je naar Amerika gaat, ga je super veel en super hard trainen en raak je overtraind en geblesseerd.’”

Crosswedstrijden

En hoe zit het met wedstrijden? “In Amerika werkt het zo dat de top 7 van elk team naar de grote wedstrijden mogen. In het begin zat ik hier niet in en heb ik 2 kleine wedstrijdjes kunnen meedoen met andere meiden van het team. Dit was super leuk om er een beetje in te komen. Ik heb nu in totaal 5 cross-wedstrijden gedaan. De crosswedstrijden hier zijn 5 of 6 kilometer. Mijn beste wedstrijd was in Alabama. Hier eindigde ik op een 4e plek waar ik super blij mee ben. Ik liep hier een 5 kilometer pr in een 6 kilometer, dit was een goed teken dat ik in vorm begin te raken! Later in het seizoen kwam ik langzamerhand dichterbij de topmeiden en ben ik met de ‘grote’ meiden naar Virginia gegaan. Virginia was de ACC [Atlantic Coach Conferenc] wat echt een vette ervaring was.”

En, gaan we haar nog in Nederland aan de start zien van een cross? “Jazeker! ACC’s vorige week was mijn laatste cross, hier, en ik ben nu lekker aan het trainen voor de Warandeloop. Ik hoop mijzelf hier te kwalificeren voor het EK Cross!”

“Ik ben nu lekker aan het trainen voor de Warandeloop. Ik hoop mijzelf hier te kwalificeren voor het EK Cross!”

Weekindeling

Maandag 4 november

“We hadden afgelopen vrijdag de ACC’s en doen het vandaag dus rustig aan. We gingen naar een leuke trail en ik heb hier een 9 kilometer easy run gedaan. Wij hebben training in de ochtend om 7 uur omdat het snel te warm wordt hier in Florida – al is de zomer nu voorbij, dus nu is het te doen haha. Daarna hadden we krachttraining van zo ongeveer 45 minuutjes.”

Dinsdag 5 november

“Vandaag zijn we in de ochtend naar ons cross-parcours gegaan voor de workout. De workout was 2km-1km-2km-1km met 3-5 minuten recovery. Niet echt bepaald de training die ik het allerleukste vind, maar hij ging heel goed en dit is een super goede training voor in het crossseizoen. Ons A-team bestaat uit 15 meiden dus we hebben een super goede en leuke groep om mee te trainen. Er is altijd wel iemand die jouw tempo loopt, wat ik super fijn vind. Deze training was de zware workout  van de week. Na de training doen we meestal core met z’n allen in de lockerroom.

In de middag heb ik 30 minuutjes ge-aquajogged. Ik train minimaal 1 keer in de week alternatief als ik geen wedstrijd heb. In Nederland fietste ik naar school elke dag en nu woon ik op campus en fiets dus niet meer, vandaar dat ik wat meer alternatief train. Zwemmen is ook goed voor al je spieren en ik vind het leuk om te doen met mijn teammaatjes.”

Woensdag 6 november

“Vandaag heb ik een easy run van 10 kilometer gedaan en 6 versnellingen van 100m. We hebben een hoop mooie trails dichtbij campus en gaan hier altijd heen met kleine busjes.

Na de run hebben we krachttraining van ongeveer 1 uur.”

Donderdag 7 november

“Opnieuw stond er een easy run op het programma. Vandaag heb ik een 10km run en 4 versnellingen gedaan.”

Vrijdag 8 november

“Vandaag is workout nummer 2 van de week. We deden 6 x 800m op de baan, met 400m jog tussendoor. De laatste 3 gingen wat sneller. We trainen in het crossseizoen niet zoveel op de baan, dus ik was extra blij met deze training!

In de middag heb ik 30 minuutjes gezwommen.”

Zaterdag 9 november

“Day off! American football is een super groot ding hier bij FSU. Vandaag was er een football game in ons stadium. Hier ben ik heengegaan vandaag met mijn vriendinnen.”

Zondag 10 november

Sunday longrun!! Vandaag heb ik mijn allerlangste run ooit gelopen! In Nederland deed ik niet echt een longrun in de week, dus dit was in het begin wel even wennen haha. Ik begon hier met een longrun van 12 km… en vandaag heb ik 10 miles gedaan, wat 16 km is! We doen onze easy runs echt easy, zodat we fit zijn tijdens de workouts.

Na de training ga ik vaak naar de trainingroom, hier kan je een massage krijgen als je dit nodig hebt. Hier zijn ook de rollers, hottub, en icebath. Ik kom hier vaak na de training voor goed herstel.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen hoe een trainingsweek voor mij in Amerika eruit ziet!”

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten