Home Laatste Nieuws Mike Foppen gaat indoor voor Olympische limiet

Mike Foppen gaat indoor voor Olympische limiet

door Tijn Piest

De 5000 meter blijft zijn domein, maar ook op de weg liet Mike Foppen prima resultaten zien. In de Zevenheuvelenloop en Montferland Run rekende hij af met een achillespeesblessure, om nu in Zuid-Afrika de trainingsomvang verder uit te bouwen. Een Olympische limietpoging staat al op de planning.

Na een achillespeesblessure afgelopen zomer, al opgelopen voor de WK atletiek, liep Foppen twee wegwedstrijden. ‘Die gingen wel prima. Ik heb niet heel lang rust genomen na de WK en mijn blessure. Eind september begon ik weer met lopen. Die opbouw duurde wel iets langer dan gehoopt’, bekent de 27-jarige atleet. ‘Ik heb vijf goede trainingsweken gehad, waarvan twee volgens m’n normale schema. Bij de Zevenheuvelenloop was ik best wel blij met het resultaat. Het was een pittige race met een snelle laatste twee kilometer tegen Filmon Tesfu. Een mooie strijd, al liep ik wat langzamer dan vorig jaar.’ Richting de Montferland Run zette Foppen weer een nieuwe stap. Daar voelde hij zich beter. ‘Ook daar had ik zware benen en wat problemen met de heuvels. Maar ik ben blij dat ik weer pijnvrij aan het lopen ben. Nu moet ik doorbouwen.’

Zuid-Afrika

Mike Foppen verliest de eindsprint om de titel snelste Nederlander in de Zevenheuvelenloop van Filmon Tesfu.

Foppen geeft duidelijk de voorkeur uit aan de baan, vooral de 5000 meter ligt hem goed. De weg, die hij na de winter weer links laat liggen, vergt volgens hem een andere focus. ‘Het zijn langere afstanden en je focust minder op je tegenstanders. Het racen vind ik juist leuk, waardoor ik denk ik ook beter ben op de baan. Op de weg lopen is ook heel belangrijk. In het Montferland liep ik de laatste 10 kilometer alleen. Niet heel leuk, maar je wordt er erg sterk van. Een andere prikkel.’

De Nederlands recordhouder op de 5000 meter (indoor en outdoor) en 3000 meter verblijft momenteel in het Zuid-Afrikaanse Potchefstroom, ook de plek waar de 400-meterselecite zich nu heeft teruggetrokken. Op ruim 1300 meter hoogte legt Foppen tijdens zijn tweeweekse stage de basis voor de baanwedstrijden in 2024. ‘Eigenlijk ben ik hier alleen om de warmte op te zoeken’, ligt hij toe. ‘Ik zag dat het koud ging worden in Nederland en met die achillespeesblessure in het achterhoofd heb ik besloten even te verkassen. De focus ligt op het uitbouwen van mijn trainingsuren. Nog geen specifieke sessies, ik blijf aan de basis werken.’ 19 december vertrekt Foppen naar Zweden, het thuisland van zijn vriendin, waar hij de kerst doorbrengt. Dan volgen een aantal dagen in Nederland, om op 1 januari nog eens drie weken de Zuid-Afrikaanse zon op te zoeken. In Dullstroom, iets noordelijker gelegen en op 2100 meter. ‘Daar ga ik wat specifieker trainen, want de indoorwedstrijden komen er dan aan.’

Lees ook: Een dag in Potchefstroom met Britt de Blaauw

Ideale combinatie

Mike Foppen achter Jimmy Gressier (rechts) op de 5000 meter tijdens de WK atletiek in Boedapest.

Nog steeds maakt Foppen onderdeel uit van het Franse Lions Track Club van Adrien Taouji, waar hij zich in 2021 aansloot om met Europees recordhouder Jimmy Gressier te trainen. Op trainingsstage trainde hij dit jaar vooral met een ander loopteam: de middellange afstandsgroep van bondscoach Tomasz Lewandowski, waar onder andere Niels Laros onder loopt. ‘Dat bevalt me ook goed. Hardlopen is dat wat betreft heel simpel: je kunt schema’s goed naast elkaar leggen en samen trainen. Daarnaast vind ik het in Nederland lekker om op mezelf te focussen en gewoon alleen te trainen.’ In zijn thuisstad Nijmegen traint hij ook nog veel bij zijn oude groep van Team Zevenheuvelen mee. ‘Dat is een ideale combinatie. Op heel veel verschillende plekken kan ik met verschillende groepen trainen.’ De tienvoudig Nederlands kampioen op verschillende afstanden wordt op afstand gecoacht en krijgt zijn schema aan het begin van de week. Elke dag heeft hij telefonisch contact met zijn Franse coach. Daarna worden eventueel trainingen bijgesteld en worden aandachtspunten besproken.’ Maar dat heeft Foppen niet altijd nodig. ‘Ik ben redelijk ver in mijn carrière, weet dat ik niet altijd een coach nodig heb. Bij mijn oude coach Joshua Mols deed ik veel alleen. Daardoor ben ik een zelfstandige atleet geworden.’

Olympische finale

Wegwedstrijden of niet, Foppen houdt dus vooral van de 5000 meter. Ook al neigde hij een paar jaar geleden nog naar de 10.000 meter. ‘De keuze verandert voorlopig niet, dus in Parijs ga ik weer voor de vijf.’ Vrijdag 26 januari staat pas zijn eerstvolgende wedstrijd op de planning: een 5000 meter indoor in Boston. Geen vreemde locatie, want dit jaar liep hij er al onder zijn toenmalige eigen Nederlandse outdoorrecord. ‘Daar wil ik de directe limiet lopen voor deelname in Parijs (13:05.00)’. Hij zou daarmee ook zijn eigen nationale toptijd (13:05.66, Heusden) van dit jaar verbeteren. Het hoeft echter niet per se die 26e voor Foppen. ‘Door de maanden heen zijn er punten te verdienen voor de wereldranglijst, waarmee ik me ook kan kwalificeren voor de Spelen. Maar het zou heel erg mooi zijn als het in Boston lukt. Daarna ga ik weer aan de basis werken. Ik loop niet veel indoorwedstrijden, één of twee, om vervolgens door te werken naar outdoor.’ Foppen beschouwt die wedstrijd in Boston niet als ideale limietpoging. ‘Maar natuurlijk ga ik er m’n best doen om bij de limiet in de buurt te komen.’ Eerst is kwalificatie dus de bedoeling, maar het uiteindelijke doel voor volgend jaar heeft Foppen al in het achterhoofd. ‘De Olympische finale halen in Parijs. Ik kwam dit jaar in Boedapest redelijk in de buurt voor de WK-finale. Ik denk dat ik het niveau heb laten zien om die finale op de Spelen te kunnen halen volgend jaar augustus. Ik weet waar ik naartoe wil en daar ga ik heel hard voor werken. Maar als ik komende zomer de startlijsten van de series zie in Parijs, dan zie ik pas hoe ver ik kan komen.’

Foto’s: Lars van Hoeven & Erik van Leeuwen


NIEUW: We hebben in ‘Whatsapp Updates’ een account gemaakt. Hierin vind je altijd de nieuwste Hardloopnetwerk artikelen. Klik op deze link, druk op volgen en vind de nieuwste artikelen in een handig overzichtje in je Whatsapp Updates!

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten