Home Laatste NieuwsEvenementen Voorbeschouwing WK onder 20 jaar

Voorbeschouwing WK onder 20 jaar

door hardloopnetwerk

Het ene toernooi is nog maar net afgelopen of we blikken al vooruit naar het volgende toernooi, want vanaf morgen (dinsdag 10 juli) tot en met zondag 15 juli vindt het WK onder 20 jaar plaats in Tampere, Finland. De ploeg is iets kleiner dan voor het EK onder 18 jaar (14 versus 21 atleten) maar voor een wereldkampioenschap is dit natuurlijk nog steeds een zeer grote afvaardiging. We vroegen een aantal atleten hoe ze ervoor staan. 

Door Anne Luijten

Op dinsdag komen Famke Heinst en Jasmijn Bakker als eerste in actie in de eerste ronde van de 3000 meter steeple. Famke behaalde de limiet in Amerika, Jasmijn bij de NGA:

Ze worden gevolgd door Robin van Riel en Bram Anderiessen op de 1500 meter. Robin’s broertje Rick behaalde afgelopen week nog knap de finale op dat onderdeel bij het EK onder 18 jaar (10e). Zelf hoopt Robin daar ook op: ”Gezien de startlijst is het zeker mogelijk. Ik sta achtste op papier, maar de jongens achter mij staan wel heel dichtbij. Het zal aan de vorm van de dag liggen of ik me kwalificeer of niet.” Het lopen van een toernooi is natuurlijk anders dan limiet-races, en Robin heeft zich daar dan ook specifiek op voorbereid: ”Ik heb nadat ik de limiet had gelopen nog een aantal keer een 800 meter gelopen om genoeg snelheid te krijgen voor in de laatste ronde. Verder heb ik niet te veel wedstrijden gelopen, met als doel fris en gretig te blijven voor op het toernooi.”

Nog voor het middaguur komt ook Isaya Boers in actie op de 100 meter en Enid Duut en Jorinde van Klinken sluiten de dag af met de kwalificaties van het discuswerpen. Jorinde doet later ook nog mee aan het kogelstoten en is de enige medaillewinnares van het EK Junioren vorig jaar (zilver op kogel) die er dit jaar weer bij is. Benieuwd hoe Jorinde traint? Eind mei vroegen we haar een trainingsweek voor ons bij te houden… En dat bleek toevallig de week te zijn waarin ze de discus naar de EK-limiet zou werpen! Haar focus ligt echter op dit toernooi: ”Dit WJK is veel belangrijker dan het EK, waar ik nog niet heel veel te zoeken heb. Hier hoop ik echt goed te presteren en dan maak ik ook een goede kans op medailles. Het EK is meer een hele gave ervaring.”

Op woensdag loopt Dave Wesselink de series van de 110 meter horden. Even was dat nog onzeker, want tijdens een training knalde hij op een horde en brak zowel zijn elleboog als sleutelbeen: ”Met mijn elleboog en sleutelbeen gaat het nu goed. Door de operatie aan mijn sleutelbeen is hij snel weer mobiel geworden. Ik heb  alweer hordes op wedstrijdhoogte gepakt dus ik verwacht dat ik overmorgen gewoon kan lopen.” Vorig jaar lukte het hem net niet om zich te plaatsen voor het EJK, nu staat hij er dus wel: ”Ik liep 14.00 en de limiet was 13.90. Ik had dat seizoen problemen met het combineren van mijn eindexamens en sport waardoor ik geblesseerd raakte. Ik wist wel dat het er dit seizoen inzat om me te plaatsen, ook omdat Sven [Ootjers, zijn trainer – red.]  mij dit vertrouwen gaf. Dus de progressie was er wel al, alleen kwam het er vorig seizoen nog niet helemaal uit. Gelukkig is dat dit jaar wel het geval!”

Dave wordt gevolgd door Jorinde van Klinken en Jessica Schilder bij het kogelstoten.

Op donderdag begint de zevenkamp met voor Nederland Marijke Esselink. Het is voor haar niet het eerste WK: in 2016 nam ze namelijk ook al deel. Haar doel is dan ook om beter te eindigen dan toen, maar ook om er tussendoor van te genieten. Muziek helpt haar haar concentratie tussen de onderdelen door te behouden: ”Ik draai veel muziek vooraf waardoor ik in mijn eigen focus kom. En in de callroom houd ik deze stand dan vast.”  Ramsey Angela loopt de 400 meter horden en Onyema Adigida de 200 meter.

Tom Egbers (speerwerpen op vrijdag) en Shaquille Emanuelson (discuswerpen op zaterdag) zijn de atleten die het langst moeten wachten om in actie te komen. Op zondag vinden alleen nog finales plaats. Twee jaar geleden bij het WJK in Bydgodszcz werden er geen medailles gehaald. Wat kan de Nederlandse ploeg dit jaar?

Wij wensen alle atleten heel veel succces!

Het volledige tijdschema is hier te vinden. De livestream is te volgen via het Youtube-kanaal van de IAAF. 

Heb jij onze pagina ‘Wat wij doen’ al ontdekt? Bekijk hier onze nieuwe pagina.

Foto: Max Kooijmans

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten