Home Laatste Nieuws De Gouden Tip van Nanda Smit: ’train rustig’

De Gouden Tip van Nanda Smit: ’train rustig’

door hardloopnetwerk

In de eerste editie van deze rubriek konden jullie de gouden tip van Dick van den Broek lezen. Voor deze tweede editie sprak onze reporter Ivo Meex met Nanda Smit. In ‘De Gouden Tip’ laten we lopers van allerlei verschillende niveaus aan het woord: van topsporters tot recreanten. We vragen elke maand iemand om zijn of haar ‘gouden tip’ te delen; een tip waar zij persoonlijk heel veel aan hebben. En of die tip nou van een topper of een beginner komt; hij is voor iedereen toepasbaar! Vind je het leuk om jouw gouden tip te delen met heel hardlopend Nederland? Stuur dan een mailtje naar vrienden@hardloopnetwerk.nl met een korte omschrijving van jouw tip en wie weet nemen we contact met je op.

“Probeer van het proces van de voorbereiding te genieten. En van de omgeving waar je loopt natuurlijk natuurlijk.”

-Nanda Smit

Door Ivo Meex

Mijn naam is Nanda Smit, 39 jaar en ik werk in de thuiszorg in mijn woonplaats Alkmaar. Ik heb 2 zoons en een vriend; hun vader. Ik loop al meer dan de helft van mijn leven hard. Toen ik jonger was, liep ik vooral recreatief en vond ik tijden niet zo heel belangrijk. Ik liep af en toe een wedstrijdje voor de lol. Ik bouwde mijn afstand wel langzaam uit en in 2011 liep ik mijn eerste halve marathon. Diezelfde wedstrijd ben ik toen jaarlijks gaan lopen. In 2015 besloot ik daarnaast nog op zoek te gaan naar meer wedstrijdjes in de buurt van Alkmaar. Daar moest ik natuurlijk wel meer voor gaan trainen. Dat leidde ertoe dat ik gemakkelijker ging lopen en daardoor verbeterden mijn resultaten zienderogen. Ik kreeg meer en meer plezier in sneller lopen en ik had dus het hardloopvirus definitief te pakken.

Lekker in mijn vel

De progressie die ik maakte, gaf me een goed gevoel. Ik voelde me fit, verloor wat gewicht en het leverde me ook nog eens rust op; ik liep mijn hoofd leeg. Door de toenemende motivatie werd het lopen van andere afstanden steeds makkelijker en in 2016 besloot ik mijn eerste 30 km wedstrijd te lopen. Dat was een groot succes. En na die afstand begon de marathon natuurlijk ook te lonken. Nadat uit een sportmedische keuring bleek dat ik kerngezond was, heb ik de voorbereiding ingezet richting de 42 km in onze hoofdstad. Via een uitgebreid schema en wat wedstrijden over kortere afstanden stond ik uiteindelijk in oktober aan de start van mijn eerste marathon, die ik ook nog eens in minder dan 4 uur uitliep. Dat gaf me een enorme kick en ik wist meteen zeker dat ik dit gevoel nog vaker wilde beleven.

Gouden tip: train rustig!

Ik heb gemerkt dat je heel veel kunt, als je het echt wilt. Maar ik heb ook geleerd dat je daar de tijd voor moet nemen. Als je jezelf tijdens de training telkens probeert te bewijzen, loop je jezelf (letterlijk) kapot. Ik heb gemerkt dat mijn resultaten veel beter zijn als ik ook echt rustig train. Probeer te ontspannen tijdens je duurlopen en loop op een lage hartslag. Zelf heb ik daar leuke trucjes voor. Zo stop ik soms tussendoor even om een leuke foto te maken. Je komt dan in een lekkere ontspannen flow, waardoor je lang hetzelfde tempo kunt lopen. Het is goed om wedstrijden te lopen in de voorbereiding van je doel, maar die helemaal voluit lopen heeft geen zin. Op de wedstrijd waar je voor traint, moet je natuurlijk wel helemaal voluit gaan. Lekker jezelf pushen om het beste eruit te halen. Door me op deze manier voor te bereiden op wedstrijden werd ik dit jaar al eens 1e dame bij een lokale loop. En dat motiveert natuurlijk enorm.

Nieuwe doelen

In de toekomst wil ik graag nog meer marathons gaan lopen. Wellicht 2 per jaar, om toch niet teveel van mijn lichaam te vergen. Het herstel na zo’n marathon neemt natuurlijk de nodige tijd in beslag. Daarnaast heb ik het trailen onlangs ontdekt en daar zou ik mezelf ook graag in willen ontwikkelen. Mede daardoor ben ik ook aan het overwegen om in de toekomst de 60 van Texel eens te gaan lopen. Nieuwe dingen ontdekken en mijn eigen grenzen verleggen is wat me echt motiveert. Zo is het hardlopen echt meer dan alleen een hobby geworden voor me. Als ik vermoeid van mijn werk thuiskom, trek ik mijn loopschoenen aan en kom ik helemaal opgeladen weer thuis. 

Door het hardlopen heb ik ook een grote groep kennissen opgebouwd. Hardlopers zijn over het algemeen blijkbaar hele sociale mensen. En wat is er nou leuker dan om met anderen over je gedeelde passie te kunnen praten. Het meest heb ik met mensen die, net als ik, gewoon met beide voeten op de grond staan. Hoog van de toren blazen is niks voor mij. “Die komen zichzelf in de wedstrijd vast wel tegen” denk ik dan altijd maar.


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten