Home Laatste NieuwsDe week van... De Week Van Ronald Schröer

De Week Van Ronald Schröer

door hardloopnetwerk

Voor onze vaste rubriek “De Week Van” spraken we dit keer met Ronald Schröer. Hij draait al jarenlang mee met de nationale top, bezit vele NK-medailles waaronder meerdere nationale titels, en deed verscheidende keren mee aan het EK Cross en het EK Outdoor. Op dit moment is hij in voorbereiding op de TCS Amsterdam Marathon. Sinds 2017 traint hij bij Gerard van Lent, voormalig coach van onder andere Koen Raymaekers en Lornah Kiplagat. Wij mochten een weekje meekijken.

“Deze week zat ik in mijn hoogtetent. Ik probeer iedere nacht de 12 uur aan tikken, al is dat op sommige dagen echt niet mogelijk voor mij omdat ik bijvoorbeeld op maandag pas om 21.00 uur thuis kom vanuit de studie. De generator van mijn hoogtetent moet dan nog aan, voordat de tent op de goede hoogte zit ben ik al snel 2,5 uur verder. Dinsdagochtend gaat de wekker om 07.15 uur, want ik loop deze ochtend om 07.47 uur (om precies te zijn) Michel Butter tegemoet. Een te korte nacht in de tent dus. Maar dat is niet anders, want ik moest ook weer op tijd op mijn werk zijn.”

“Ik probeer iedere nacht de 12 uur aan tikken, al is dat op sommige dagen echt niet mogelijk.”

“De tent zorgt voor een vaste structuur in mijn dagelijkse leven. Ik kom thuis vanuit mijn werk en het eerste wat ik doe is de tent aanzetten. Op dat moment weet ik, ik heb ca. 2.30 uur de tijd om mijn training te doen, eten te maken, douchen, tandenpoetsen en de tent in. Hieronder mijn weekverloop.”

Maandag

Ochtend. 12 km herstelloop. Deze heb ik wat later in de ochtend gedaan omdat het nog regende buiten. In de middag rust op het programma omdat ik van 13.00 tot 20.00 uur studie had in Utrecht. Ik volg namelijk naast mijn werk en het hardlopen een opleiding tot Register Podoloog

Dinsdag

Ochtend. 25 km duurloop met een laatste 10 km in ca 35.20. Ik heb zo ongeveer 70 minuten samen met Michel Butter gelopen. We kunnen niet zo heel vaak meer samen lopen, maar af en toe  proberen we toch nog wat te combineren.

Middag. 7 km easy herstelloop

Woensdag

Ochtend. 7 km warm-up, 10x 15” heuvelsprints op de bekende Bloedweg in Egmond aan Zee, kort uitlopen.

Middag. 15 km licht progressief. Eerste 8 km onverhard door de zanderige heuveltjes van Egmond, laatste 7 km over de weg. Ik liep met een erg lage hartslag de laatste 6 km in 3.40 per km. De marathon-getraindheid komt er weer aan.

Donderdag

Ochtend. 9 km herstelloop

Middag. Met mijn trainer Gerard van Lent werkte ik 30×400 meter af in Spaarnwoude. Omdat ik wat last had van mijn achillespezen in het afgelopen baanseizoen heb ik deze 400’tjes uit voorzorg op het asfalt gedaan. Minder bochten betekent minder trekkrachten op de pezen. Gewoon 2 grote rondes gelopen. Heerlijk om weer wat snelheid te mogen en kunnen doen, welkome afwisseling in deze marathonvoorbereiding.

“Minder bochten betekent minder trekkrachten op de pezen.”

Vrijdag

Ochtend. 12 km herstelloop, lekker door de duintjes van Egmond gelopen. Grappig om het verschil te zien qua hartslag. In de duinen loop ik bij dezelfde hartslag ca. 25 seconden per km langzamer dan op de weg. Er zijn veel atleten die er moeilijk mee om kunnen gaan dat ze i.p.v. 4.05 per km opeens 4.30 gemiddeld lopen. Mijn gemiddeldes liggen altijd laag tijdens de herstellopen, maar ik loop dan ook altijd heuvelachtige rondes. Ik vind dit heerlijk en kan echt genieten als ik midden in de natuur rondloop. Herstel is herstel en mijn gemiddelde per km zal me op deze momenten een worst zijn.

“Herstel is herstel en mijn gemiddelde per km zal me op deze momenten een worst zijn.”

Middag 1. 15 km easy duurloop met Michel Butter, al de 2e keer dat we samen lopen deze week. Altijd gezellig om even bij te kletsen. Leuke ronde gemaakt in een gebied waar ik nu wat minder vaak loop dan vroeger (duinen bij Heemskerk).

Middag 2 Corestability, lenigheid en kracht.

Zaterdag

Middag. 13 km easy herstelloopje, liep de eerste helft niet zo lekker, beetje duizelig (denk door de koude wind op mijn voorhoofd). Zodra het iets koeler begint te worden heb ik hier last van, dit is dan ook de reden dat ik die hoofdband om heb in periodes dat het wat frisser is. Puur functioneel. Had ik nu beter ook om kunnen doen.

Zondag

Ochtend. 6 x 5 km op marathontempo met pauze 1 km in duurlooptempo. Dit was 1 van mijn eerste echt lange en zwaardere marathontrainingen. De totale 35 km ging nog niet helemaal zoals ik had gewild. De route die ik samen met mijn trainer Gerard liep was dan ook best pittig. We liepen een grote ronde van 43 km met daarin een stuk door de open polder en over de dijk bij Petten. Er stond me daar toch een wind… Pfff. Ik had het erg moeilijk in mijn 3e en 4e maal 5 km. Ik was dan wel weer blij dat mijn 5e en 6e maal 5 km weer wat makkelijker gingen. Al met al toch nog een gemiddelde van 3.27 per km over 35 km. Niet indrukwekkend, maar voor nu een prima prikkel richting de TCS Amsterdam Marathon op 20 oktober.

“We liepen een grote ronde van 43 km met daarin een stuk door de open polder en over de dijk bij Petten. Er stond me daar toch een wind… “

Middag. 6 km loslopen. Tot mijn eigen verbazing ging het lekkerder dan vanmorgen, Gerard was daar erg blij mee, want dat zegt wat over het snelle herstel.

Totaal deze week een prima omvang van 191 km.

Ronald blijven volgen

Op zondag 6 oktober loopt Ronald zijn laatste wedstrijd richting Amsterdam. Hij staat met verschillende andere Nederlandse toppers, waaronder Michel Butter en Roy Hoornweg, aan de start van de Bredase Singelloop (1/2 marathon). Op zondag 20 oktober staat de TCS Amsterdam Marathon op de agenda. “Het zou super gaaf zijn als ik weer wat sneller kan lopen dan mijn pr (2.16.00) van afgelopen voorjaar in Düsseldorf.”

Ronald wil ook nog iets kwijt. “Mijn vrouw Jill Holterman heeft een droom, zij heeft haar baan opgezegd en wil de komende jaren alles uit haar atletiek carrière halen. Een stoere en dappere beslissing waarin ik haar voor 100% steun. Om het financieel rond te breiden zou het zeer tof en gul zijn om een kleine of grote (haha) bijdrage te doen via https://www.geef.nl/nl/actie/take-me-to-paris/donateurs”.


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten