Home Laatste NieuwsHardlooptips De Gouden Tip van Mark Leenders: ‘Work hard, eat clean’

De Gouden Tip van Mark Leenders: ‘Work hard, eat clean’

door hardloopnetwerk

In deze rubriek vragen we elke maand aan een lo(o)p(st)er om een tip te delen waar zij persoonlijk veel aan hebben. Lopers van allerlei verschillende niveaus komen aan het woord: van topsporters tot recreanten. In deze editie horen we van Mark Leenders (30), die samen met zijn vriendin en 2 katten in Arnhem woont en full-time werkt op een notariskantoor in de buurt. 

Wil je de andere edities teruglezen? In deel 1 lazen we de gouden tip van Dick van den Broek (‘Laat je niet gek maken’), in deel 2 Nanda Smit (‘Train rustig’), en in deel 3 Gerwin Wessels (‘Train met een doel voor ogen’). Vind je het leuk om jouw gouden tip te delen met heel hardlopend Nederland? Stuur dan een mailtje naar vrienden@hardloopnetwerk.nl met een korte omschrijving van jouw tip en wie weet nemen we contact met je op.

Door Ivo Meex

Teveel energie

“Ik had helemaal geen plannen om serieus aan de slag te gaan als loper, maar ik zocht een manier om wat energie kwijt te raken.”

In mijn jonge jaren heb ik altijd gevoetbald. Pas toen ik in 2017 stopte met voetballen, ben ik voor de aardigheid eens een rondje gaan lopen. Ik had helemaal geen plannen om serieus aan de slag te gaan als loper, maar ik zocht een manier om wat energie kwijt te raken. Ik had er al vrij snel lol in en het ging me eigenlijk wel gemakkelijk af. Binnen een paar weken liep ik om de dag een rondje van 5 km. De rondjes werden al vrij snel uitgebreid en ik maakte ook vorderingen in mijn snelheid. Toen ik voor het eerst een 10 kilometer wedstrijd onder de 45 minuten liep, begon ik te denken aan wat er allemaal nog mogelijk zou zijn en ben ik mijn sport serieus gaan vormgeven.

Van dromen naar doen

Al in de tijd dat ik voetbalde (en nog rookte), had ik veel respect voor mensen die marathons liepen; het afleggen van zo’n enorme afstand en de strijd die ze tegen zichzelf leveren vond ik echt indrukwekkend. Ik had toen ik voetballer was nooit voor mogelijk gehouden dat ik zoiets ook ooit zou kunnen. Maar mijn prestaties bleven zich verbeteren en nadat ik mijn PR op de 10 kilometer wéér had aangescherpt, besloot ik me in te schrijven voor de marathon van Rotterdam in 2018. Mijn doel was om binnen 3,5 uur over de finishlijn te komen.

Op eigen houtje

Nu ik me had ingeschreven, moest er natuurlijk getraind worden. Ik had helemaal geen idee van trainingsschema’s en ben op eigen inzicht begonnen met trainen voor mijn marathondebuut. Ik liep om de dag een relatief korte afstand (10 tot 15 km) met in het weekend een traditionele langzame duurloop. De eerste duurloop duurde 60 minuten en die bouwde ik langzaam uit naar 120 minuten.

“Mijn lichaam bleek de toenemende omvang goed te kunnen verteren, want ook gedurende de marathon training bleef ik mijn PR’s aanscherpen.”

Soms liep ik een wedstrijd in het weekend in plaats van de duurloop, om mijn conditie en vooruitgang te testen. Mijn lichaam bleek de toenemende omvang goed te kunnen verteren, want ook gedurende de marathon training bleef ik mijn PR’s aanscherpen. Mijn geloof in eigen kunnen groeide met de week en werd bevestigd op een mooie zondag in april toen ik in 3 uur en 23 minuten de finish bereikte van de Rotterdam marathon.

Breaking 3

Ik had zo’n ontzettende kick gekregen van de marathon, dat ik besloot meer begeleiding te zoeken rondom mijn trainingen. Als ik immers op eigen inzicht al mijn doelen kon verwezenlijken, wat zou er dan niet mogelijk zijn met professionele begeleiding? Vlak voor Rotterdam had ik trainer John Jansen leren kennen en samen met hem heb ik na Rotterdam het doel gesteld om de marathon binnen 3 uur te gaan lopen; een magische grens voor veel amateurlopers. De marathon waar het moest gaan gebeuren, Frankfurt, kwam helaas te vroeg. Naast het feit dat het mijn tweede marathon binnen één jaar was, bleek de intensiteit en de omvang van het nieuwe trainingsschema dermate zwaar dat ik, mede door wat pijntjes, de motivatie verloor om er 100% voor te gaan. Ondanks de matige voorbereiding, liep ik wel 3 minuten van mijn PR af.

Wijze les

Inmiddels weten John en ik veel beter wat goed voor mij is als loper en werk ik 6 looptrainingen en 1 krachttraining af in de week. De krachttraining helpt me om sterker te worden en de omvang en intensiteit aan te kunnen. Dat sterkt weer mijn motivatie en dat maakt me een betere atleet. Momenteel zit ik in de voorbereiding voor de Amsterdam Marathon van 20 oktober en het doel is om in ieder geval heel dichtbij de grens van 3 uur te komen. Ik denk niet dat het realistisch is om nu al te mikken op een tijd ónder de 3 uur.

Gouden tip: Work hard, eat clean

Mijn tip aan hardlopend Nederland is om naast je training goed en voldoende te eten. Zelf ben ik die regel gaan toepassen na mijn marathon in Frankfurt. Als je een zwaar trainingsschema hebt, moet je gewoon op je voeding letten. Je hebt je voedingsstoffen als atleet hard nodig om te herstellen zodat je je volgende training weer aankunt en dus niet geblesseerd raakt.

“Het is gewoon zonde van je arbeid als je niet een beetje op je voeding let.”

Daarnaast merk ik, sinds ik een paar kilo lichter ben geworden, dat mijn lichaam gewoon minder belast wordt tijdens het lopen. Het is helemaal niet erg om een keer te zondigen tussendoor (mijn trainingsmaatjes weten hoe gek ik op frikandellen ben), maar het is gewoon zonde van je arbeid als je niet een beetje op je voeding let.

Voet bij stuk

Ik geloof erin dat, wanneer je structureel traint en daarnaast goed eet, de resultaten vanzelf komen. Die marathon onder de 3 uur gaat er dan ook gewoon van komen als het aan mij ligt. Daarnaast wil ik ook graag de 6 major marathons een keer lopen in de toekomst. Maar eerst maar eens even alles eruit halen in Amsterdam op 20 oktober.


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten