Home Laatste NieuwsEvenementen Jill Holterman: ”Vooraf heb ik het EK in Berlijn als droomdoel gesteld”

Jill Holterman: ”Vooraf heb ik het EK in Berlijn als droomdoel gesteld”

door hardloopnetwerk

Op zaterdag 9 juni is Leiden het NK 10.000 meter tijdens de Gouden Spike. Topatlete Jill Holterman hoopt op een mooie internationale strijd, want het zou fantastisch zijn als er in Leiden Europese toppers lopen. Wij blikken alvast vooruit met de ‘Snelste advocate van Nederland’.

Door Jasper Boot

Zaterdag liep je in het Italiaanse Ferrera de 10.000 meter. Aanvankelijk mocht je niet meedoen met de wedstrijd, maar mede dankzij fotograaf Bjorn Paree mocht dat wel. Wat was de reden dat je aanvankelijk niet mocht starten?

De hele situatie was vrij bizar. Er was al lang geleden akkoord gegeven op onze deelname, dus Ronald en ik hadden trainingskamp etc. afgestemd op Italië en ook al een hotel in Ferrara geboekt. Later bleek de wedstrijd een week te zijn verzet, dus hebben we alles weer omgeboekt. Een week voor de race bleek dat de Italiaanse atletiekbond de status “open wedstrijd” had teruggedraaid omdat ze bang waren dat de Italiaanse deelnemers niet op het podium zouden komen. Er is toen veel contact geweest en de organisatie van de wedstrijd heeft geprobeerd de wedstrijd weer open te maken, maar de bond wilde dit niet. Toen heb ik een bericht op Facebook geplaatst over mijn teleurstelling, maar dat er niks anders op zat. Vervolgens is via Bjorn Paree alsnog een lijntje uitgegaan en mochten we toch starten. Zo zie je maar, het is pas over als het echt over is.

Onder warme omstandigheden en in een niet al te sterk veld liep je een 34’er. Welke conclusie trok je uit deze wedstrijd over je huidige vorm?
Ik wilde deze wedstrijd gebruiken voor een snelle tijd, maar ik merkte al snel dat dit niet realistisch was. Ik vind het ontzettend moeilijk om dan mijn doelen bij te stellen, ook al weet ik dat het beter is. Het was daarom voor mijzelf een behoorlijke winst dat ik niet als een kip zonder kop ben gestart om vervolgens op een hoop te gaan. Daarnaast stemt het mij tevreden dat ik de laatste 800m flink kon versnellen, dus dat de snelheid goed zit.
Een week voor de race bleek dat de Italiaanse atletiekbond de status “open wedstrijd” had teruggedraaid omdat ze bang waren dat de Italiaanse deelnemers niet op het podium zouden komen.
 Op zaterdag 9 juni loop je het NK 10.000 meter in Leiden, Met welke verwachtingen ga je naar Leiden? 
Ik wil graag een snelle tijd lopen in Leiden en hoop bovendien op een mooie (inter)nationale strijd. Het zou fantastisch zijn als we in Nederland een 10.000m voor vrouwen kunnen organiseren waarbij veel Europese dames aan de start staan. Dat geeft enorme motivatie. Mijn PR is nu 33’37 op de baan. Ik denk dat een tijd onder de 33 min tot mijn mogelijkheden behoort. Met een 32’er achter je naam sta je bovendien behoorlijk hoog op de Europese ranglijst. Het zou in elk geval een mooie opstap zijn naar een hoger niveau.

Het afgelopen jaar heb je flinke stappen gezet en dat is de Nederlandse atletiekwereld niet onopgemerkt gebleven. Wat is je ultieme doel dit baanseizoen?
Vooraf heb ik het EK in Berlijn als absoluut droomdoel gesteld (5.000 of 10.000m). Of ik het haal weet ik niet, maar droomdoelen mogen best stoutmoedig zijn vind ik. De comfortzone bewaar ik wel voor als ik oud ben.
Foto: Instagram Jill Holterman
Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten