Home Laatste Nieuws Bart van Nunen: “Ik kan me niet voorstellen dat de Spelen doorgaan”

Bart van Nunen: “Ik kan me niet voorstellen dat de Spelen doorgaan”

door Tijn Piest

Het heersende coronavirus zorgt wereldwijd voor het aflasten van veel wedstrijden en het sluiten van trainingsfaciliteiten. En dat betekent minder kans voor sporters om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. In de atletiek hebben vooral de marathonlopers pech, want bijna alle snelle marathons zijn de komende tijd geschrapt en kwalificeren kan tot en met 31 mei. Bart van Nunen is één van de vijf Nederlanders die in Rotterdam een poging zou wagen op de limiet van 2:11.30. Wij vroegen de 24-jarige langeafstandsloper wat de maatregelen rondom het coronavirus voor hem betekenen.

Wat vind je van de beslissing om de Rotterdam Marathon op 5 april niet door te laten gaan?

“Dit is de enige verstandige beslissing die te maken was. Het coronavirus is iets wat we alleen samen kunnen overwinnen en dan is het niet verantwoord om zo’n groot evenement te houden.”

Denk je dat het een goede beslissing is om alle sportfaciliteiten tijdelijk te sluiten?

“Het is natuurlijk heel vervelend, maar ook dit is gewoon de verstandigste beslissing. Gezondheid van de bevolking is belangrijker.”

Wat voor invloed hebben de maatregelen tegen het coronavirus op je trainingen?

“Voorlopig is krachttraining het enige echte probleem, daar heb ik wel al wat dingen voor in huis gehaald maar dat blijft toch heel anders dan kracht in de krachtruimte. Ik hoop dat we niet zo’n echte lock-down krijgen waardoor je alleen nog naar buiten mag voor boodschappen e.d. Dan wordt het wel een heel lastig verhaal. Maar voorlopig is toch de enige wedstrijd die we hebben de wedstrijd tegen het virus. Iedereen zit in hetzelfde schuitje dus ik maak me verder niet zo druk.”

“Voorlopig is de enige wedstrijd die we hebben de wedstrijd tegen het virus.”

Wat voor invloed hebben de maatregelen tegen het coronavirus op je wedstrijden?

“Ik heb nu dus geen wedstrijden en weet ook niet wanneer ik wel weer kan racen. Dit voelt nogal raar maar al mijn concurrenten hebben hier ook weer last van. Op mijzelf heeft het vrij weinig invloed moet ik zeggen. Ik maak me totaal niet druk. Momenteel zit ik in een weekje looprust na de marathon (die dus niet geweest is…) en daarna ga ik weer lekker opbouwen. We zien vanzelf wel wat er gebeurt.”

Bart van Nunen in zijn nieuwe trainingsoutfit op Papendal.

Hoe ga jij op dit moment om met het virus en wat doe je anders dan voor de uitbraak?

“Ik doe niet heel veel anders, maar zoek wel bewust wat minder vaak contact met andere mensen. Verder goed handen wassen, maar dat doe ik altijd al. Voor de zekerheid neem ik nog wat extra preventieve voedingssupplementen zoals vitamine C en probioticum.”

Hoe groot acht jij de kans dat de Olympische Spelen doorgaan en dat je je daarvoor kan kwalificeren?

“Dit is dus waarom ik me ook niet zo druk maak. Ik kan me niet voorstellen dat de Spelen gewoon doorgaan. Mijn verwachting is dat het gewoon 1 of 2 jaar opschuift omdat nu alle sporters zonder wedstrijden, trainingen en kwalificatiemogelijkheden zitten. In dat geval zou het voor mij alleen maar gunstig zijn ook, ik ben nog erg jong voor een marathonloper en train om vanaf mijn 28ste tot en met begin 30 op mijn best te zijn.”

“Ik ben nog erg jong voor een marathonloper en train om vanaf mijn 28ste tot en met begin 30 op mijn best te zijn.”

Waar train je op dit moment voor en wat zijn je doelen voor dit jaar?

“Op dit moment train ik vooral om fit te blijven en ik hoop dat we in ieder geval nog een deel van het baanseizoen kunnen doen. Anders ga ik sowieso wel voor een baanseizoen trainen en met de mensen uit mijn groep wedstrijden doen in training. Met het oog op de komende jaren is het belangrijk dat ik mezelf ook nog sneller en sterker blijf maken in plaats van alleen voor de marathon te trainen. Mijn doel voor dit jaar is vooral gewoon weer een stap te zetten in training en wedstrijden, sterker worden zodat het limiet nog wat makkelijker wordt om te halen.”

Heb je nog tips voor hardlopers over hoe om te gaan met het virus?

“Zorg dat je lekker fit blijft en let niet alleen op hoe je trainingen gaan maar ook dat je gezond eet en voldoende rust neemt. Ik zou nu, als je geen wedstrijdloper bent, gewoon niet teveel de grenzen op zoeken. Je kan nu beter je immuunsysteem niet te veel prikkelen. Over het algemeen zal je goed van het virus af komen als je gewoon gezond bent, maar je kan beter het zekere voor het onzekere nemen.”

Foto’s: Grete Koens


Bart van Nunen heeft een persoonlijk record op de marathon van 2:13.09, in 2018 gelopen in Berlijn. In Barcelona liep hij vorige maand 1:03.36. De limiet voor het EK have marathon in Parijs deze zomer is 1:03.15.


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten